Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
alina sorica a întrebat

Nulitatea chitantei de mana

publicat pe 3 Sep 2019 in categoria Proprietari

Parintii mei au achizitionat cu chitanta de mana (din pacate, nedatata) acum mai bine de 20 ani un teren. Tatal meu, cumparatorul nu a semnat aceasta chitanta, ci doar vanzatorul si doi martori.
Intre timp, vanzatorul a decedat. Acum, mostenitorul acestuia a pretins o noua suma de bani, in caz contrar amenintand cu plangere la politie si evacuarea terenului. Parintii mei s-au hotarat sa depuna o actiune in instanta. In intampinarea depusa de parat, acesta invoca prescriptia dreptului material la actiune si nulitatea chitantei (act sub semnatura privata nedatat si nesemnat de promitentul cumparator). Este posibila o astfel de cale, avand in vedere ca exista martori la posesia neintrerupta de catre parintii mei, precum si faptul ca sunt singuri care s-au ocupat de ingrijirea acestuia, fara ca vreodata paratul sa fi manifestat vreo intentie de a reintra in posesia terenului? Multumesc.

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
3 răspunsuri de la experți 3 răspunsuri de la cititori
Proprietar a răspuns:
4 Sep 2019
  • Hategan Attorneys
  • Partener Real Estate
  • Timisoara

Buna ziua,

Referitor la situatia dvs., intelegem ca nu a fost incheiat un contract de vanzare la notar. Nu cunoastem continutul actului semnat, motiv pentru care raspunsul este unul preliminar. S-ar putea astfel considera, depinzand de continutul documentului (identificare teren si pret), ca exista incheiata intre vanzator si tatal dvs. o promisune de vanzare sub semnatura privata (semnat de vanzator si cei doi martori). Asadar, cel putin la nivel teoretic, deoarece nu cunoastem nici tipul actiunii formulate si alte detalii, consideram ca aveti la indemana mai multe parghii legale, depinzand de situatia concreta: 1. obligarea mostenitorilor la incheierea contractului de vanzare, 2. uzucapiunea, atata timp cat exista dovada posesiei timp de 20 de ani, 3. solicitarea instantei sa pronunte o hotarare care sa tina loc de contract, daca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege. In ce priveste prescriptia dreptului dvs., avand in vedere ca ati avut in tot acest timp posesia netulburata terenului, prescriptia era intrerupta. Ea incepe sa curga doar de la momentul la care dreptul dvs. este contestat de catre mostenitori.

Revenind strict la intrebarea dvs., apreciem ca respectiva chitanta nu trebuia semnata si de cumparator. Chitanta este un mijloc de dovada a platii care revine cumparatorului, fiind emisa de vanzator si care atesta faptul ca vanzatorul a primit bani iar cumparatorul i-a platit. Cu privire la faptul ca aceasta chitanta este nedatata, aceasta a obtinut data certa cel tarziu la data mortii vanzatorului, prin urmare consideram ca, din punctul acesta de vedere, motivul nulitatii nu poate fi sustinut. In cel mai rau caz, daca continutul chitantei nu este complet, conform legii, chitanta va putea fi un inceput de dovada scrisa, nu va fi insa nula.

  • Rating răspuns 4/5
  • 6 evaluări