Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
soptelea a întrebat

sunt pe cale de a cumpara un imobil prin prg Prima Casa ,imobil gasit…

publicat pe 14 Dec 2011 in categoria Cumpărători

sunt pe cale de a cumpara un imobil prin prg Prima Casa ,imobil gasit prin agentie imobiliara! vreau sa aflu cum ar fi corect, pentru a nu iesi in pierdere, sa procedez cu plata comisionului agentiei:sa-l platesc integral in momentul in care se semneaza contractul vanzare/cumparare sau jumatate la semnarea antecontractului vanzare/cumparare si jumatate la semnarea contractului?precizez ca agentia insista in plata jumatatii din comisionul corespunzator in mom semnarii antecontractului!

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
7 răspunsuri de la cititori
carmen a răspuns:
17 Jan 2017

Am o casa de vanzare si nu inteleg de ce vor si de la mine comision 300 de euro daca eu nu am nici un contract cu imobiliarele. Nu i-am contactat ptr. vanzarea casei, ei ma cauta mereu. Cum pot sa nu mai platesc acest comision, chiar daca vin cu un client?

0

Ilias Papageorgiadis a răspuns:
25 Jan 2012

Aveți un contract cu ei? Ce se întâmplă dacă mâine dimineață vă schimbați părerea? Este un acord de afaceri clar, în care nu există corect sau incorect. Dumneavoastră și consultanții dumneavoastră veți stabili regulile colaborării.
Acum, dacă mă întrebați pe mine … Dacă îi considerați profesioniști, de ce să nu le plătiți jumătate din comision când se semnează precontractul? Nu este ceva nejustificat. Dacă le plătiți jumătate din comision, îi veți plăti pentru munca lor până în acel moment și ei vă vor asista până la tranzacția finală.

0

Alina Teo a răspuns:
30 Dec 2011

Nu plati comisionul pana nu ai semnat contractul de vanzare cumparare. Antecontractul nu garanteaza 100% achizitia, iar tu ramai cu acel comision platit.

0

Eugen C. a răspuns:
29 Dec 2011

OUG 174/2008

Art. 97. - O tranzactie imobiliara se considera incheiata in momentul in care vanzatorul si cumparatorul au semnat actul de vanzare-cumparare.
Art. 98. - Contractul de intermediere imobiliara sau alte eventuale contracte accesorii incheiate intre consumator si agentia imobiliara nu pot contine clauze penale care sa oblige consumatorul care nu isi indeplineste angajamentele contractuale la plata unei sume mai mari decat onorariul pe care l-ar fi platit in cazul incheierii tranzactiei.
Art. 99. - Agentia imobiliara nu poate solicita din partea consumatorului plata comisionului in oricare dintre urmatoarele situatii:
a) cand intre consumator si agentia imobiliara nu este incheiat un contract de intermediere;
b) cand contractul de vanzare-cumparare/inchiriere nu s-a incheiat;
c) cand contractul nu are stipulata clauza de exclusivitate, iar tranzactia s-a realizat fara participarea agentiei imobiliare.
Art. 910. - Nu se permite plata in avans a comisionului, partiala sau totala, decat cu acordul scris al consumatorului si cu precizarea situatiilor in care agentia imobiliara este obligata sa inapoieze consumatorului sumele primite in avans.

0

V a răspuns:
28 Dec 2011

Condoleante pentru decizia luata. :(

0

Mark a răspuns:
25 Dec 2011

Problema ca foarte multi dupa ce au semnat contratul final nu au mai platit agentia, asa ca e normal sa platesti jumatate acum si restul la final.E geru sa mergi pe incredere in Romania.

0

Sebastian Deac a răspuns:
21 Dec 2011

Ati semnat un contract de prestari servicii, asa cum este firesc? Daca da, acolo se specifica si modalitatea de plata a comisionului, in mod normal la antecontract 50% si restul la contract. Tin sa precizez pe aceasta cale ca unele agentii solicita intreg comisionul la antecontract, ceea ce nu este corect. Daca nu ati semnat, atunci faceti cum considerati, ,,insistenta" nebazata pe un contract nu are legatura cu profesionalismul unei agentii imobiliare.

0