Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
elena a întrebat

vreau sa stiu dac ne putem astepta la o scadere a pietei imobiliare…

publicat pe 24 iul. 2013 in categoria Proprietari

vreau sa stiu dac ne putem astepta la o scadere a pietei imobiliare sau .. o crestere ? si cu ce procent s ar putea ridica sau invers SA MAI ASTEPT SAMI ACHIZITIONEZ UN APARTAMENT CEVA MAI TIRZIU sau ce ma sfatuiti ASTEPT UN RASPUNS EVENTUAL UN SFAT MULTUMESC

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
4 răspunsuri de la cititori
Ileana Preda a răspuns:
20 aug. 2013

Elena,
Din punctul meu de vedere nimeni nu iti poate oferi un raspuns exact la prima parte a intrebarii tale, decat daca ar avea o bagheta magica. Intr-o piata cu istoric indelungat si cu o transparenta a datelor de tranzactionare ti s-ar putea raspunde pe baza tendintelor inregistrate in trecut, la noi va mai dura.
Pentru a putea determina daca e momentul potrivit sa cumperi ar trebui sa iti raspunzi la cateva intrebari:
Care sunt costurile tale lunare unde locuiesti acum? De ce te-ai muta din locul respectiv? Cum vei finanta achizitia? Daca iti pripui sa iti asumi un credit ipotecar, ai discutat cu un consultant financiar? Daca platesti cash, ce altceva ai putea face cu banii, ce alte optiuni de investitie ai? Intr-o situatie ideala, ce criterii ar trebui sa indeplineasca proprietatea dorita?
Daca toate aceste intrebari inclina spre "e momentul sa cumperi" atunci fa-o! Daca nu, nu.
Pentru a exemplifica, gandeste-te la o familie care asteapta un copil si locuieste intr-o garsoniera inchirita. Proprietarul ii anunta ca vinde proprietatea si le da termen de mutare 60 de zile. Panica! Au economisit ceva banuti si cu ajutor financiar din partea famiilor ar putea sa se mute intr-un apartament de 2 camere. Returnarea banilor catre familie se poate face pe o perioada de 5 ani, fara dobanda, totalul ratei lunare fiind echivalenta cu chiria actuala.
Dupa ce isi raspund la intrebarile de mai sus (plus altele) ei pot ajunge la una din 2 concluzii: "da, e momentul sa cumparam" si vor face tot ce este necesar sa se mute in 60 de zile, inainte de nasterea bebelusului sau "nu, nu e momentul sa cumparam" pentru ca se gandesc ca nu pot bloca toti banii economisiti intr-un imobil sau asteapta sa vada ce se intampla cu piata etc.
Fiecare situatie e unica in felul ei. In 10+ ani de imobiliare nu am incheiat doua tranzactii identice. Evalueaza-ti nevoile, consulta-te cu specialisti si vei putea lua cea mai buna decizie - pentru tine.