Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
19 dec. 2019

Retrospectivă 2019: despre accelerarea creșterii prețurilor și alți indicatori. Cât te-ar costa un upgrade de locuință de la periferie spre centru

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Subiectul lunii
Comparativ cu cel vechi, pe segmentul rezidențial nou diferența de plată pentru un apartament cu două camere este semnificativ mai mare

Evoluția prețurilor a fost diferită în Capitală față de restul țării, atât pe segmentul rezidențial vechi, cât și pe cel nou.

Potrivit unui studiu realizat de Imobiliare.ro și Analize Imobiliare, ritmul de creștere a prețurilor de pe piața rezidențială autohtonă a accelerat față de anul trecut. Astfel, la nivelul trimestrului al patrulea din 2019, locuințele (atât apartamente, cât și case) sunt cu 7% mai scumpe decât în urmă cu un an. Spre comparație, în perioada similară din 2018, diferența de preț la 12 luni se situa la 5,3%.

Evoluția a fost diferită atât în funcție de oraș, cât și în funcție de segmentul analizat: în Capitală, ritmul de creștere a prețurilor s-a dublat comparativ cu 2018 pe piața veche, însă s-a menținut relativ constant pe cea nouă; în restul țării, avansul este de peste două ori mai mare pe segmentul vechi și, respectiv, de aproape cinci ori mai mare pe segmentul nou. Astfel, locuințele vechi au consemnat un plus de 9% în București, față de 6% în restul țării; unitățile locative nou-construite, pe de altă parte, s-au apreciat cu 8% în București și, respectiv, cu 10% în restul țării. Spre comparație, în ultimul trimestru din 2018 locuințele vechi erau cu 4,6% mai scumpe în Capitală și, respectiv, cu 2,6% în rest, iar cele noi erau cu 9% mai scumpe în București și cu 2,1% în restul țării.

Important de menționat ar fi că accelerarea ritmului de creștere a prețurilor locuințelor este contrabalansată de majorarea salariilor. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,6% în ultimul an, de la 2.720 de lei (în octombrie 2018), la 3.116 lei (în octombrie 2019). În construcții, salariul mediu net a fost 3.036 lei, față de 2.033 de lei anul trecut.

Citește și:
Cluj-Napoca, primul la scumpiri pe piața apartamentelor în luna noiembrie. Doar în Iași au avut loc ieftiniri
Evoluția prețurilor, pe cartiere, în cele mai mari 3 piețe imobiliare ale țării

Un upgrade pe două camere vechi, 16.000 de euro

Pe tot parcursul lui 2019, prețul mediu solicitat pentru un apartament vechi cu două camere situat în zona centrală și semicentrală a Bucureștiului s-a situat la aproximativ 77.000 de euro, față de 74.000 de euro în 2018. Spre comparație, o locuință similară, dar situată la periferie, a putut fi achiziționată cu 61.000 de euro, în creștere de la 59.000 de euro. Diferența între cele două tipuri de proprietăți s-ar situa, așadar, la 16.000 de euro (în creștere de la 15.000 de euro).

Pe de altă parte, bugetul necesar pentru a face un upgrade de la periferie spre zona centrală și semicentrală a Capitalei este semnificativ mai mare pe segmentul nou: este vorba, mai exact, despre o diferență de 40.000 de euro, față de 30.000 de euro anul trecut. Astfel, un apartament nou cu două camere a putut fi achiziționat, în 2019, cu o medie de 93.000 de euro în zona centrală și semicentrală, în creștere de la 82.000 de euro în 2018. Prețul mediu solicitat pentru un apartament nou la periferie s-a menținut, însă, la un nivel relativ constant, anume 53.000 de euro (față de 52.000 de euro anul trecut).

Click pentru detalii!

Cererea a crescut ușor, dar cumpărătorii nu acționează sub presiune

În 2019, cererea de locuințe din marile orașe s-a revigorat ușor față de anul anterior, ajungând la 470.000 de potențiali cumpărători (față de 460.000 în 2018). Un fapt interesant este că, în ciuda acestei tendințe, cei interesați de achiziția unei asemenea proprietăți par să fie mai relaxați decât în 2018 când vine vorba de închiderea tranzacțiilor: perioada medie de vânzare s-a majorat, în marile orașe, de la 67 la 93 de zile pe segmentul apartamentelor și, respectiv, de la 147 la 193 de zile pe cel al caselor și vilelor.

Acest fapt explică, de altfel, menținerea unui trend ușor descendent în ceea ce privește activitatea de tranzacționare: pe baza datelor furnizate de ANCPI, Analize Imobiliare estimează că volumul total al tranzacțiilor imobiliare consemnate la nivel național va ajunge la circa 540.000 în 2019. Această cifră ar marca o scădere de 4% față de anul anterior, când erau consemnate 560.000 de asemenea operațiuni – în ciuda faptului că activitatea de tranzacționare a revenit pe plus în trimestrul al treilea. De menționat este însă că scăderea preconizată pentru anul acesta este mai mică decât cea consemnată în 2018 față de 2017, respectiv -10%.

Pe fondul noilor achiziții, volumul creditelor pentru locuințe acordate populației la nivel național s-a majorat cu aproximativ 10% în decurs de un an; acest indicator s-a cifrat, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR), la 79,5 miliarde de lei în octombrie 2019, față de 72,3 miliarde de lei în octombrie 2019.

De menționat este că, în decembrie 2019, principala dobândă de referință pentru creditele ipotecare, anume ROBOR la trei luni, era ceva mai mare decât în perioada similară a anului anterior, situându-se la un nivel de 3,06, față de 3,04%. Pe de altă parte, indicele ROBOR la șase luni a scăzut, în perioada analizată, de la 3,34% la 3,12%.

Oferta de vânzare pe piața veche, mai mică decât pe închirieri

În contrast cu evoluția cererii, oferta de locuințe vechi disponibile spre vânzare s-a aflat într-o ușoară scădere anul acesta. Astfel, în marile orașe din România au fost scoase la vânzare circa 40.000 de apartamente și case vechi, în scădere de la 41.000 în anul anterior, jumătate din acest volum găsindu-se în București. Spre comparație, pe piața veche există mai multe proprietăți rezidențiale disponibile spre închiriere: numărul acestora din urmă s-a majorat cu circa 14% pe parcursul lui 2019, anume de la 49.000 de oferte în 2018, la 56.000. În parte, creșterea interesului pentru închirieri în rândul proprietarilor de locuințe vechi poate fi explicată prin concurența tot mai mare pe care le-o fac locuințele noi în marile orașe.

Potrivit estimărilor Analize Imobiliare pe baza datelor INS, numărul locuințelor finalizate anul acesta ar urma să ajungă la cel puțin 62.000 la nivel național, în creștere de la 59.700 de unități locative livrate în 2018. Acesta ar fi cel mai mare volum de livrări consemnat din 2008 încoace (când au fost finalizate peste 64.000 de unități locative). O monitorizare proprie arată că, în trimestrul al patrulea din 2019, în marile orașe existau peste 15.000 de apartamente noi disponibile spre vânzare, în circa 400 de proiecte rezidențiale.

Citește și: Visezi la casa ta? 20.000 de locuințe noi scoase la vânzare în 6 mari centre regionale!

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum arată piața chiriilor din marile orașe: cererea, oferta și prețurile

Majoritatea centrelor regionale ale țării au resimțit, în ultimul an, scăderi ale prețului mediu solicitat pe segmentul apartamentelor. Printre schimbările provocate de epidemia de COVID-19 se numără și o...

citește mai departe
Piața rezidențială în T1 2021 – prețurile locuințelor, cererea, oferta și tranzacțiile. Evoluție specifică unor condiții normale de piață

Așteptările vânzătorilor s-au diminuat strict pe parcursul perioadei de urgență, după care s-au stabilizat, iar apoi și-au reluat tendința de creștere. În ciuda menținerii măsurilor restrictive impuse în contextul...

citește mai departe
Povestea fostei fabrici de bere Grivița continuă: proiectul multifuncțional va cuprinde apartamente noi, dar și primele lofturi din România. Pariul pe potențialul industriei HoReCa merge mai departe!

Datând din așa-numita Belle Époque, unitatea de producție a supraviețuit celor două războaie mondiale, dar și perioadei comuniste, continuând să funcționeze până în anul 2005. Fosta Fabrică, proiectul de...

citește mai departe
Credit ipotecar sau Noua Casă. Tu ce alegi pentru viitoarea ta locuință?

Dacă te afli în căutarea unei noi locuințe, atunci știi deja că principalele soluții de finanțare pe care le ai la dispoziție sunt creditul ipotecar sau creditul Noua Casă....

citește mai departe
Găsești locuința potrivită, dar și cea mai bună soluție de finanțare. Totul, acum, pe Imobiliare.ro

Ai tot căutat locuința ideală pentru tine și familia ta, iar acum ai găsit-o pe Imobiliare.ro. Următorul pas? Identificarea unei soluții de finanțare. Este mai simplu decât ai crede...

citește mai departe