Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
12 Iulie 2021

România, pe locul al treilea în regiune la proiecte imobiliare „verzi”. 2021, un moment de tranziție pentru dezvoltarea sustenabilă

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Ultima actualizare: 12 Iulie 2021
Sursă foto: Pixabay.com

În momentul de față, mai bine de jumătate din numărul proprietăților certificate la nivel național se găsesc în zona Capitalei, aceasta fiind urmată de Cluj-Napoca și Timișoara.

Peste 300 proiecte imobiliare au fost certificate conform metodologiilor internaționale de dezvoltare sustenabilă între 2010 și 2020 în România, se arată într-un raport realizat de BuildGreen. Astfel, la nivelul Europei Centrale și de Est, România este a treia țară după numărul de proiecte „verzi”, după Polonia (cu 1.232 de certificate) și Cehia (422), în vreme ce următoarele poziții în clasament revin Ungariei (232) și Slovaciei (124). Tendința de răspândire a practicilor de dezvoltare sustenabilă se va accentua în contextul Green Deal, deoarece acestea devin un instrument-cheie în strategiile companiilor imobiliare, pentru atingerea obiectivelor impuse de Comisia Europeană.

„2021 reprezintă un moment de tranziție pentru dezvoltarea sustenabilă – de la un instrument de afaceri la un pilon strategic în atingerea obiectivelor UE. Sănătatea și bunăstarea, împreună cu neutralizarea emisiilor de dioxid de carbon, vor sta în centrul dezvoltării imobiliare în următorul deceniu: mulți dezvoltatori susțin că acestea au fost deja în topul priorităților în anul 2020 și vor continua să fie în următorii ani.”

Răzvan Nica, Managing Director BuildGreen

 

Sursă: BuildGreen

2020, record absolut pentru certificările „verzi”

În ultimii doi ani a avut loc o creștere semnificativă a numărului de certificări „verzi” din România: în 2019 au fost înregistrate 62 de certificate, de trei ori numărul realizat în 2018, iar în 2020 numărul certificatelor a fost mai mult decât dublu comparativ cu 2019, respectiv 154 de certificate în toată țara – cifră egală cu suma certificatelor semnate în toți cei zece ani dinainte.

La finalul anului 2020, proprietățile comerciale din București și împrejurimi totalizau peste 50% din numărul proprietăților certificate ca fiind „verzi” în toată țara, Cluj-Napoca și Timișoara rămânând în top trei la nivel național, cu 18,6%, respectiv 10,6% din totalul certificatelor. Suprafețele proiectelor certificate în România în perioada 2010-2020 însumează un volum brut total de 7,84 milioane de metri pătrați.

Defalcat pe tipuri de dezvoltări, segmentul de birouri deține încă primul loc (43%), fiind urmat îndeaproape de retail (34%). În mod interesant, proiectele strict rezidențiale certificate reprezintă doar 2% din total, însă locuințe „verzi” pot fi găsite și în cadrul proiectelor mixte, care dețin o cotă de piață de 17%. În fine, proiectele logistice și rezidențiale reprezintă 4% din acest segment de piață.

Sursă: BuildGreen

Ridicarea ștachetei în materie de dezvoltări sustenabile

Potrivit reprezentanților BuildGreen, creșterea concurenței între 2010-2020 a condus la ridicarea standardelor de calitate și performanță în rândul dezvoltatorilor și investitorilor imobiliari în ceea ce privește măsurile durabile. „Această tendință a fost foarte vizibilă în ultimii doi ani, când numărul certificatelor LEED Platinum și BREEAM Outstanding s-a dublat față de totalul anilor precedenți”, notează aceștia. De menționat sunt proiecte ca cele dezvoltate de LIDL și Penny Market în București și Otopeni (prima certificare BREEAM Outstanding), Bucharest Business Garden (cel mai mare nivel de certificare LEED Platinum), Bucharest Renault Connected certificat BREEAM și EDGE (prima certificare multiplă realizată de un proiect imobiliar), MIRO (cel mai mare nivel de certificare WELL Building Standard din România), Luxuria Domenii Residence (proiect rezidențial certificat verde) și, mai recent, Sky Tower (prima clădire de birouri care a obținut certificarea LEED Platinum Operations and Maintenance).

„Standardele mai înalte și obiectivele ambițioase de neutralizare a emisiilor de dioxid de carbon din partea UE sporesc acum nevoia de strategii îndrăznețe de durabilitate în rândul investitorilor și dezvoltatorilor imobiliari, dar și a ocupanților. Prin urmare, se așteaptă ca niveluri de performanță mai ridicate să fie atinse în următorii ani, împreună cu criterii de certificare mai stricte impuse de metodologiile internaționale.”

BuildGreen

 

Majoritatea covârșitoare a clădirilor publice de dinainte de 2010 necesită renovări

Un alt catalizator al răspândirii practicilor de dezvoltare sustenabilă va fi reprezentat de reînnoirile și renovările de clădiri și proiecte, care sunt așteptate să continue în următorul deceniu, ca urmare a standardelor și obiectivelor stabilite în cadrul Green Deal. „Peste 95% din clădirile publice din România, dezvoltate înainte de 2010, necesită renovări și îmbunătățiri semnificative, care vor trebui implementate în următoarele decenii. Există, de asemenea, o tendință crescândă în rândul proprietarilor de a reînnoi certificatele de durabilitate”, subliniază oficialii BuildGreen. Potrivit acestora, practicile de dezvoltare sustenabilă, certificările verzi și obiectivele NZEB rămân vor genera, pe termen lung, noi diferențieri și oportunități, în special pentru proiectele aflate în stadiul de planificare sau dezvoltare.

Despre BuildGreen
BuildGreen este lider în domeniul proiectării, dezvoltării și certificării clădirilor sustenabile în Europa Centrală și de Est. Înființată în 2010, BuildGreen a fost prima companie din România specializată în consultanță pentru dezvoltarea sustenabilă și certificarea verde a clădirilor.

BuildGreen se remarcă prin cel mai mare număr de proprietăți certificate după schemele LEED, BREEAM, WELL și EDGE – peste 200 proiecte imobiliare din ECE, de la clădiri de birouri, la centre comerciale, parcuri logistice sau fabrici industriale, proiecte rezidentiale sau publice – cu o suprafață cumulată de peste cinci milioane de metri pătrați și investiții totale de opt miliarde euro.

În 2019, Răzvan Nica, fondatorul și directorul general al companiei, a fost numit de către BRE ca primul auditor BREEAM International Quality Auditor din afara Marii Britanii, poziție din care supervizează procesele de certificare de pe întregul Glob. În același an, BuildGreen și-a deschis primul sediu din Praga, după ce și-a unit forțele cu green gain, unul dintre cei mai activi consultanți BREEAM din Cehia, devenind astfel printre cei mai mari și mai experimentați consultanți din Europa Centrală și de Est (CEE).

Părerile cititorilor
2 păreri
  • IAG

    Buna ziua,
    apreciez informarea primita,ma intereseaza subiectul in varianta locuinta ecologica.

  • RAPORT România, a treia țară din Europa Centrală și de Est după numărul de imobiliare „verzi”. Anul trecut au fost înregistrate de două ori mai multe certificări comparativ cu 2019 – Biz Brasov

    […] „Standardele mai înalte și obiectivele ambițioase de neutralizare a emisiilor de dioxid de carbon din partea UE sporesc acum nevoia de strategii îndrăznețe de durabilitate în rândul investitorilor și dezvoltatorilor imobiliari, dar și a ocupanților. Prin urmare, se așteaptă ca niveluri de performanță mai ridicate să fie atinse în următorii ani, împreună cu criterii de certificare mai stricte impuse de metodologiile internaționale”, au afirmat reprezentanții Build Green, potrivit imobiliare.ro. […]

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Standardele de dezvoltare sustenabilă câștigă teren și pe piața rezidențială. Câte locuințe „verzi” certificate are România

Pe durata rambursării unui credit ipotecar, economiile realizate cu încălzirea și consumul de electricitate echivalează cu aproximativ 10% din prețul unei unități locative eficiente energetic. Potrivit datelor BuildGreen, companie...

citește mai departe