Scad prețurile în următoarele luni pe fondul pandemiei? “De când lucrez în imobiliare…”

scris de Corina Varlan in categoria Ştiri imobiliare, Cumpărători
Publicat pe: 7 Decembrie 2020, Ultima actualizare: 07 August 2024

Anul 2020 a fost unul în care pandemia de COVID-19 și-a spus cuvântul în toate aspectele vieții noastre. Climatul plin de incertitudini pe care l-a generat, în special în primele luni, i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva prețurile locuințelor vor ajunge să scadă în contextul crizei sanitare. Ne apropiem de finalul anului, iată care este realitatea din teren.

“De când lucrez în imobiliare, după ce s-a terminat criza din 2008, toată lumea așteaptă să scadă prețurile. Prețurile, însă, nu scad. Piața noastră este în creștere, dacă ne uităm la cifre. Nu vorbim despre ce spune o persoană sau alta, statisticile oficiale arată că există creștere și că ea va exista în continuare, totul, automat, dacă va fi susținut de economie”, a declarat Bogdan Iliescu, Associate Director Residential Crosspoint Real Estate, în cadrul emisiunii imoExpert.

În ciuda previziunilor extem de sumbre apărute în contextul pandemiei, care anticipau nu doar ieftiniri, ci și prăbușirea pieței imobiliare, tendința în real estate este cu totul alta, spune el.

“Trendul este ascendent. Poate nu mai sunt creșteri cu 5%-6% pe an, dar ele există”, a ținut să sublinieze Iliescu.

Cât despre achiziția unei locuințe off-plan în această perioadă, el menționează că, în condițiile date peste un an și jumătate, când apartamentul va fi livrat de către dezvoltator, cu siguranță va avea un plus de valoare.

“Nu cred că prețurile vor scădea pe termen mediu. Pe termen scurt, cu siguranță nu”, a concluzionat reprezentantul Crosspoint Real Estate.

Dacă analizăm Indicele Imobiliare.ro, vedem că prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare în România de către proprietari și dezvoltatori a crescut în octombrie cu 2,4% și în noiembrie cu 1,2%. Metrul pătrat a ajuns să se vândă cu 1.351 de euro.

În București, apartamentele se vând, în medie, cu 1.400 de euro/mp util. Pe segmentul locuințelor noi, scumpirile au fost destul de substanțiale în noiembrie față de luna precedentă, respectiv cu 4%.

Cel mai scump oraș din țară rămâne Cluj-Napoca. Aici, metrul pătrat a ajuns, doar pe parcursul lunii trecute, să se scumpească de la 1.826 de euro la 1.840 de euro, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.

Urmărește integral cea mai nouă ediție a emisiunii imoExpert:

Corina Vârlan are o experiență de 12 ani în presa online, comunicare și content marketing. Ea s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în urmă cu 6 ani și ocupă, în prezent, funcția de Content Manager. Corina își concentrează activitatea pe subiecte de interes din sectorul de real estate.

Părerile cititorilor
3 păreri
  • Ana-Maria

    “De când lucrez în imobiliare, după ce s-a terminat criza din 2008, toată lumea așteaptă să scadă prețurile. Prețurile, însă, nu scad. ” – dar graficul arata clar ca preturile au scazut din 2008 pana in 2014. Ce fel de analiza este asta??

  • Stan

    Criza actuală e mai profundă și mai extinsă decât precedenta. O spune FMI, o spune Banca Mondială, o spune BERD, o spun toți economiștii neînregimentați guvernamental. SUA a suferit cea mai mai mare scadere de la WWII și noi vorbim despre creșteri de prețuri la imobiliare? Really? Nu există niciun fundament economic pentru așa ceva. „Totul automat” nu e un mecanism financiar viabil.

    Criza economică precedentă a început în 2008, iar mimimul prețurilor la proprietățile românești a fost atins abia în 2014, adică șapte ani mai târziu. Asta pentru că piața imobiliară e inerțială și reacționează ultima la crize.

    Bula actuală se va sparge începând de la anul și va fi greu de umflat la loc. Pentru că depopularea României se produce pe toate canalele: și prin emigrație și prin scăderea natalității.

    Pleacă din ţară populaţia tânără activă (20-39 de ani), iar copiii se nasc în alte ţări.
    Mediul rural și urbanul mic, cele care au alimentat bulele imobiliare din 2008 și 2020 sunt azi pustii. Din satele fantomă nu vor mai veni studenți spre orașele mari. În tot acest timp, fondul imobiliar crește, pt. că se construiește mult mai mult decât se demolează.

  • Adriana

    ce se intampla cu terenurile?

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Piața imobiliară din România a încetinit în luna aprilie. Timișul intră în top 3 județe cu cele mai multe tranzacții – GRAFICE

Piața imobiliară a înregistrat o scădere în luna aprilie 2025, potrivit datelor publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). În total, la nivelul întregii țări au...

citește mai departe
Așa arată cea mai ieftină locuință din cartierul bogaților din România. Te-ai muta aici? – FOTO

Primăverii domină topul celor mai scumpe zone rezidențiale din București, dar și din țară. Recunoscut pentru exclusivismul său, apropierea de parcuri și instituții ale statului, precum și pentru liniștea...

citește mai departe
Vrei să cumperi o locuință sau ai un credit ipotecar? Specialiștii îți explică efectele cursului în creștere și impactul fluctuațiilor ROBOR – GRAFICE

Volatilitatea cursului leu/euro și fluctuațiile înregistrate de ROBOR pot avea implicații directe atât asupra românilor care au deja credite ipotecare, cât și asupra celor care mizează pe un împrumut...

citește mai departe
Surpriză pe piața imobiliară din București în pragul alegerilor – prețurile apartamentelor noi au explodat. Ce se întâmplă în celelalte orașe?

Bucureștiul atrage, în momentul de față, toate privirile din sfera imobiliară și nu numai, după explozia de scumpiri înregistrată în cazul apartamentelor noi în ultima lună. Dezvoltatorii, dar și...

citește mai departe
Zece tendințe pe piața imobiliară și de creditare, după primele luni ale noului an. La ce ne putem aștepta până la finele lui 2025? – ANALIZĂ

Încă din primele luni ale acestui an s-au conturat la nivelul pieței rezidențiale o serie de tendințe care au potențialul de a marca evoluția sa în 2025. Semnale vin...

citește mai departe