Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în

Sfaturi utile atunci când pregătești o locuință pentru a o da în chirie

Pregătirea unei locuințe pentru închiriere este foarte importantă dacă vrei să găsești rapid o persoană interesată și dacă vrei să o dai în chirie cu o sumă cât mai avantajoasă. Fiecare detaliu contează pentru că odată ce anunțul de vânzare va fi promovat în mediul online, aceasta va intra în competiție cu multe alte proprietăți similare.

Nu trebuie să cheltuiești o avere pentru a pregăti locuința pentru chiriaș, dar poți să faci mici îmbunătățiri care o vor face mai atractivă, precum zugrăvirea pereților care îi va oferi un aer proaspăt și plăcut și va ascunde micile imperfecțiuni ale pereților.

Simpla curățenie este și ea extrem de importantă și necesită doar puțin efort și câteva produse de curățare, pe care cel mai probabil le ai deja la dispoziție. Iată câțiva pași pe care îți recomandăm să îi urmezi înainte să începi căutarea unui
chiriaș.

1. Zugrăvești pereții pentru a da un aspect curat locuinței.

Aceasta este o modalitate ușoară de a face orice casă sau apartament să arate mai bine atât în interior, cât și la exterior. Ai grijă să nu alegi însă culori foarte puternice. Încearcă să te ghidezi după preferințele majorității.

Dacă nu ești foarte hotărât care ar fi culoarea ideală, poți alege mereu albul, în special pentru interior. Pereții albi dau senzația că o cameră este curată și luminoasă.

Dacă nu ai bani să zugrăvești toți pereții poți să încerci măcar să cureți eventualele pete de pe aceștia folosind un burete umed.

Costuri estimative dacă vrei să faci singur îmbunătățirile: Dacă decizi să zugrăvești singur locuința pe care vrei să o dai în chirie, atunci trebuie să iei în calcul doar prețurile materiilor prime.

Pentru un apartament de 2 camere, cu o suprafață cuprinsă între 40 și 50 de mp, vei avea nevoie de un burete pe care îl folosești pentru curățarea pereților, de o rolă de bandă de hârtie pentru a proteja ușa și alte suprafețe care se află în contact cu peretele, de un trafalet, de o tavă pentru trafalet, de amorsă (4 sticle de 5 litri), de două găleți de vopsea lavabilă (vopsea albă 8,5 litri/găleată cu o acoperire de circa 136 de mp) și de o pensulă pentru finisarea colțurilor.

Astfel, costul estimativ ajunge la circa 420 de lei. Acesta variază însă în funcție de materialele pe care le găsești pe rafturile magazinelor.

2. Curățarea ferestrelor și înlocuirea perdelelor.

Curăță pentru început ferestrele și, acolo unde este cazul, obloanele. Apoi, poți spăla perdelele și draperiile. În cazul în care acestea sunt uzate, ai putea să investești o sumă de bani în înlocuirea lor.

Dacă ai la dispoziție un buget limitat, renunță la draperii, care de cele mai multe ori sunt mai scumpe, și folosește doar perdele. Atenție însă atunci când alegi culorile și modelul acestora. O perdea albă, simplă, dintr-un material delicat costă mai puțin decât una cu model sau brodată și va fi pe placul mai multor persoane.

Costuri estimative pentru achiziționarea perdelelor: Prețul pe metru pentru o perdea albă simplă variază între 30-40 de lei în funcție de material și de magazin. Nu uita atunci când alegi perdele sau draperii că vei avea nevoie de o lungime dublă față de cea a ferestrelor la care vrei să le pui.

Multe magazine de bricolaj îți oferă, gratuit sau contra cost, posibilitatea de a tăia pe dimensiuni perdeaua și de a i se face tiv. Poți să economisești bani dacă faci aceste ajustări singur sau dacă ai o persoană apropiată care știe să folosească o mașină de cusut și este dispusă să te ajute.

Să luăm acum un exemplu concret. Dacă în sufragerie ai ferestre cu o lungime totală de 3 metri, vei avea nevoie de 6 metri de perdea pentru a te asigura că aceasta se așează frumos la geam. Astfel, dacă metrul de perdea costă 30 de lei, vei scoate din buzunar 180 de lei.

3. Curăță parchetul și mocheta sau covoarele.

Poți curăța singur parchetul, cu produsele pe care le folosești deja. Nu uita să utilizezi și ceara de parchet pentru a obține un plus de strălucire.

Mocheta poate fi curățată și ea cu produse speciale. În cazul în care este uzată, ar fi însă bine să o înlocuiești.

Poți, de asemenea, să speli singur covoarele sau să apelezi la o firmă specializată pentru a te asigura că acestea arată cât mai bine.

Cost estimativ pentru înlocuirea mochetei și curățarea covoarelor: În funcție de model, calitate și grosime, prețul/mp al mochetei poate să varieze, în general, între 5 lei și 140 de lei. Deci cu 60 de lei poți schimba rapid aspectul camerei. Vei avea, în plus, nevoie de adeziv special pentru mochetă. Este recomandat să ceri ajutorul unor specialiști pentru montarea mochetei. Prețul montării diferă în funcție de adezivii folosiți și de spațiul unde va fi așezată aceasta (într-o cameră, pe scări, etc).

Firmele specializate de curățenie solicită un preț de 10-15 lei/mp pentru spălarea covoarelor.

4. Curățenia este extrem de importantă.

Ai grijă ca locuința să fie cât mai curată și mai bine organizată. Dacă încă mai stai în locuința pe care vrei să o dai în chirie, nu trebuie să uiți că dezordinea ar putea îndepărta eventualii chiriași care nici nu ar mai fi atenți la prezentare uitându-se la lucrurile împrăștiate prin încăperi sau la vasele murdare din bucătărie.

Dacă te-ai mutat, este bine să aerisești, să ștergi praful și să aspiri înainte de vizionare.

Nu uita să eliberezi dulapurile și să cureți electrocasnicele din bucătărie, precum frigiderul sau cuptorul cu microunde.

5. Dacă vrei să găsești un chiriaș pentru o casă, oferă atenție și grădinii.

Atunci când cauți un chiriaș pentru o casă, nu trebuie să uiți să acorzi atenție și grădinii. În funcție de sezon, trebuie să tunzi gazonul sau să strângi frunzele căzute.

Pune direct o întrebare

Experții noștrii imobiliari vor căuta soluții și îți vor oferi sfaturi

Citește cele mai noi știri din piață
Prețurile apartamentelor în septembrie 2021: creșteri în majoritatea marilor orașe, dar se întrevede o tendință de stabilizare

În prima lună de toamnă, prețurile apartamentelor (noi și vechi) scoase la vânzare în România s-au menținut, ca medie la nivel de țară, la un nivel relativ constant comparativ...

citește mai departe
Hotelurile și pensiunile montane – noile oportunități turistice scoase la lumină de pandemie. Scurt ghid pentru investițiile avantajoase

Un business la înălțime sub panorama infinită a naturii, sănătatea pe care aerul montan o promite, apusul, răsăritul, … . Sigur pentru mulți investitori, ar putea fi unele dintre...

citește mai departe
Câștigători concurs Radio Sud „Un ACASA potrivit pe Imobiliare.ro” (07 -14 Octombrie)

Câștigătorii concursului „Un ACASA potrivit pe Imobiliare.ro” , organizat în colaborare cu Radio Sud, din perioada 07 – 14 Octombrie 2021 sunt: Cod identificare castigator Data in care a...

citește mai departe
Regulamentul Concursului “Giveaway Robot de bucatarie 3 in 1 Hausberg”

Art.1 Organizatorul și regulamentul oficial al concursului Concursul “Giveaway Robot de bucatarie 3 in 1 Hausberg” este organizat și desfășurat de Realmedia Network SA, o societate din România cu...

citește mai departe
Hotelurile și pensiunile montane – noile oportunități turistice scoase la lumină de pandemie. Scurt ghid pentru investițiile avantajoase

Un business la înălțime sub panorama infinită a naturii, sănătatea pe care aerul montan o promite, apusul, răsăritul, … . Sigur pentru mulți investitori, ar putea fi unele dintre...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor în septembrie 2021: creșteri în majoritatea marilor orașe, dar se întrevede o tendință de stabilizare

În prima lună de toamnă, prețurile apartamentelor (noi și vechi) scoase la vânzare în România s-au menținut, ca medie la nivel de țară, la un nivel relativ constant comparativ...

citește mai departe
Regulament concurs “Un ACASA potrivit pe Imobiliare.ro” organizat prin intermediul Radio Sud

Articolul 1. Organizatorul concursului Campania promotionala (concursul) “Un ACASA potrivit pe Imobiliare.ro” este organizat de catre societatea REALMEDIA NETWORK S.A, CUI : 17582876, CIF : J35/3532/03.11.2005, cu sediul in...

citește mai departe