Acest interviu a fost a fost publicat pe www.profitimobiliar.ro, lui Dan Călin, redactor www.fluximobiliar.ro pe 19.09.2010
Puteţi găsi articolul original aici: http://www.profitimobiliar.ro/blog/?p=941
Ilias P. Papageorgiadis, CEO More Real Estate Services, a început să activeze în piaţa imobiliară din Grecia, iar din 2004 a venit în ţara noastră pentru a contiuna pe aceeaşi linie. A publicat şi o carte despre experienţa sa în ţara noastră: „România prin ochii mei”. Ne-a răspuns la câteva întrebări despre afacerea pe care o are în România.
1. Când şi cum aţi pornit afacerea în imobiliare?
Ilias P. Papageorgiadis: Mi-am început activitatea în anul 2003, în domeniul imobiliar în Grecia. Dar nu mi-a plăcut deloc acolo şi m-am decis să încerc în piaţa Balcanică şi să aleg una dintre ele; să lucrez acolo. Am venit în România în anul 2004 şi m-am hotărât să rămân aici. Am investit şase luni să învăţ bazele pieţei şi sunt activ pe piaţă din septembrie 2004.
2. Ce obiective v-aţi propus iniţial în această afacere şi care este stadiul realizării lor?
Ilias P. Papageorgiadis: Iniţial, am vrut să reuşesc în această ţară şi să devin un membru respectabil al pieţei imobiliare româneşti. Compania mea s-a dezvoltat mult în timpul anilor, poate mai mult decât ar trebui. Cum piaţa se ridică, nu am fost singurul care a realizat mai mult decât şi-a plănuit. Sunt încântat de această perioadă când ne-am atins targeturile în ciuda crizei pe care România o întâmpină.
3. Care au fost cele mai mari satisfacţii/decepţii pe care vi le-a adus această afacere?
Ilias P. Papageorgiadis: Sunt satisfăcut când închei o tranzacţie de succes, dar sunt şi mai satisfăcut acum, când văd clienţii mei care sunt încă fericiţi. Am reuşit să depăşim majoritatea „bulelor” pieţei şi acesta este motivul pentru care clienţii noştrii nu pierd, chiar şi acum. Dezamăgirile au fost şi încă sunt multe, mai mult din cauza mentalităţilor pe care le găsim în societate. Suntem aici să ne concentrăm pe oamenii corecţi şi nu pe cei care gândesc greşit. Nu lăsăm dezamăgirile să ne schimbe valorile, strategia şi principiile noastre.
4. În ce fel a evoluat piaţa în care activaţi şi cei implicaţi direct în ea (agenţii, brokeri, clienţi, investitori etc.) de când aţi intrat în domeniu şi până în prezent?
Ilias P. Papageorgiadis: Am pătruns pe piaţă în anul 2004. În fiecare an se extindea cu 300-100%, până când a atins apogeul în 2008. Când piaţa creştea, prea mulţi oameni au intrat pe această piaţă. Dar, din păcate, nu mulţi dintre ei au vizat ca target o afacere pe termen lung; erau jucători de „o lovitură” şi atât. În acel timp, proprietarii au fost trataţi ca nişte mici „Zei”, în timp ce clienţii au fost aproape disperaţi să găsească proprietăţi şi mulţi dintre ei au fost dispuşi să cumpere aproape orice, la orice preţ. Din toamna 2008, se păstrează o contractare a pieţei de 30-50% pe an.
5. Care sunt laturile la care mai trebuie lucrat în branşa în care activaţi?
Ilias P. Papageorgiadis: Ceea ce ne lipseşte astăzi este, în principal, abordarea sănătoasă a pieţei. Avem nevoie de reguli stricte şi de o mentalitate care nu va trata clientul ca pe „cineva ai cărui bani vrem să scăpăm rapid de ei”. Un nou cadru legal şi norme dure sunt necesare, în scopul de a pune în aplicare ordinea şi încrederea necesară pentru ca investitorii să se întoarcă.
6. Care a fost ajutorul pe care l-aţi primit din partea asociaţiilor patronale din domeniu şi ce ar trebui să facă acestea pentru sprijinirea agenţiilor imobiliare?
Ilias P. Papageorgiadis: Nu am primit niciun ajutor special de la asociaţiile agenţiilor imobiliare. Din păcate, ei continuă să se comporte civilizat cu toată lumea, evitând regulile dure, stricte şi disciplina maximă. În acest mod, nu ne putem aştepta la mai mult…
7. Care sunt calităţile obligatorii ale unui patron de agenţie imobiliară?
Ilias P. Papageorgiadis: Sănătate mintală, viziune, ambiţie, decizia de a crea un proiect pe termen lung, cunoştinţe excelente în imobiliare, de afaceri şi despre piaţă în general, înţelegere a mecanismelor pieţei, capacitatea de a vedea problema prin ochii clientului şi „nervi tari”, cum se spune în greacă, pentru că el se va confrunta cu o mulţime de persoane neprofesioniste în jurul lui…
8. Cât câştigă un agent din agenţia dumneavoastră şi cum sunt aceştia plătiţi (salariu fix, comision)?
Ilias P. Papageorgiadis: Această informaţie este confidenţială, dar, în general, plătim salarii, acoperim costurile de bază (telefon mobil, maşină, benzină etc.). În plus, plătim comisioane şi alte bonusuri care sunt incluse.