Top 5 comportamente in 2009Broker-ul “Generos”

scris de Ilias Papageorgiadis in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 7 Octombrie 2010, Ultima actualizare: 07 Octombrie 2010

Articol publicat pe 18.01.2010

In august trecut era foarte cald, ca de obicei. In greaca noi spunem “mustele sunt grase” si nimeni nu munceste. Nimeni? Nu chiar, ati fi putut vedea un nebun, imbracat la costum si cravata care se deplasa pe jos de la o intalnire la alta, care incerca sa clarifice problemele si sa isi incheie sarcini aflate in desfasurare inainte de propria-i vacanta. Eu (nebunul) tocmai incheiasem o intalnire la Hilton si mergeam pe jos, traversand Calea Victoriei. Am intrat pe Strada Luterana indreptandu-ma spre destinatia mea. Pe partea stanga ma uitam la faimosul proiect, cladirea de birouri “Cathedral Plaza” , pe partea dreapta ma uitam la chelnerii care pregateau mesele bistro-ului dragut de acolo, cand imi suna telefonul…

Problema uzuala in societatile mai mici
Sunt orase in care se stie ca am incheiat multe tranzactii, dar de asemenea exista si altele in care am reusit sa fiu activ dar mai silentios in acesti 5 ani in care am calatorit prin tara. Acest oras face parte din cea de-a doua categorie. Este printre primele 5 orase din Romania, dar am reusit sa evit ochii curiosilor. A trebuit sa accept persoanele care ma verificau la fiecare pas, punand la indoiala munca mea si seriozitatea clientilor mei. Dar am ales asta, in loc sa imi prezint toate secretele, anuntand unor persoane (unele serioase – altele lacome) tot ce aveau ele nevoie sa stie, pentru a ma trata cu fals respect si a cere preturi nebune.

Negociam 3 proprietati pentru proiecte de retail si trebuia sa gasesc solutii aceleiasi probleme usuale: “Societatea este mai mica, oamenii se cunosc intre ei si sunt cativa ’smecheri’ care incearca sa iti vanda la preturi foarte ridicate (pentru a se putea lauda tuturor celorlalti ca au reusit sa fraiereasca inca un strain prost). Daca refuzi sa platesti bani prosteste, te vorbesc de rau fata de toata lumea, incercand sa te blocheze si sa te forteze sa revii la ei”.

Simpaticul ’smecher’ care este de domeniul trecutului
Eu am multe perceptii “gresite” despre business. Una dintre acestea este ca nu vreau sa lucrez oamenii pe la spate.
Asa ca, asteptam deja de ceva vreme pe un “colaborator” de-al meu sa ma aduca in contact direct cu prima dintre proprietati (din cele 3) si sa negociez cu acesta. Refuza si incerca sa ma forteze sa discut pretul si termenii cu el (astfel incat el sa controleze tranzactia si sa mentina pretul foarte ridicat). Avea insa argumente solide: Purta pantofi, costume si ceas scumpe, multe masini etc. (Presupun ca sapunul e mai scump decat masinile in acest oras, de aceea el evita sa il foloseasca, economisind bani pentru alte bunuri de lux). Inca un ’smecher’ simpatic care nu a realizat ca vremurile lui de glorie (2005-2008) au trecut o data pentru totdeauna…

“Daca nu vii cu 20 de milioane de euro in urmatoarele 2 saptamani…”
“Da”, raspund eu apelului telefonic in timp ce mergeam pe strada. “Buna Ilias, eu sunt” (si isi spune numele). ” Ce mai faci?”, l-am recunoscut pe ’smecher’ cu felul lui “cantat” de a vorbi. “Astept feed-back-ul pe care ti l-am cerut de cateva luni deja”. “Nu, nu. Crede-ma ca nu o sa iti ofer nimic, pentru ca proprietarul nu crede ca ai banii”. “Corect, nu am banii in buzunar, dar nu putem face un proiect fara actele necesare si fara due diligence, pentru a putea stabili fiecare detaliu”. “Nu, nu, asculta-ma, nu ma intelegi, asculta-ma”, m-a intrerupt el. “Noi nu credem ca tu ai banii”. “Ok, cand ma voi intalni cu proprietarul ii voi arata cateva dovezi”. “Nu, nu, vrem banii in avans”. Am ridicat tonul vocii: Vorbim despre un proiect de retail major, in valoare de milioane de euro. Suntem la inceputul lunii august, nu am cazut de accord asupra pretului pentru a cumpara terenul si vrei sa iti aratam ce?” “Dar ti-am spus pretul”. “Mi-ai spus pretul TAU, vreau sa ma vad cu proprietarul si sa discut cu el direct”. “Este acelasi lucru”.

“Nu este. Dar care e problema ta? avem un contract semnat impreuna, iti vei primi comisionul”. “Nu, nu intelegi. Avem 10 clienti care implora sa cumpere, fara smecheriile tale, fara sa vada actele etc. Au incredere in mine si nu verifica prea mult. Voi grecii credeti ca ii puteti fura pe romani? Credeti ca noi suntem naivi? Nu, nu… vreau sa vii aici si sa imi arati 20 de milioane, bani lichizi. Iti dau 15 zile pentru asta. Daca nu vii cu 20 de milioane, imi dai de inteles ca nu esti serios si incheiem discutiile“.

Proprietatea a ramas nevanduta, broker-ul “generos” e suparat…
Raspunsul meu catre acest broker “generos”(cu banii altora) nu poate fi redat aici, nu a fost unul foarte politicos. Cateva zile mai tarziu, l-am anuntat oficial ca incetam colaborarea noastra (nu s-a deranjat sa raspunda). Am respins proprietatea prezentata de el si in cele din urma am cumparat o alta. Este important pentru mine ca proprietarul proprietatii cumparate mi-a multumit pentru felul in care l-am tratat.

Puteam foarte usor sa ma adresez direct proprietarului, dar eu nu fac asta. In schimb, am urmarit sa aflu noutati despre proprietate. Astazi, 5 luni mai tarziu, pretul oficial e acelasi, dar neoficial cu 30% mai mic decat cum era. Si pana in acest moment, din nesfarsita coada de cumparatori, nu a fost niciunul care sa ii accepte pretul si sa semneze vreun contract cu el. Brokerul “generos” nu avea nicio tranzactie pana la sfarsitul anului si este inca putin suparat, presupun ca tot pe greci.

Lucrul bun este ca proprietarul si-a schimbat reprezentantul, orientandu-se spre unul serios. Poate ca pe parcursul acestui an il voi intalni in sfarsit si vom face afaceri impreuna. Cine stie? Speranta moare ultima…

 

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
“Prea mult praf, produs de doar cateva masini”

(Piata imobiliara romaneasca: primele doua luni ale anului 2011) “Foarte optimist”-ul prieten al meu, celebru: “2011 va fi un an foarte pozitiv” Era doar  sfarsitul anului trecut, cand o multime...

citește mai departe
Poate otravi mentalitateanesanatoasa procesul de redresare?

Inca de acum cateva saptamani, continui sa va spun despre procesul lent de recuperare care astept sa se produca, in cazul in care totul decurge bine in urmatorii 1-2...

citește mai departe
CPI, traininguri si déjà vu: Colaborarile si 5 secrete pentru profesionalism

Martea trecuta am participat la CPI, “Clubul Profesionistilor in Imobiliare”, un eveniment organizat de imobiliare.ro. Acolo, in timpul prezentarii sustinute de Isfahan Doekhie si Niculae Iulian, m-am simtit ca si...

citește mai departe
In Suedia, pentru… Romania!

Salutare din friguroasa Uppsala si Stockolm! Dupa o saptamana obositoare, ieri am zburat in Suedia. Am venit aici din doua motive: sa-mi intalnesc fratele, Nikolas, care lucreaza pentru Universitatea...

citește mai departe
“Pretul pietei este 250. Clientul meu va ofera 170” “Eu vreau 800. Poti sa pastrezi toti banii peste acest pret”

2010. Vara. Tocmai am semnat un contract, cumparand un teren destinat unui proiect de retail intr-un oras mare din Romania. Clientul meu,  fericit de finalitatea acestei tranzactii m-a invitat...

citește mai departe