Transformarea Cenusaresei: cele mai dinamice zone rezidentiale

scris de Georgian Marcu

In urma cu aproape un an, in incercarea de a face o radiografie  a pietei imobiliare  intr-un articol numit „Rezidentialul – Cenusareasa pietei imobiliare”, notam ca “singurele investitii notabile care s-au petrecut au fost pe segmentul office”. In primavara anului trecut, pe segmentul rezidentialul nu exista nici o investitie notabila in nordul Bucurestiului, desi dinamica dezvoltarilor de birouri ar fi trebuit sa atraga firesc dupa sine si o efervescenta a dezvoltarilor rezidentiale.

Insa in noua luni se pot intampla multe. Va propun sa facem o scurta trecere in revista a evenimentelor din ultima perioada pentru a vedea daca a „descoperit-o” cineva pe Cenusereasa.

City Point din Aviatiei: Shikun&Binui si Red Sea Group  au anuntat in octombrie, la sase luni de la inceperea constructiei, vanzarea a peste jumatate din cele 45 locuinte din primul bloc, proiect inceput in aprilie 2013.

One United Properties, companie detinuta de actionarii Capital Partners, a inceput constructia proiectului Madrigalului Residence, un proiect cu o suprafata de 3.200 mp, care urmeaza a fi finalizat in august 2014. Ca si vanzari pentru noul proiect, in noiembrie mai aveau un singur apartament cu trei dormitoare disponibil. Nu este de mirare, dupa succesul repurtat in 2013, prin vanzarea integrala a proiectului One Floreasca Lake, ce cuprinde 42 de apartamente cu vedere spre lac.

In zona Primaverii gasim nu mai putin de sase proiecte in constructie!. Din cele sase proiecte, doua sunt dezvoltate de investitori care, in mod cert, vor seta noi standarde de calitate in zona, daca tinem cont si de proiectele dezvoltate in trecut. Welkept imobiliare are in constructie pe Bulevardul Primaverii un bloc P+5, cu 18 apartamente. Deocamdata, dezvoltatorul nu s-a hotarat daca va vinde sau va inchiria. Raptis Kavouras are disponibil spre vanzare una din cele mai bune locatii din Bucuresti, la intersectia bulevadului Primaverii cu Moliere. Blocul P+7 are cate un apartament pe nivel, cu suprafete intre 138 si 380 mp plus terase, au preturi cuprinse intre 650.000 si 1.835.000 euro.

In zona Aviatorilor & Kiseleff gasim cinci-sase proiecte finalizate sau in curs de finalizare si alte trei-patru in curs de constructie. Si aici se observa o crestere a calitatii noilor proiecte dezvoltate versus stocul prezent. Calitatea se regaseste si in vanzari, astfel incat remarcam vanzarile ultimului proiect finalizat, la preturi net superioare (incepand de la 650.000 euro), comparativ cu celelalte proiecte unde vanzarile sunt mai slabe, chiar daca preturile sunt cu 30% mai mici.

 

1 development, firma asociata in articolele din presa cu „celebrul” investitor grec Ioannis Papalekas si Dragos Bilteanu, a demarat in 2013 doua proiecte, unul in zona Floreasca, cu 23 de apartamente si unul in Pipera cu 36 de apartamente. Interesant este ca pe website-ul companiei, la sectiunea despre noi, apar cu trei proiecte in lucru in zona de nord  a Bucurestiului.

 

Tot in Pipera, Vista Development, companie detinuta de oamenii de afaceri Florea Diaconu si Alessio Karkhi, dezvolta un proiect premium cu sapte vile mobilate, care au preturi incepand de la 550.000 euro. Aceeasi  companie mai dezvolta Vista Village Concept cu 42 vile Corbeanca, precum si cel mai mare complex rezidential anuntat dupa 2008 –  Vista Residential Concept, care va cuprinde 1.000 unitati locative si 100 spatii comerciale in sudul Bucurestiului.

Cosmopolis, proiectul dezvoltat de Opus Land Development in Stefanestii de jos, a anuntat construirea a inca 450 de locuinte in 2014, dupa ce in 2013 au investit peste 7 milionae de euro pentru finalizarea a 260 de locuinte.

 

Insa nu doar nordul Bucurestiului a inregistrat un ritm alert de dezvoltare si vanzari ridicate in ultimele luni. Situatii fericite (sau firesti, depinde cum privim) au fost intalnite si in alte zone ale Capitalei.

 

Perioada de criza prelungita prin care trecem face ca proprietatile cele mai ieftine sa fie si cele mai cautate, astfel incat sudul Bucurestiului ramane cea mai dinamica zona rezidentiala, cu zeci de proiecte in dezvoltare si vanzari pe masura.

 

Conform topului vanzarilor de apartamente noi, realizat de Wall-Street.ro, cele mai mari vanzari realizate in 2013 au avut loc in proiectele: Militari Rezidence (60-80 de apartamente lunar), Confort Urban Rahova (350 de apartamente), Metropolitan Rezidence (300 de unitati), Cosmopolis (260 unitati vandute si 60 inchiriate), Appolo Residence (250 de unitati vandute), Cartierul Latin, in Prelungirea Ghencea (150 de unitati vandute), Brown residence (150 de unitati vandute), Rin Grand Residence (130 de unitati vandute), New Town, in zona Dristor (peste 100 de unitati vandute si 50 inchiriate) si Rose Garden, in Colentina (95 de unitati vandute).

 

Dintre proiectele intrate in insolventa sunt de mentionat vanzarile realizate de Casa de insolventa Transilvania, in valoare de 11,2 milioane de euro in 2013, pentru Alia Apartments, iar Euro Insol a anuntat vanzarea a 113 apartamente in valoare de circa 10,2 mil. euro in cei doi ani de reorganizare. BDO Business Restructuring, lichidatorul judiciar al proiectului Cortina Residence din Baneasa, dezvoltat de firma Cefin Real Estate, a reusit vanzarea proiectului la pretul de 5 milioane de euro, in august anul trecut.

 

Putem trage trei concluzii majore din toate cele de mai sus:

  • In 2013, Cenusareasa a fost curtata in special de dezvoltatori romani, cu precadere in zonele “ieftine”.
  • Stocul de apartamente din proiectele dezvoltate in anii de boom se epuizeaza
  • In zonele premium, noile dezvoltari sunt superioare celor din anii de boom, iar asta se regaseste si in vanzari. Este tot mai clar ca pentru a putea vinde cei cu proiecte inferioare vor fi fortati sa ajusteze serios preurile.

Altfel spus, Cenusareasa nu este asa de prafuita pe cat se vehiculeaza in presa.

Acest articol il puteti citi si pe Wall Street, in sectiunea Editoriale: http://bit.ly/19YX8vj

Acest articol este scris de catre:
Georgian Marcu, Consultant & Owner
Green Angels – the angels of real estate
Certified Residential Specialist ®
Mobile: 0040 747 774 714
Email: [email protected]
Web: www.greenangels.ro
Acum si pe facebook: www.facebook.com/proprietatidelux 
<a href="[https://plus.google.com/u/0/+GeorgianMarcu]?rel=author">Google</a>
 
Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Realty 2014 – un eveniment marca Business Review

Despre ce am discutat la Realty, un eveniment marca Business Review

Saptamana trecuta a avut loc cea de-a 13-a editie a evenimentului Realty, The Romanian Real Estate Market Forum, organizat...

citește mai departe
Good news for real estate investors. From the Bucharest City Hall.

I am one of those people who never believed that the Bucharest City Hall would actually take some action in order to help potential investors and developers, as well...

citește mai departe
Vesti bune pentru investitorii imobiliari. De la Primaria Bucuresti

Fac parte din categoria celor care n-ar fi crezut vreodata ca Primaria Municipiului Bucuresti va face ceva care ar putea ajuta atat potentialii investitori si dezvoltatori, cat si  si...

citește mai departe
Lucrarile inscrise in concursul de amenajari, organizat de Green Angels.

Nu v-am spus eu ca  ”Studentii nostri sunt mai creativi decat ai lor”? Uitati si dovada:

citește mai departe
Rezidentialul – Cenusareasa pietei imobiliare

Piata rezidentiala, care in perioada de boom a fost printesa curtata de toata lumea indiferent de faptul ca aveau sau nu experienta in abordarea unei astfel de probleme, a...

citește mai departe