Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
11 nov. 2013

Vrei să renunți la un contract de închiriere? Iată cele 3 moduri legale

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Sfaturi, Ştirea zilei, Chiriaşi

Pentru o renunțare facilă la un contract de închiriere, este de preferat să ajungi la un acord amiabil cu proprietarul.

Dacă stai în chirie, dar îți dorești, pentru un motiv sau altul, să te muți altundeva, amintește-ți că încă ești constrâns de înțelegerea cu actualul proprietar. De aceea, mai înainte de a începe să împachetezi, Imobiliare.ro and essaylamba.com îți recomandă să te informezi cu privire la prevederile legale în domeniu. Potrivit Noului Cod Civil, există trei modalități majore de încetare a contractelor de închiriere:

moveout

1. Expirarea termenului:

Poate că cel mai simplu mod de a renunța la un contract de închiriere ar fi să aștepți, pur și simplu, până la expirarea acestuia – atunci când acordul a fost încheiat pe o perioadă determinată. Potrivit legii, locaţiunea (închirierea) încetează de drept la expirarea termenului convenit de părţi sau, după caz, cel prevăzut de lege, fără a fi necesară o înştiinţare prealabilă a proprietarului.

Dacă, după împlinirea termenului de expirare a contractului, locatarul (chiriașul) continuă să deţină bunul şi să-şi îndeplinească obligaţiile, fără vreo împotrivire din partea locatorului (proprietarul), se consideră încheiată o nouă locaţiune, în condiţiile celei vechi (inclusiv în privinţa garanţiilor). Acest „acord tacit” va fi însă pe durată nedeterminată, dacă prin lege sau convenţia părţilor nu se prevede altfel.

2. Denunțarea contractului:

În cazul în care nu poți sau nu vrei să aștepți până la expirarea termenului prevăzut în contract, poți apela la denunțarea acordului prin notificare (o informare scrisă transmisă proprietarului). Pentru contractele pe perioadă nedeterminată, Noul Cod Civil prevede că, în calitate de chiriaș, trebuie să respecți un termen de preaviz ce nu poate fi mai mic decât sfertul intervalului de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei. Cu alte cuvinte, dacă plătești chiria lunar, trebuie să anunți proprietarul cu cel puțin o săptămână înainte de a te muta.

Termenul de preaviz este însă semnificativ mai mare în cazul contractelor încheiate pe o perioadă determinată. În astfel de cazuri, trebuie să informezi proprietarul cu cel puțin 60 de zile înainte de a te muta din casă. Orice clauză (înscrisă în contract) contrară acestei prevederi este considerată nescrisă.

3. Rezilierea contractului:

O altă modalitate prin care poți pune punct unui acord de închiriere constă în rezilierea contractului. Dreptul de reziliere revine atât proprietarului, cât și chiriașului, însă doar în baza neexecutării obligaţiilor contractuale de către cealaltă parte. Această variantă este, de regulă, folosită de către proprietarii care nu își încasează chiria și, mai rar, de către chiriași. Dezavantajul său major este că, în lipsa atingerii unui consens amiabil între cele două părți, conflictul poate ajunge în instanță. Dacă te regăsești într-o astfel de situație, cel mai indicat este să consulți un jurist sau un avocat.

Părerile cititorilor
22 păreri
 • Maria

  Buna ziua, am inchieiat un contract de inchiriere in urma cu o zi , insa nu mai doresc aceasta chirie deoarece analizand tot ulterior am observat ca lipsesc foarte multe piese de mobilier indispensabile si proprietarul nu doreste sa le achizitioneze. Inceperea contractului este dela 1.6.2020. Cum se poate proceda in aceasta situatie?

 • Andrei Nastase

  Buna ziua , am inchiriat o garsoniera pe 1 an de zile , se aud niste zgomote foarte ciudate, ca si cum ai bate cu un lemn in perete , noaptea nu putem sa ne odihnim , se aude intre orele 23-00 si 5-30, 8-30 , am luat legatura cu vecinii au zis ca ei nu aud nimic , proprietarul se face ca nu stie nimic , a devenit un calvar, ce pot sa fac in situatia aceasta ??

 • Radu

  Buna ziua,
  Mi-a plecat chiriasul. Ce trebuie sa fac pentru a nu ai figura la ANAF ca si incasator de venituri din cedarea folosintei bunurilor?
  Multumesc

 • sabina

  Buna,am si eu o problema,locuiesc in chirie,la inchirierea imobilului s-a facut un contrat pe numele meu,insa mai locuiesc cu 2 fete,din motive personale m-am certat cu una dintre ele si nu doreste sa paraseasca imobilul,am luat legatura cu proprietarul insa acesta mi-a spus ca o pot da afara ,dar ea insista ca nu doreste sa plece,face scandal,si altele.Astept un raspuns.

  multumesc!

 • Flori

  Am nevoie de un raspuns clar, daca ma poate ajuta cineva. Cat am stat in Germania, am facut contract de casa cu un barbat, eu a trebuit sa plec in Romania si nu stiu daca o sa ma mai intorc. El vrea sa ramana acolo, ce trebuie sa fac ca eu sunt trecuta in contract. Se poate sau trebuie sa.i fac eu o procura ceva? Astept un raspuns. Multumesc!

 • Gheorghe Ciolacu

  Este legal a transmite notificarea de reziliere a unui contract printr-un email?

 • dani stef

  Va salut!
  Sunt proprietarul unui spatiu inchiriat pentru o frizerie. Spatiul inchiriat reprezinta 2 camere din locuinta unde locuiesc in prezent. Am inchiriat la doua fete care s-au certat iar cu una dintre ele am reziliat in mod amiabil contractul. Mentionez ca fiecare dintre chiriase are pfa individual. Fata care a renuntat avea pe numele pfa-ului ei toate contractele cu utilitatile. Cea de a doua chiriasa vrea sa refaca contractele cu utilitati si are nevoie de contractul casei mele iar eu nu mai vreau sa continui contractul de inchiriere care mai are 2 ani durata. Vreau sa stiu daca pot rezilia contractul si cu ea chiar daca ea se opune. Eu am niste probleme si sunt nevoit sa vand casa.

 • Vali

  Bună ziua,
  Am cumpărat o hala industriala la licitație. O parte din hala este închiriată la două firme pe chirii modice.
  Va rog să îmi scrieți în ce fel se pot rezilia contractele ținând cont ca una din firme are sediul social acolo, sau dacă nu se poate rezilia în ce condiții pot sa le măresc chiria?
  Vă mulțumesc!

 • Dobrican Valeriu

  Buna ziua, am avut inchiriat un apartament pe perioada nedeterminata, eu ca militar eram in misiune in Afganistan, proprietarul care locuia in alt oras a reziliat contractul unilateral cu ANAF fara acordul meu incepand cu 01.01.2011, iar familia mea locuia in continuare acolo platind chiria lunar cu foi de varsamant la banca pana la data de 31.09.2011 cand am schimbat locuinta, pe perioada specificata unitatea militara mi a pus paguba suma de 5.700 de lei primind bani de chirie fara drept, eu am inteles ca ANAF nu are dreptul de a rezilia contracte decat cu acordul ambelor parti sau printr-o sentinta judecatoreasca, am avut contractul si la notar, am dat in judecata ANAF, deoarece consider ca a gresit si a refacut contractul dupa un an cu proprietarul fara sa stiu cu semnatura falsa a chiriasului, intreb daca am vreo sansa de castig sau ma aleg cu banii luati nevinovat?

 • Silvia

  Am inchiriat la 2 persoane un apartament cu 2 camere, pe o perioada de 12 luni. Am platit impozitul pe tot anul. Daca contractul a fost pe un an si a expirat termenul, trebuie ceva demers (cereri, etc) pentru a stopa aceasta inchiriere (adica sa nu mai iti vina sa platesti impozite), sau se incheie automat? Va multumesc!

 • Mădălina

  Buna ziua, am si eu o întrebare . Am închiriat un apartament pe 1 an si am doar 3 luni de la semnarea contractului (contractul fiind încheiat intr-un singur exemplar, care a rămas la propietar). Doresc sa plec din acel apartament, cum trebuie sa procedez?

 • MUNTEAN IRINA

  Buna ziua! Spuneti-mi, va rog, ce trebuie sa fac in cazul sistarii chiriei pentru o anumita perioada, avand in vedere ca utilajul nu este prevazut in contract ci intru-un act aditional aferent. Se poate face act aditional sau o adresa prin care se sisteaza chiria pe o anumita perioada de timp?

 • Nicusor

  Sunt cu niste prieteni in chirie, vreau sa zic ca nu ma mai inteleg cu ei si suntem trecuti pe contract toti, din care eu vreau sa ies. Cum as putea sa ies din contractul de inchriere? Multumesc!

 • Adrian

  Buna ziua!
  Am inchiriat un apartament de 2 camere pe timp de un an impreuna cu inca o persoana..Tin sa mentionez caci contractul a fost scris de mana..Eu trebuie sa parasesc apartamentul..
  Ce as putea face sa nu mai platesc pana in 1 septembrie 2017..
  Scuze daca nu m-am exprimat corect!

 • Cristina

  Buna ziua. Am închiriat o garsoniera, eu fiind chiriașul. Am platit chiria 1+1, adica o luna chiria plus garanția, menționez ca eu și fetița mea trebuia sa ne mutam în aceasta garsoniera totodata noi doua fiind incluse într- un Centru Maternal, știind ca trebuie sa plecam la data de 01.06.2016.I- am dat proprietarului suma de 2000 lei si mi- a dat cheile garsonierei. Menționez ca nu am locuit nici o zi acolo din motive ( prelungirea contractului in Centrul Maternal eu nu am stiut de prelungirea contractului.În garsoniera a ramas doar bagajul o luna de zile, dupa aceea am anuntat proprietarul ca nu ne mai putem muta. De la început propietarul a spus ca va plati impozitul. Acum nu mai pot recupera banii, a spus ca imi opreste 1000 de lei ca i-am tinut ocupata garsoniera si ca îmi va da doar 1000 de lei, dar cand? Nici acesti bani nu doreste sa mi înapoieze decat cand o sa gaseasca alt chirias, nu pot rezilia contractul la ANAF deoarece nu vor sa-mi restitue bani. Multumesc

 • Daniela

  Reziliezi contractul cu 30 zile inainte de termenul de plata al chiriei…

 • Sebastian C.

  Buna ziua. Am nevoie de lamurire in urmatorul caz: Am inchiriat la cineva o locuinta pe un an. Am platit impozitul pe tot anul. Dupa ceva timp am fost instiintat ca am datorii la fisc. Cand am mers, chiar erau datorii din acea chirie plus penalizari. Daca contractul a fost pe un an, trebuie ceva demers (cereri etc) pentru a stopa aceasta inchiriere (adica sa nu mai iti vina sa platesti impozite), sau se incheie automat? Va multumesc in avans.

 • silvia ardeleanu

  se poate incheia contract de inchiriere apartament cu mai multi chiriasi? ori trebuie contract pt fiecare chirias in acelasi apartament. Multumesc mult

 • Farcu Alexandru Mircea

  Am dat în chirie pe o perioada de un an un apartament la firma.Chiriasul renunță sa mai stea în apa. Ce acte sunt necesare mai ales ca trebuie sa anunț și fiscul pentru încetarea contractului.cu stima farcu

 • DUMITRU MARIANA

  copilul meu a stat cu chirie timp de 3 ani de zile. ptr ca a ramas cu plata la intretinere proprietarul i-a spus ca in cel mai scurt timp sa elibereze locatia
  CONTRACTUL CARE A FOST INCHEIAT INTRE PARTI PRIN AGENTIE IMOBILIARA SE INCHEIE SAU CUM SE PROCEDEAZA ?
  NU STIU
  VA ROG SA-MI SPUNETI CAT MAI REPEDE CE AM DE FACUT
  MULTUMESC

 • stefan mihaela

  nu a platit chiria pe luna curenta si are restante la intretinere

 • Emilia

  Am in proprietate o garsoniera inchiriata prin ag, imobiliara pe un an. Chiriasul nu a platit garantia,desi au trecut cinci luni,restantier la utilitati achitate dupa trei luni- la interventia mea, nu am copie de pe cartea lui de identitate, nu raspunde la apeluri,a retinut in mod abuziv dosarul cu acte(copii)alcatuit in vederea declararii la sectia financiara, pe care refuza sa mi-l dea,etc..Cum pot sa-l scot din garsoniera?

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Discount de 12% în magazinele Mobexpert pentru utilizatorii Imobiliare.ro

Aflată deja în derulare, campania promoțională este programată să se desfășoare până la sfârșitul lunii aprilie. Pentru a veni în sprijinul proprietarilor de locuințe, dar și al chiriașilor, Imobiliare.ro...

citește mai departe
Sfaturi practice, când îți cauți chirie. Cheltuieli pe care nu trebuie să le treci cu vederea

Îți cauți pentru prima oară o chirie? Încearcă să nu subestimezi efortul financiar pe care trebuie să îl faci la început și nu uita să iei în calcul, măcar...

citește mai departe
Investește echilibrat și ține cheltuielile sub control. Recomandări de la CEO-ul unei companii de consultanță imobiliară din București

Nu sta cu toți banii cash pentru că în fiecare zi ei se pot devaloriza, mai bine investește echilibrat și ține costurile sub control. Acestea sunt doar câteva dintre...

citește mai departe
Cum găsești repede un chiriaș? Recomandările specialistului

Detaliile contează, atunci când îți pregătești locuința pentru închiriere, nu doar curățenia. Iar o locuință decorată cu gust poate câștiga detașat într-o competiție cu una care dispune de o amplasare...

citește mai departe
3 factori care te-ar ajuta să-ți renegociezi chiria iarna aceasta

Poți rediscuta termenii acordului încheiat dacă aceștia nu mai corespund realității. Locuiești în chirie de ceva timp și ți se pare că, dintr-un motiv sau altul, suma plătită în...

citește mai departe