Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
11 Noiembrie 2013

Vrei să renunți la un contract de închiriere? Iată cele 3 moduri legale

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Sfaturi, Ştirea zilei, Chiriaşi
Ultima actualizare: 12 Iunie 2018

Pentru o renunțare facilă la un contract de închiriere, este de preferat să ajungi la un acord amiabil cu proprietarul.

Dacă stai în chirie, dar îți dorești, pentru un motiv sau altul, să te muți altundeva, amintește-ți că încă ești constrâns de înțelegerea cu actualul proprietar. De aceea, mai înainte de a începe să împachetezi, Imobiliare.ro and essaylamba.com îți recomandă să te informezi cu privire la prevederile legale în domeniu. Potrivit Noului Cod Civil, există trei modalități majore de încetare a contractelor de închiriere:

moveout

1. Expirarea termenului:

Poate că cel mai simplu mod de a renunța la un contract de închiriere ar fi să aștepți, pur și simplu, până la expirarea acestuia – atunci când acordul a fost încheiat pe o perioadă determinată. Potrivit legii, locaţiunea (închirierea) încetează de drept la expirarea termenului convenit de părţi sau, după caz, cel prevăzut de lege, fără a fi necesară o înştiinţare prealabilă a proprietarului.

Dacă, după împlinirea termenului de expirare a contractului, locatarul (chiriașul) continuă să deţină bunul şi să-şi îndeplinească obligaţiile, fără vreo împotrivire din partea locatorului (proprietarul), se consideră încheiată o nouă locaţiune, în condiţiile celei vechi (inclusiv în privinţa garanţiilor). Acest „acord tacit” va fi însă pe durată nedeterminată, dacă prin lege sau convenţia părţilor nu se prevede altfel.

2. Denunțarea contractului:

În cazul în care nu poți sau nu vrei să aștepți până la expirarea termenului prevăzut în contract, poți apela la denunțarea acordului prin notificare (o informare scrisă transmisă proprietarului). Pentru contractele pe perioadă nedeterminată, Noul Cod Civil prevede că, în calitate de chiriaș, trebuie să respecți un termen de preaviz ce nu poate fi mai mic decât sfertul intervalului de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei. Cu alte cuvinte, dacă plătești chiria lunar, trebuie să anunți proprietarul cu cel puțin o săptămână înainte de a te muta.

Termenul de preaviz este însă semnificativ mai mare în cazul contractelor încheiate pe o perioadă determinată. În astfel de cazuri, trebuie să informezi proprietarul cu cel puțin 60 de zile înainte de a te muta din casă. Orice clauză (înscrisă în contract) contrară acestei prevederi este considerată nescrisă.

3. Rezilierea contractului:

O altă modalitate prin care poți pune punct unui acord de închiriere constă în rezilierea contractului. Dreptul de reziliere revine atât proprietarului, cât și chiriașului, însă doar în baza neexecutării obligaţiilor contractuale de către cealaltă parte. Această variantă este, de regulă, folosită de către proprietarii care nu își încasează chiria și, mai rar, de către chiriași. Dezavantajul său major este că, în lipsa atingerii unui consens amiabil între cele două părți, conflictul poate ajunge în instanță. Dacă te regăsești într-o astfel de situație, cel mai indicat este să consulți un jurist sau un avocat.

Părerile cititorilor
23 păreri
  • Suciu Laura

    Bună ziua! Am semnat un contract de închiriere a unei case pentru o perioada de un an , în acel weekend am mers în acel imobil și am constatat o sumedenie de nereguli, lipsa prizelor în baie, scaune rupte, curățenie care necesita inclusiv dezinsecție, fiind sub orice critica , hota falsa cu aerisire în casa și asa mai departe. Am sunat proprietara și i-am spus ca suntem in imposibilitatea de a locui in acel loc, am renunțat la apartamentul unde locuim acum, iar acolo nu este posibil sa stai decât după o renovare generala a casei , dansa nu vrea sa ne dea decât cele 2 garanții percepute , nu am stat nici măcar o zi kn acea locuință, chiria ne-a spus ca o retine și nu este una ieftina, ce putem face în acest caz? Va mulțumim!

  • Maria

    Buna ziua, am inchieiat un contract de inchiriere in urma cu o zi , insa nu mai doresc aceasta chirie deoarece analizand tot ulterior am observat ca lipsesc foarte multe piese de mobilier indispensabile si proprietarul nu doreste sa le achizitioneze. Inceperea contractului este dela 1.6.2020. Cum se poate proceda in aceasta situatie?

  • Andrei Nastase

    Buna ziua , am inchiriat o garsoniera pe 1 an de zile , se aud niste zgomote foarte ciudate, ca si cum ai bate cu un lemn in perete , noaptea nu putem sa ne odihnim , se aude intre orele 23-00 si 5-30, 8-30 , am luat legatura cu vecinii au zis ca ei nu aud nimic , proprietarul se face ca nu stie nimic , a devenit un calvar, ce pot sa fac in situatia aceasta ??

  • Radu

    Buna ziua,
    Mi-a plecat chiriasul. Ce trebuie sa fac pentru a nu ai figura la ANAF ca si incasator de venituri din cedarea folosintei bunurilor?
    Multumesc

  • sabina

    Buna,am si eu o problema,locuiesc in chirie,la inchirierea imobilului s-a facut un contrat pe numele meu,insa mai locuiesc cu 2 fete,din motive personale m-am certat cu una dintre ele si nu doreste sa paraseasca imobilul,am luat legatura cu proprietarul insa acesta mi-a spus ca o pot da afara ,dar ea insista ca nu doreste sa plece,face scandal,si altele.Astept un raspuns.

    multumesc!

  • Flori

    Am nevoie de un raspuns clar, daca ma poate ajuta cineva. Cat am stat in Germania, am facut contract de casa cu un barbat, eu a trebuit sa plec in Romania si nu stiu daca o sa ma mai intorc. El vrea sa ramana acolo, ce trebuie sa fac ca eu sunt trecuta in contract. Se poate sau trebuie sa.i fac eu o procura ceva? Astept un raspuns. Multumesc!

  • Gheorghe Ciolacu

    Este legal a transmite notificarea de reziliere a unui contract printr-un email?

  • dani stef

    Va salut!
    Sunt proprietarul unui spatiu inchiriat pentru o frizerie. Spatiul inchiriat reprezinta 2 camere din locuinta unde locuiesc in prezent. Am inchiriat la doua fete care s-au certat iar cu una dintre ele am reziliat in mod amiabil contractul. Mentionez ca fiecare dintre chiriase are pfa individual. Fata care a renuntat avea pe numele pfa-ului ei toate contractele cu utilitatile. Cea de a doua chiriasa vrea sa refaca contractele cu utilitati si are nevoie de contractul casei mele iar eu nu mai vreau sa continui contractul de inchiriere care mai are 2 ani durata. Vreau sa stiu daca pot rezilia contractul si cu ea chiar daca ea se opune. Eu am niste probleme si sunt nevoit sa vand casa.

  • Vali

    Bună ziua,
    Am cumpărat o hala industriala la licitație. O parte din hala este închiriată la două firme pe chirii modice.
    Va rog să îmi scrieți în ce fel se pot rezilia contractele ținând cont ca una din firme are sediul social acolo, sau dacă nu se poate rezilia în ce condiții pot sa le măresc chiria?
    Vă mulțumesc!

  • Dobrican Valeriu

    Buna ziua, am avut inchiriat un apartament pe perioada nedeterminata, eu ca militar eram in misiune in Afganistan, proprietarul care locuia in alt oras a reziliat contractul unilateral cu ANAF fara acordul meu incepand cu 01.01.2011, iar familia mea locuia in continuare acolo platind chiria lunar cu foi de varsamant la banca pana la data de 31.09.2011 cand am schimbat locuinta, pe perioada specificata unitatea militara mi a pus paguba suma de 5.700 de lei primind bani de chirie fara drept, eu am inteles ca ANAF nu are dreptul de a rezilia contracte decat cu acordul ambelor parti sau printr-o sentinta judecatoreasca, am avut contractul si la notar, am dat in judecata ANAF, deoarece consider ca a gresit si a refacut contractul dupa un an cu proprietarul fara sa stiu cu semnatura falsa a chiriasului, intreb daca am vreo sansa de castig sau ma aleg cu banii luati nevinovat?

  • Silvia

    Am inchiriat la 2 persoane un apartament cu 2 camere, pe o perioada de 12 luni. Am platit impozitul pe tot anul. Daca contractul a fost pe un an si a expirat termenul, trebuie ceva demers (cereri, etc) pentru a stopa aceasta inchiriere (adica sa nu mai iti vina sa platesti impozite), sau se incheie automat? Va multumesc!

  • Mădălina

    Buna ziua, am si eu o întrebare . Am închiriat un apartament pe 1 an si am doar 3 luni de la semnarea contractului (contractul fiind încheiat intr-un singur exemplar, care a rămas la propietar). Doresc sa plec din acel apartament, cum trebuie sa procedez?

  • MUNTEAN IRINA

    Buna ziua! Spuneti-mi, va rog, ce trebuie sa fac in cazul sistarii chiriei pentru o anumita perioada, avand in vedere ca utilajul nu este prevazut in contract ci intru-un act aditional aferent. Se poate face act aditional sau o adresa prin care se sisteaza chiria pe o anumita perioada de timp?

  • Nicusor

    Sunt cu niste prieteni in chirie, vreau sa zic ca nu ma mai inteleg cu ei si suntem trecuti pe contract toti, din care eu vreau sa ies. Cum as putea sa ies din contractul de inchriere? Multumesc!

  • Adrian

    Buna ziua!
    Am inchiriat un apartament de 2 camere pe timp de un an impreuna cu inca o persoana..Tin sa mentionez caci contractul a fost scris de mana..Eu trebuie sa parasesc apartamentul..
    Ce as putea face sa nu mai platesc pana in 1 septembrie 2017..
    Scuze daca nu m-am exprimat corect!

  • Cristina

    Buna ziua. Am închiriat o garsoniera, eu fiind chiriașul. Am platit chiria 1+1, adica o luna chiria plus garanția, menționez ca eu și fetița mea trebuia sa ne mutam în aceasta garsoniera totodata noi doua fiind incluse într- un Centru Maternal, știind ca trebuie sa plecam la data de 01.06.2016.I- am dat proprietarului suma de 2000 lei si mi- a dat cheile garsonierei. Menționez ca nu am locuit nici o zi acolo din motive ( prelungirea contractului in Centrul Maternal eu nu am stiut de prelungirea contractului.În garsoniera a ramas doar bagajul o luna de zile, dupa aceea am anuntat proprietarul ca nu ne mai putem muta. De la început propietarul a spus ca va plati impozitul. Acum nu mai pot recupera banii, a spus ca imi opreste 1000 de lei ca i-am tinut ocupata garsoniera si ca îmi va da doar 1000 de lei, dar cand? Nici acesti bani nu doreste sa mi înapoieze decat cand o sa gaseasca alt chirias, nu pot rezilia contractul la ANAF deoarece nu vor sa-mi restitue bani. Multumesc

  • Daniela

    Reziliezi contractul cu 30 zile inainte de termenul de plata al chiriei…

  • Sebastian C.

    Buna ziua. Am nevoie de lamurire in urmatorul caz: Am inchiriat la cineva o locuinta pe un an. Am platit impozitul pe tot anul. Dupa ceva timp am fost instiintat ca am datorii la fisc. Cand am mers, chiar erau datorii din acea chirie plus penalizari. Daca contractul a fost pe un an, trebuie ceva demers (cereri etc) pentru a stopa aceasta inchiriere (adica sa nu mai iti vina sa platesti impozite), sau se incheie automat? Va multumesc in avans.

  • silvia ardeleanu

    se poate incheia contract de inchiriere apartament cu mai multi chiriasi? ori trebuie contract pt fiecare chirias in acelasi apartament. Multumesc mult

  • Farcu Alexandru Mircea

    Am dat în chirie pe o perioada de un an un apartament la firma.Chiriasul renunță sa mai stea în apa. Ce acte sunt necesare mai ales ca trebuie sa anunț și fiscul pentru încetarea contractului.cu stima farcu

  • DUMITRU MARIANA

    copilul meu a stat cu chirie timp de 3 ani de zile. ptr ca a ramas cu plata la intretinere proprietarul i-a spus ca in cel mai scurt timp sa elibereze locatia
    CONTRACTUL CARE A FOST INCHEIAT INTRE PARTI PRIN AGENTIE IMOBILIARA SE INCHEIE SAU CUM SE PROCEDEAZA ?
    NU STIU
    VA ROG SA-MI SPUNETI CAT MAI REPEDE CE AM DE FACUT
    MULTUMESC

  • stefan mihaela

    nu a platit chiria pe luna curenta si are restante la intretinere

  • Emilia

    Am in proprietate o garsoniera inchiriata prin ag, imobiliara pe un an. Chiriasul nu a platit garantia,desi au trecut cinci luni,restantier la utilitati achitate dupa trei luni- la interventia mea, nu am copie de pe cartea lui de identitate, nu raspunde la apeluri,a retinut in mod abuziv dosarul cu acte(copii)alcatuit in vederea declararii la sectia financiara, pe care refuza sa mi-l dea,etc..Cum pot sa-l scot din garsoniera?

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Ce trebuie să știi despre viza de flotant. Acte necesare și alte informații utile

Te-ai mutat într-o locuință închiriată, în gazdă sau la cămin, iar acum ai nevoie de o viză de flotant? Iată cum o poți obține.  Viza de flotant este un...

citește mai departe
Ce verifici la vizionare? Recomandările expertului când vrei să închiriezi o locuință

Ai căutat o locuință online, ai găsit câteva opțiuni care par să ofere toate lucrurile pe care ți le dorești și acum te pregătești de vizionare. Am discutat cu...

citește mai departe
Cum cerni anunțurile de închiriere pentru a-ți găsi locuința perfectă? Sfatul expertului în imobiliare

Ai pornit în goana după chirie și acum ai ajuns în etapa în care cauți printre numeroasele anunțuri publicate online cu proprietăți de închiriat în speranța că vei găsi...

citește mai departe
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în Timișoara

Poate nu este momentul potrivit pentru tine să cumperi o locuință, așa că ai intrat în goana după chirie. Stai fără griji. Îți punem la dispoziție cele mai noi oferte...

citește mai departe
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în București

Ai intrat deja în goana după chirie sau îți aduni acum forțele să intri în cursa care te va aduce față în față cu locuința perfectă pentru tine? Secretul...

citește mai departe