Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
7 Octombrie 2014

2 și 3 camere în bloc nou, la sub 40.000 de euro!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 10 Octombrie 2014

Una dintre zonele aflate în plină dezvoltare în materie de construcții rezidențiale vine cu prețuri greu de imaginat pentru locuințe noi cu câțiva ani în urmă.

Puțin trecut de ora 11, într-o dimineață însorită – și totuși răcoroasă – de octombrie. Matizul argintiu al agentului imobiliar trage în parcarea stabilită ca loc de întâlnire. Urmează câteva minute de chestionare a clientului, după care pornim la drum. Obiectivul „misiunii”: găsirea unui apartament cu două camere, la un preț maxim de 50.000 de euro, într-unul dintre blocurile noi de la periferia sudică a Capitalei (la granița dintre București și Popești Leordeni). P.G., o mică antreprenoare din provincie, vrea să facă o achiziție în scop investițional, pentru închiriere, astfel că printre cerințele sale principale se numără, alături de preț, apropierea de metrou.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-new-apartment-couple-their-empty-image33861740

Căutarea începe, așadar, cu ansamblurile situate pe partea dreaptă a Șoselei Olteniței, în apropierea stațiilor de metrou Dimitrie Leonida și Berceni. Un peisaj pestriț se derulează pe lângă mașina ce se strecoară abil pe străduțele „bătute” cu zeci de clienți săptămânal: vile semețe, cu etaj, se „topesc” în șiruri tinere, vânjoase, de blocuri cu două, trei, până la maximum șase etaje, unele finalizate, altele în construcție, totul amestecat într-o atmosferă de calmă prosperitate. Cuvântul „criză” pare aici desprins dintr-un cu totul alt film: pretutindeni unde te uiți se construiește ceva.

Dezvoltările noi „invadează” câmpul și vechile zone industriale
Investitorii din zonă demarează noi proiecte în funcție de evoluția vânzărilor și majoritatea au trecut demult de stadiul primului bloc ridicat. Locuințele se vând în mare parte din stadiul de construcție, astfel că, pentru a viziona ce este disponibil, ne aventurăm în clădiri la care se lucrează încă (cele câteva unități rămase în blocurile finalizate nu sunt pe placul clientei, fiind situate la parter sau la ultimul etaj). Ne strecurăm printre muncitori, cabluri și zgomote de bormașină pentru a ajunge la locuințele ce ar corespunde cerințelor indicate. Suprafețele apartamentelor vizitate sunt rezonabile pentru două camere, ajungând la 56-60 de metri pătrați utili (cu tot cu balcon), iar prețurile considerabil sub așteptările clientei, respectiv 38.000-39.000 de euro. Întrebat dacă au mai scăzut prețurile în zonă, agentul mărturisește că primele apartamente vizitate sunt mai ieftine pentru că se află la o distanță ceva mai mare de stația de metrou (circa 1 kilometru). Într-adevăr, la ieșirea dintr-un bloc flancat de alte clădiri în construcție poți vedea câmpul – deși cine știe pentru câtă vreme…

Autoritățile lucrează la îmbunătățirea infrastructurii
P.G. se arată încântată de un apartament de 56 de metri pătrați, la un preț de 39.000 de euro, însă cei aproximativ 700 de metri până la stația de metrou (pe ruta cea mai scurtă, deocamdată neasfaltată) o fac să se îndoiască. „Ceva mai aproape nu aveți?”, întreabă ea. În sfârșit, ajungem la un ansamblu din strada Oituz, amplasat între o vilă și un alt proiect în construcție, situat la vreo 500 de metri distanță de stația de metrou Dimitrie Leonida (de parcurs printr-o zonă sigură, printre vile și alte blocuri). „Câștigătorul” este un apartament de 51 de metri pătrați (din care balconul de circa cinci metri pătrați), decomandat, cu bucătărie închisă și suprafețe echilibrate ale celor două camere. Locuința este deja finisată, are balconul închis, iar prețul este ceva mai mare față de primele vizionate, respectiv 43.000 de euro. Clienta este însă mulțumită de localizarea și compartimentarea apartamentului, iar prețul se încadrează în bugetul propus. Strada încă neasfaltată, la care autoritățile lucrează pentru înlocuirea rețelelor de utilități, este percepută ca un dezavantaj temporar.

Citește și: Punctul „fierbinte” din rezidențial: unde „duduie” construcțiile de locuințe, când restul țării merge în jos?

Garsonierele, cele mai căutate ca investiție
Proprietatea găsită de P.G. nu se situează chiar la limita inferioară a prețurilor practicate în sudul Capitalei – nici măcar pe segmentul locuințelor cu două camere. Potrivit lui Alin Cristea, reprezentantul agenției Sud Rezidențial, garsonierele din zonă pornesc de la 16.500 de euro (pentru o unitate locativă de 27 de metri pătrați, la demisol, din zona Dimitrie Leonida) și ajung până la 35.500 de euro (pentru una de 45 de metri pătrați în zona Șoseaua Olteniței). Locuințele cu două camere au prețuri de la 25.500 de euro (pentru o unitate locativă de 40 de metri pătrați situată la demisolul unui bloc din zona Dimitrie Leonida) până la 59.000 de euro (pentru o unitate locativă de 70 de metri pătrați utili din zona Șoseaua Olteniței). Chiar și apartamente cu trei camere pot fi achiziționate cu mai puțin de 40.000 de euro, prețurile cerute pentru acestea pornind de la 39.500 de euro (54 de metri pătrați utili, în zona Dimitrie Leonida) și ajungând până la 71.000 de euro (pentru 102 metri pătrați utili).

Citește și: Se dau „ca pâinea caldă”: apartamente noi mai ieftine decât cele vechi!

Potrivit reprezentantului Sud Rezidențial, pe fondul începerii anului universitar, în ultimul timp s-au vândut foarte bine garsonierele. „Sunt perioade și perioade. Am avut perioade când s-au vândut foarte bine apartamentele cu două camere, după care garsonierele și apartamentele cu trei camere”, spune Alin Cristea. Acesta precizează că de această zonă, aflată în plină dezvoltare, sunt interesați nu doar cumpărători finali, ci și investitori (mai mici sau mai mari) – de regulă persoane fizice, care achiziționează unul sau mai multe apartamente pentru a le închiria. În acest scop, cele mai căutate sunt garsonierele, atât pentru că sunt mai ieftine, cât și datorită randamentului mai ridicat oferit – dacă valoarea chiriei pentru două garsoniere (complet mobilate și utilate) s-ar situa la un minimum de 300 de euro pe lună, prețul obținut pentru două camere ar fi de 250 de euro pe lună.

Părerile cititorilor
3 păreri
 • cirjan adriana

  buna ziua as dori sa cumpar un aparatament cu trei camere in craiova cum pot lua contact cu dvs si cum as putea sa vad apatamentul respectiv multumesc

 • Dumitrescu Camelia

  Buna ziua,

  Am si eu o intrebare – Ma intereseaza o garsoniera daca se poate sa inchiriez o garsoniera de inchiriat/sau de vanzare fara avans?

  Multumesc

 • Schiaua Niculina

  Ma intereseaza o garsoniera chiar la demisol fara avans,cu plata in rate ,pe o perioada relativ mai lunga > Se poate asa ceva?Va multumesc.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Previziunile specialiștilor: Cum îi vor influența concret pe cumpărători, dar și pe jucătorii din imobiliare, noile măsuri propuse pentru asigurarea sustenabilității financiare a României?

Noi măsuri care ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare, și implicit asupra celor aflați în căutarea unei locuințe, sunt așteptate să intre în vigoare din 2024....

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe