Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară

Introdu minim 3 caractere
Caută în
3 Dec 2013

2013, anul care va pune STOP căderii pieței rezidențiale?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Construcţii, Ştirea zilei

În 2011 și 2012, declinul acestui segment a încetinit vizibil; acum putem spera chiar să ne menținem la același nivel ca anul trecut.

Din 2009 încoace, anul în care efectele crizei economice au început să se facă simţite şi în sectorul construcțiilor, numărul unităților locative finalizate la nivel național a scăzut continuu. 2013 are însă șanse să facă excepție de la această regulă.

blocurinoiinconstructiePotrivit datelor transmise de Institutul Național de Statistică (INS), în primele nouă luni ale acestui an, în România au fost predate 26.593 de locuinţe, volum aproape egal cu cel consemnat în perioada similară din 2012 (o diferență de doar 61 de unități față de nivelul de 26.654 de unități). Această evoluție a avut loc pe fondul majorării numărului de locuințe realizate din fonduri private (un plus de 976 de case), în contrapunct cu scăderea celor construite din fonduri publice (minus de 1.037 de case). Practic, dacă în sezonul rece activitatea din sectorului rezidențial se va menține la același nivel ca anul trecut, 2013 va fi primul an cu scădere zero în ceea ce privește construcția de locuințe de la debutul crizei încoace.

2010, cel mai mare recul pentru construcția de locuințe
Spre comparație, în 2012 au fost finalizate la nivel naţional 42.566 de locuinţe, ceea ce echivalează cu un declin de 4,56% (1.890 de unităţi locative) față de anul precedent. Această marjă de scădere este de aproape două ori mai mică decât cea înregistrată în 2011, când au fost predate 44.456 de case, cu aproximativ 9% (4.356 de unități) mai puțin decât în cele 12 luni anterioare. 2010 a consemnat însă cel mai mare declin la capitolul livrări de locuințe: atunci au fost date în folosință 48.862 de case în întreaga țară, cu 22% mai puţin decât în anul precedent. 2009, primul an de scădere de după boom, a adus un recul de 7% pe segmentul rezidenţial, până la un total de 62.250 de unităţi. Asta în contextul în care anul 2008 reprezentase apogeul în ceea ce privește construcția de locuințe; atunci au fost predate la nivel naţional 67.255 de unități locative, în creştere cu 42% faţă de cele 47.299 de unități predate în 2007.

În Moldova se construiesc cele mai multe case
În primele trei trimestre din 2013, fruntașă la construcția de locuințe a fost zona de nord-est a țării (Moldova), care beneficiază încă de un influx semnificativ de capital din partea românilor plecați la lucru în străinătate. Aici au fost finalizate 5.239 de unități locative, în creștere ușoară (24 de unități) față de perioada similară a anului trecut. Pe locul al doilea în clasament se situează zona Sud-Muntenia, unde au fost livrate 3.781 de locuințe; aici a fost consemnată însă o scădere de 316 unități față de 2012. Locul al treilea este ocupat de regiunea Nord-Vest, unde au fost finalizate 3.656 de case, după o scădere de 687 de unități. În regiunea București-Ilfov, volumul livrărilor pe segmentul rezidențial a crescut cu 262 de locuințe în primele nouă luni din 2013, ajungând la 3.453 de unități. În regiunea Sud-Est au fost finalizate 3.318 locuințe, în creștere cu 334 de case față de perioada similară din 2012. Și regiunea Centru s-a înscris pe un trend ascendent, cu un plus de 208 unități locative, până la un total de 2.617 locuințe. Regiunea Vest a consemnat, și ea, un avans de 356 de case terminate, până la 2.583 de locuințe. Pe ultimul loc la capitolul livrări se situează zona Sud-Vest Oltenia, unde a fost consemnată o scădere de 242 de unități, până la 1.946 de case.

Părerile cititorilor
5 păreri
 • edy

  cat de curand o sa se aleaga prafu si pulberea de intreaga piata imobiliara dar si de bijnitarii ei

 • Monica

  Va rog sa ne transmiteti si informatiile despre evolutia vanzarilor pentru aceste blocuri noi precum si despre evolutia preturilor de vanzare ale apartamentelor rezidentiale comparativ cu anul 2012.
  In mod normal, cu cat creste oferta de apartamente rezidentiale, cu atat va scadea pretul lor deoarece numarul clientilor nu este in crestere si deci oferta este mult mai mare decat cererea.

 • Marinela

  Bunaziu,stoparea va fi numai la locuintele noi sau si la cele vechi 1970?

 • petere greuceanu

  BUNA ZIUA.
  ATATA TIMP CAT NU SE REFAC PUZ-URILE CARE SUNT VALABILE 5-6 ANI SI DUREAZA INCA 5-6 ANI PANA SE ACTUALIZEAZA [ DE CE TREBUIE SA DUREZE ATATA NU O SA INTELEG NICIODATA SAU DE CE TREBUIE ACTUALIZATE O DATA CE AU FOST TRASATE STRAZI CU NUMERE POSTALE LA FIECARE CASA SAU TERN SI AU FOST TRASE RETELELE DE ELECTRICITATE , APA , CANAL ,GAZE ] CETATENII CARE AU TERENURI IN ACELE ZONE NU POT CONSTRUI DECI NU POT ANGAJA FIRME DE CONSTRUCTI.
  PRIMARIA GENERALA CAT SI PRIMARIILE DE SECTOR AR TRBUI SA FIE MULT MAI OPERATIVE PRIVIND PUG, PUZ .

 • dau maria

  stoparea ‘declinului’numai la locuintele noi sau si la cele vechi construite,respectiv 1970( ma intereseza).

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește cele mai noi știri din piață

102 THE ADDRESS (P)

Apartamentele cu două, trei sau patru camere îți oferă doza potrivită de lux și confort pentru a reveni mereu, cu bucurie și nerăbdare, la tine acasă. Ansamblul rezidențial 102...

citește mai departe

Proiecte rezidențiale importante apar pe harta Capitalei!

Apetitul pentru dezvoltarea de locuințe capătă din nou avânt. După un 2017 favorabil, 2018 a început sub auspicii pozitive pentru piața rezidențială românească. Dincolo de tendința de evoluție a...

citește mai departe

Bucureștiul, cap de afiș la scumpiri pe piața apartamentelor în februarie

Spre deosebire de luna precedentă, locuințele din blocurile vechi au avut o evoluție ascendentă în marile orașe. Pe parcursul lui februarie, prețul mediu solicitat pentru apartamentele (noi și vechi)...

citește mai departe