3 motive de optimism pentru vânzători în noul an

scris de Adriana Lefter in categoria Prima Casă, Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 23 Ianuarie 2014, Ultima actualizare: 24 Ianuarie 2014

acordLa început de 2014, cererea din partea cumpărătorilor promite să fie susținută de câteva condiții de piață favorabile.

Noul an a debutat pe un ton optimist pentru sectorul rezidențial. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, după primele trei săptămâni din ianuarie, prețul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare la nivel național se situează la 908 euro pe metru pătrat, valoare cu circa 1% mai mare decât cea consemnată la începutul anului (de 898 de euro pe metru pătrat); un avans considerabil, de 2,6%, a avut loc doar în cea de-a treia săptămână. Deși tendința ascendentă a prețurilor nu este una general valabilă, ea este totuși notabilă. De precizat este că, în marile orașe, cele mai semnificative variații, atât în plus, cât și în minus, au fost consemnate pe segmentul locuințelor noi, evoluția valorilor de listare pentru apartamentele vechi fiind mai temperată.

Click pentru mai multe detalii despre evoluția prețurilor în primele săptămâni ale acestui an

Acest entuziasm – mai mult sau mai puțin neașteptat – al proprietarilor se bazează pe existența câtorva condiții de piață favorabile la început de an:

1. Băncile au fonduri pentru aproape 25.000 de credite Prima Casă:
Spre deosebire de anii trecuți, când continuarea programului Prima Casă era învăluită de incertitudini, reprezentanții statului s-au mișcat mult mai repede, anunțând suplimentarea fondurilor disponibile chiar din prima săptămână a anului. Potrivit celor mai recente date publicate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM), băncile participante la Prima Casă vor beneficia în 2014 de un plafon total de garantare de aproximativ 2,08 miliarde de lei. Această sumă include un plafon nou-alocat, de 1,2 miliarde de lei, fondurile rămase neutilizate anul trecut, în valoare de 740 de milioane de lei, precum și o sumă reutilizabilă, în condițiile legii, până la finele acestui an, de peste 140 de milioane de lei.

Aici poți afla mai multe.

Având în vedere împărțirea riscurilor de creditare între stat și bănci, în proporție de 50%-50%, rezultă că acestea din urmă pot acorda credite în valoare totală de 4,16 miliarde de lei, respectiv dublul sumei alocate de către Guvern pentru program. Această valoare echivalează cu un total de aproximativ 919 milioane de euro. Luând în considerare o medie de 37.000 de euro pentru un credit Prima Casă în 2013, rezultă că anul acesta românii pot contracta circa 24.800 de credite co-garantate de către stat. Spre comparație, în 2013 au fost acordate 25.500 de credite Prima Casă, în valoare totală de circa 937 milioane de euro, potrivit datelor transmise de către reprezentanții FNGCIMM.

2. Împrumuturile cu avans de 5% redevin cea mai ieftină soluție ipotecară:
Un alt factor ce promite să susțină cererea din partea cumpărătorilor este că împrumuturile co-garantate de către stat, atractive în special datorită avansului mic, de doar 5% (față de un minimum de 15% la produsele standard în lei), și-a recâștigat statutul cea mai ieftină soluție de credit ipotecar din piață (pierdut odată cu restricționarea creditării la moneda națională). Astfel, potrivit Conso.ro, în momentul de față, cea mai mică Dobândă Anuală Efectivă (DAE) practicată pentru un împrumut de tip Prima Casă se ridică la 4,58%, în condițiile în care cel mai ieftin produs ipotecar în euro are un cost de 5,44% pe an. Pe de altă parte, cel mai accesibil credit pentru casă în lei de tip standard are o DAE de 5,53%.

Aici poți afla mai multe detalii despre ieftinirea creditelor de tip Prima Casă

3. Creșterea apetitului pentru achiziții:
Un al treilea motiv de optimism pentru vânzători este reprezentat de tendința de creștere a cererii de locuințe semnalată de câțiva dezvoltatori din piață. „Resimțim din 2013 o piață în creștere și ne dorim să venim în întâmpinarea clienților. Numărul interacțiunilor cu potențialii cumpărători, precum și cel al tranzacțiilor au crescut în ultimul an cu 25%”, subliniază Alina Necula, directorul departamentului de marketing și vânzări al Adama. Reprezentanții companiei precizează că potențialii cumpărători, aflați în ultima perioadă în așteptare, sunt acum dispuși să investească într-un apartament, în baza economiilor din ultimii ani. Și dezvoltatorii ansamblului rezidențial Cosompolis, din nordul Capitalei, se așteaptă la o cerere crescută din partea cumpărătorilor. Aceștia și-au propus pentru anul în curs un target de 360 de locuințe vândute, cu 100 de unități mai multe decât volumul consemnat în 2013. „Nu s-a terminat criza, însă poți să înregistrezi vânzări bune indiferent de domeniul de activitate, atât timp cât ai un produs bun, ți-ai eficientizat costurile și operațiunile și ai disponibilitate de muncă – lucrurile nu se mai întâmplă ca în perioada de boom, când era o frenezie generală”, subliniază Gabriel Voicu, manager de proiect din partea Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Citește și: Semne bune anul are: dezvoltatorul Cosmopolis vrea să construiască cu 50% mai multe locuințe în 2014

Părerile cititorilor
3 păreri
 • taviano

  Nu s-a dezghetat nimica,..trendul este in jos.Uitati-va la romanul de rand,ii este din ce in ce mai greu sa isi achite utilitaile si nevoile de baza.

 • VICTOR

  Cumpararile de imobile,s-au revigorat, in ultimii 2-3 ani, NUMAI in orasele care ofera job-uri : Bucuresti, Cluj, Brasov, Constanta, etc. Moarte sunt achizitiile de imobile, pentru agrement, vacanta, week-end. Romanii prefera destinatiile externe – pt vacante. Deci, NU toate imobiliarele s-au dezghetat in Romania, asta NU se spune !

 • nicoleta oprea

  Nu stiu ce sa cred inca piata este inghetata si de vreme si de banci.
  Multi dintre cei ce cauta nu stiu sa ia in calcul avantajele anumitor imobilele in compatatie cu altele.
  De exemplu nu stiu sa faca diferenta intre un imobil la un etaj inferior ce are in jur gradinita,scoala ,liceu,piata statie autobuz,magazine, ar vrea ca acesta sa fie la acelasi pret cu unul la un etaj superior si departe
  de activitat comerciale sau sociale.
  Nu stiu sa se gandeasca pe termnen lung cand pot aparea copiii care in general trebuie dusi la scoala si gradinita,sau poate ca vii seara tarziu si un magazin la parterul blocului ti-ar usura viata.
  Binenteles ca toate acestea riduca pretul d-ar pe termen lung ai de castigat.
  In acelasi timp daca dupa trecerea anilor vrei sa vinzi un pret bun poti obtine la un apartament bine situat.
  Un punct ce ridica pretul este ca agentiile in general nu procedeaza deontologic ele reprezentand in acelasi timp si cumparatorul si vanzatorul,un conflict de interese clar.
  Sa speram ca toti vom invata din aceasta criza si vom sti sa ne reprezentam interesele cat mai bine.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Uzucapiunea: cum poți deveni proprietar fără act

Posesia unui teren sau a unei locuințe fără acte pentru o durată de timp prevăzută de lege se poate transforma într-o stare de drept, prin uzucapiune. În termeni simpli,...

citește mai departe
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în Timișoara

Poate nu este momentul potrivit pentru tine să cumperi o locuință, așa că ai intrat în goana după chirie. Stai fără griji. Îți punem la dispoziție cele mai noi oferte...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe
T3 2021: Prețurile apartamentelor, pe zone, în opt mari orașe ale țării

Cel mai mare avans trimestrial, în cuantum de 5,7%, a fost consemnat în zona centrală și ultracentrală din Constanța. Cel mai recent raport de piață publicat de Imobiliare.ro a...

citește mai departe