Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
14 Noiembrie 2013

4 riscuri la care te expui atunci când decizi să vinzi o proprietate pe cont propriu

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Sfaturi, Proprietari, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 15 Noiembrie 2013

Într-o piață încă dificilă, în care puținii clienți sunt constrânși de puterea redusă de cumpărare, ajutorul unui profesionist este, poate, mai necesar ca niciodată.

În perioada de boom economic, când toată lumea alerga nebunește după „investiții imobiliare”, (aproape) oricine putea vinde (aproape) orice. După șase ani de la atingerea vârfului pieței (în primăvara anului 2008), lucrurile stau însă cu totul diferit. A vinde pe cont propriu nu (mai) este o misiune deloc ușoară, într-o piață în care oferta depășește cu mult cererea solvabilă. Pe segmentul rezidențial au rămas preponderent consumatori finali din clasa medie – oameni obișnuiți, a căror putere redusă de cumpărare îi face extrem de vigilenți nu doar la preț, ci și la modul în care o proprietate corespunde, la modul realist, propriilor nevoi.

vanzarereusitaÎn acest context, ajutorul unui agent imobiliar profesionist este, poate, mai necesar ca niciodată. Asta nu înseamnă că, în calitate de vânzător, nu poți încheia o tranzacție pe cont propriu; această soluție este însă mai dificilă – mai ales dacă te afli la prima ta tranzacție imobiliară și/sau ești nefamiliarizat cu piața.

Iată cele mai importante riscuri la care te expui în această situație:

1. Ai (mari) șanse să-ți supraevaluezi proprietatea:
Stabilirea unui preț prea mare pentru imobilele scoase la vânzare este, probabil, cea mai frecventă greșeală a proprietarilor de azi. Faptul că vorbim de o problemă comună nu o face mai puțin gravă – dimpotrivă. Supraevaluarea locuințelor nu face decât să adâncească discrepanța – și așa destul de mare! – dintre așteptările în materie de preț ale vânzătorilor și cele ale cumpărătorilor. Este important să înțelegi că, atât timp cât cererea și oferta nu ajung la un numitor comun, NU POȚI VINDE.

Click aici și aici pentru a face o comparație între cererea și oferta de locuințe în marile orașe ale țării.

Aici intervine agentul imobiliar. Un profesionist în domeniu va ști să evalueze corect proprietatea pe care vrei să o vinzi, pentru a o scoate pe piață la un preț rezonabil, astfel încât să pierzi cât mai puțin timp – și bani! – în așteptarea unui cumpărător.

2. Oferta ta poate rămâne „invizibilă” în piață:
Într-o piață „bombardată” de oferte, a scoate o proprietate la vânzare înseamnă astăzi mai mult decât simpla publicare a unui anunț în ziar. Pentru a fi „vizibilă” în piață, ofertă ta trebuie să fie prezentă pe canalele potrivite de promovare (asta nu înseamnă peste tot!) și să fie înfățișată într-o manieră cât mai atractivă pentru potențialii clienți. Fără toate aceste lucruri, oferta ta riscă să rămână „îngropată” în maldăre de alte anunțuri similare. Dacă te simți pregătit pentru a derula o campanie de promovare pe cont propriu, nimeni nu te oprește să o faci; dacă ai îndoieli însă, expertiza unui agent imobiliar îți poate fi de folos.

3. Îți poți pierde clientul la negocieri:
Presupunând că ai stabilit un preț cât de cât corect pentru proprietatea pe care încerci să o vinzi și ai reușit să atragi și un cumpărător serios interesat, lucrurile nu se încheie aici. Un alt risc la care te expui atunci când lucrezi pe cont propriu este reprezentat de șansele mai mari de a „pierde” clientul în timpul negocierilor. Renunțarea la o tranzacție – dintr-o parte sau alta – nu este deloc neobișnuită atunci când discuțiile devin aprinse și personale. Un intermediar detașat, precum un agent imobiliar, poate aplana mult mai bine conflictele dintre vânzător și cumpărător.

4. Vânzarea îți poate da mai multe bătăi de cap decât credeai:
După încheierea cu succes a negocierilor cu potențialul cumpărător, urmează parcurgerea pașilor ce țin de încheierea concretă a tranzacției. Această etapă poate însemna mai multe bătăi de cap decât credeai, chiar și pentru tine, ca vânzător. Agentul poate lua asupra lui o bună parte din presiunea lucrurilor de făcut, având experiența de a se ocupa îndeaproape de detaliile tehnice ale unei tranzacții.

Părerile cititorilor
18 păreri
  • Gicu

    Sunt 2 variante:
    1 – nu ai colaborat cu un agent imobiliar, chiar daca el a spus ca este! Un agent imobiliar nu va accepta niciodata acest lucru pentru ca ii deterioreaza imaginea in piata – vorbele se duc… – si nu-l va mai recomanda nimeni.
    2 – esti fraier! Sunt convins ca tranzactia s-ar fi facut si daca refuzai sa platesti comisionul in locul cumparatorului! Agentul ar fi negociat comisionul lui – in jos – pentru a se face tranzactia! Sau ti-ar fi gasit un nou client!

    Data viitoare cere referinte despre agent!

  • maria mariuta

    As avea o intrebare… In situatia in care doresc sa-mi cumpar o locuinta intr-un alt oras iar achitarea acesteia depinde de vanzarea celei in care locuiesc acum, cum ar fi mai bine sa procedez – mai ales in cazul in care ar putea exista decalaj intre vinzarea actualei locuinte, respectiv cumpararea noii locuinte? Sigur ati avut situatii de acest gen,m-ar interesa cateva exemple in acest sens. Multumesc anticipat.

  • Gogu

    Ca peste tot in lumea asta sunt oameni intre oameni. Experienta mea personala cu agentul imobiliar a fost satisfacatoare, dar f. scumpa. Adica din pretul negociat a trebuit in final sa platesc si comisionul cumparatorului catre agent si taxele lui de notariat, cumparatorul motivand ca doar atatia bani are, daca imi convine ce imi ramane, bine, daca nu, nu! Am fost de acord, ca nu am avut de ales, dar data viitoare nu voi mai apela la agentie. Voi lucra pe cont propriu.

  • bogdan

    Mai Cristi Matache ! Nenea agentu’ Pai daca tu din tranzactiile efectuate obtii un profit “rezonabil” pt Ro sa spunem 800-1000 Euro/luna este ok si te cred dar daca profitul tau tinde sa fie dublu,triplu sau chiar mai mare lunar in Ro atunci frate lasa-ne cu povestile ! Ca ceeace ai invatat tu mergand la cateva birouri oficiale de stat notari si reclame poate invata cam jumatate din populatia Romaniei ! Din cauza tendintei de jecmanire pe spinarea fraierilor din 2005-2008 cand orice asa zis agent de vanzari voia sa traga 2-3000 de euro la o tranzactie, s-a ajuns unde s-a ajuns…

  • bogdan

    Pt Costin ! Nu o poti vinde deoarece piata acum este mai jos decat atunci cand ai achizitionat-o tu + investitia facauta niciodata nu o vei recupera 100% la vanzare ! Tu singur ai spus ca ai cumparat-o cu 60.000 dar cel ce a construit-o in 2008 o avea la 120.000 ! Deci cel ce a construit-o a pierdut 50% in favoarea ta ! Dar tu nu vrei sa pierzi nimic acum cand piata e mai jos ! Pastreaza casa pana piata va incepe sa creasca din nou(nimeni nu stie cand si daca se va intampla asta!) si iti vei recupera banii ! Daca nu, vinde-o si tu in pierdere precum si cel dinaintea ta a facut-o in favoarea ta…este clar si simplu

  • Raluca

    1. Auzi riscuri, asta e risc sa iti supraevaluezi proprietatea, da se poate sa vinzi mai greu sau sa nu vinzi dar nu e risc!
    2. Si un copil de ciclu primar stie sa lucreze cu aparatul numit calculator. Sa promovezi o oferta pe mai multe site-uri si in ziar e la mintea cocosului!
    3. Da, poti la negocieri sa nu ajungi la un pret comun insa nu inseamna ca ai pierdut ceva.
    4. Daca in timpul in care umbli la notar si la primarie poti castiga mai mult de 1000 euro, atunci da se merita sa apelezi la un agent imobiliar.

    Din experienta proprie cu multe agentii, da sunt agenti imobiliari buni, putin insa, majoritatea nu fac altceva decat sa ia anuntul tau si sa il publice mai departe si da trebuie sa primeasca comision insa comisioanele impuse sunt exagerate.

  • Costin

    Am o proprietate noua construita intre 2010-2012 cumparata aproape terminata,definitivata absolut complet de mine si din 2012 unde locuim permanent eu cu sotia(pensionari).
    Este situata .
    intr-o locatie Superba teren perfect plan,vedere spre muntii Cheia si spre Deal;urile de la Valeni.Are S+P+M de 210 mp locuibili este la 1 km de Maneciu.12 Km de Valeni de Munte ,10 km de Slanic Prahova si 16 km de CHEIA,-altitudinea 550 m,aer ozonat,nici o fabrica in jurul a 15 km,teren 1624 mp, asezat plan,pe DN 1A.
    Valoarea din 2008 era 120.00 euro.
    Am cumparat-o in 2012 cu 60,000 si am mai cheltuit 20.00 Euro.
    De ce nu o poit vinde macxar cu cat am cumparat-o?
    Crede ca ori nu se mai cauta decat ..*chilipiruri*,-oferte scoase de banci,credite neperformante,case la rosu ori agentii imobiliari sunt intresati numai de cei ce dau (iau)…..de comisioane in avans??!!
    Am postat-o pe Mercador si Tocmai ro de 12 ori si au venit ….3 persoane si 5 m-au sunat//!!?
    Ceva este in neregula??

  • Maria

    Bogdan are perfecta dreptate. Nu am gasit niciun agent imobiliar pana acum care sa isi merite banii.
    Tot ce fac e sa preia anunturile puse de tine si sa ii insoteasca pe clienti pana la usa apartamentului, dupa care nu sunt in stare sa scoata o vorba.
    Care e rolu agentului atunci? Nu ar trebui sa medieze relatia dintre cumparator si vanzator? Sau singuru rol e de “insotitor-de-cumparator”. In cazu asta nu stiu de ce ar merita un comision de 4% la o singura tranzactie.
    Si cum au spus si alte persoane de aici, majoritatea agentilor nu sunt in nici un caz profesionisti, pentru ca un profesionist care isi respecta meseria si statutul, nu are ca singur scop scaderea cu mult a pretului unei proprietati evaluate corect pentru a o vinde cat mai repede si a-si luat comisionul.
    Ce ma mira cel mai mult sunt povestile pe care ti le servesc la inceput, cum ei fac aia, aia, aia pentru tine, si constati la fata locului ca nu scot o vorba cand e vorba sa vina si cu clientul.

  • Vlad

    Sunt de acord intrutotul cu domnul Florin,sunt agenti imobiliari care pur si simplu iti subevalueaza proprietatea in zona ultracentrala,asa ca nu este de mirare ca vor sa-ti “bage pe gat ” un pret la un apartament de 4 camere situat in ultracentral, un bloc care a fost practic reconstruit si reabilitat termic9are propria sa centrala ),cu unul de 4 camere situat pe soseaua Giurgiului.Dupa ce ca incearca tot felul de tertipuri,vezi domnule ca ramai cu apartamentul nevandut si alte asemenea smecherii,sunt total neprofesionisiti, numai spunem ca au un limbaj de mahala unii dintre ei, ca sa nu spun obraznici.
    Acest lucru en da de gandit noua celor care dorim sa obtinem un pret cat mai aproape de piata si sa nus e confunde o zona ultracentrala ,de fapt situata in buriocul, buricul Bucurestiului, cu o zona de periferie si in plus au toate facilitatile necesare.

  • Adrian martin

    Da, intradevar Cosmin toate au un cost, insa nu nu ai bataie de cap! Sa luam un simplu exemplu: tu esti din Bucuresti si vrei sa vinzi o proprietate la Cluj, ce faci? Te pui sa faci niste poze, le publici pe toate siturile de publicitate imobiliara( unde apropo, sunt foarte multe imobile cu poze ,, fantoma”- adica in realitate nu sunt sau nu mai sunt dar iti pot vinde alt imobil dar care intradevar nu arata ca cel din poza si la un alt pret) dai anunturi in ziare si reviste si…..o sa te sune, zeci, sute de persoane(unele interesate altele doar sa se afle in treaba) unele dintre aceste persoane or sa vrea sa vada imobilul tau( unele persoane interesate altele doar sa se afle in treaba si sa vada cam cum arata un imobil ca si al tau) iar tu trebuie sa vii din Bucuresti! Pana la urma te saturi, fie o sa lasi considerabil din pret fie apelezi la un intermediar profesionist, care cu asa ceva se ocupa si atunci poti sta linistit ca o sa te deranjeze doar el cu oferte concrete si mai mult de atat fii sigur ca o sa stie sa negocieze in locul tau( el incasandu-si comisionul din respectiva negociere) mai mult decat atat stie sa se ocupe de documentele necesare incheierii tranzactiei( extrase de Carte Funciara, certificat de atestare fiscala, adeverinte, facturi si chiar notarul cu cel mai bun pret)Eu asa am procedat cand mi-am vandut imobilul din Alba-Iulia, am apelat la Profesionisti,( adevarati profesionisti-in adevaratul sens al cuvintului) am incheiat cu ei un contract de intermediere, am discutat cu ei pretul si conditiile respectivului imobil casa in centrul orasului iar ei in 3 saptamani m-au sunat ca au un client decis, care este pregatit sa-mi dea un avans iar diferenta cu credit( mi-au explicat toate dedaliile cu respectivul credit) iar eu dupa ce m-am hotarat ( au obtinut un pret mai mare decat as fi negociat eu) m-am dus la Alba Iulia, unde erau toate documentele pregatite la un notar, am incheiat un antecontract iar dupa cca 2 saptamani m-au sunat din nou sa ma prezint din nou la notar in vederea incheieri tranzactiei-contractului de vanzare cumparare. Tin sa mentionez ca la comisionul pe care l-am platit mi-au taiat chitanta si factura. Asa ca in incheiere mentionez faptul ca daca ar fi sa mai vand vreun imobil as proceda la fel AS APELA LA PROFESIONISTI IMOBILIARI, credeti-ma merita sa scapi de toate bataile de cap( asta dupa ce am vorbit cu foarte multe cunostiinte si mi-au spus prin cate au trecut ei sa-si vanda imobilele).Bafta tuturor !

  • Florin Coman

    Intermediarii, agentii imobiliari de fapt, au interesul sa scada pretul imobilului, chiar si atunci cand au fost angajati de vanzator, pentru a asigura incheierea vanzarii intr-un timp cat mai scurt, chiar daca asta presupune un comision mai mic. Am avut la vanzare un imobil foarte bine plasat si m-au innebunit agentii imobiliari, incercau sa ma demoralizeze, doar doar o sa scad pretul. Ghiciti ce: am vandut imobilul fara “ajutorul” agentiilor imobiliare, la un pret cu mult mai mare decat ziceau ei ca este posibil.

  • Joe

    Problema consta in faptul ca agentul imobiliar in general, are tendinta de a subevalua locuinta pentru un castig cat mai facil plus faptul ca multi agenti pe piata nu au nicio treaba cu reprezentarea intereselor clientilor, gasesc fel de fel de tertipuri pentru a mai trage un mic comision din tranzactie…
    si exemplele pot continua…

  • maria

    Fiecare dintre noi avem cate o parere dar cred ca ceea ce a spus Cosmin .Bravo .Eu chiar am avut finalizate cu mai multi agenti imobiliari anumite tranzactii. Am incercat la inceput singura dar fara a finaliza o tranzactie. Consider ca un agent imobiliar in afara implicarii lor au si clienti care deja au intrat in contact direct cu ei si stiu ce oferta i se potriveste. Mai ales ca scutesti timp care este cel mai important chiar daca platesti comision. El negociaza pt.tine! FELICITARI agentilor adevarati . Acum 2 saptamani am vandut un imobil print-o agentie imobiliara obtinandu-mi un pret bun iar cumparatorul este multumit de oferta.

  • marius

    Tot ce pot spune din proprie experienta ca la cumpararea unei garsoniere agentul imobiliar mi-a ascuns faptul ca proprietarul nu avea act final pe ea ci doar precontract cu Vila SA.Am umblat luni de zile dupa proprietar,dadusem arvuna destul de mare si au vrut sa ma pacaleasca sa preiau ontractul cu Vila.Pana la urma au facut actele cum trebuie dar dupa luni de zile in care am stat sub stress.era in 2002, sper ca de atunci activitatea in domeniul agentilor imobiliari sa fi evoluat dar eu nu mai am incredere.Toate bune!

  • Bogdan

    Am incercat sa vand/inchiriez un spatiu comercial timp de 6 luni.
    Am avut 40 de agentii imobiliare care au fost interesate de acest spatiu, cu alti 80 de agenti care au vizionat spatiul in prealabil. As fi angajat doar 2 persoane din cele 80, restul doar veneau cu clientii si stateau muti de parca nu ar fi lucrat la comision.
    Pana la urma am inchiriat spatiul prin publicitate proprie, culmea pe mercador si pe tocmai.

    Totodata mai am inca 2 ha de teren intravilan in Deva, dat la alte 20 de agentii imobiliare de vreo 4 ani. Nici unul nu mi-a adus nici macar o vizionare sau o negociere. Pretul era foarte flexibil, la un moment dat vroiam sa-l dau la orice pret, mai ales ca este o zona de dezvoltare comerciala/industriala.
    M-am zbatut o luna de cand sunt in tara si am reusit sa conving directorul de dezolvtare ale unei corporatii franceze sa vada terenul. Ma rog, terenul inca nu este vandut, dar omul s-a urcat in masina si s-a dus pana acolo sa vada. Prima oara nu l-am crezut, dar mi-a arata poze facute cu telefonul mobil.

    Concluzia: nu tot ce zboara se mananca, si numai 1% din agentii imobiliari stiu sa si vanda. Restul stau la birou si updateaza baze de date, sau cauta in baza de date, dau anunturi pe net.

    O alta mare teapa sunt cei care te suna sa iti promoveze proprietatea pe nu stiu cate site-uri ca ei sunt cei mai buni. Am incercat de vreo 3 ori cu ZERO rezultate.

    Cheia e sa fi comunicativ, realist, flexibil si nu in ultimul rand respectuos.

    Bafta pe tocmai si mercador.

  • Nadia

    De acord, cu Cosmin ! Ultima mea tentativa de vânzare a esuat din cauza intermediarului, care cerea 3800 eu !!!

  • Cristi Matache

    Sunt agent imobiliar si ca orice persoana care presteaza servicii trebuie sa fiu platit pentru asta. Daca clientul apeleaza la mine si imi da o sarcina bine stabilita in care intervine si un termen final cu siguranta el este cel care castiga chiar daca trebuie sa plateasca serviciul pentru ca stresul si toata munca o preiau eu. Fiind implicat in piata imobiliara constant stiu cu ce se “mananca” si nu-ti cheltui banii pe mine ci investesti in tine, in timpul tau, in viitoare ta casa, pe care eu o gasesc sa o cumperi sau te ajut sa o vinzi.
    Imagineaza-ti ca in loc sa cumperi o paine te duci si cumperi faina, drojdie si alte ingrediente, o plamadesti, o framanti, o lasi la dospit dupa care o bagi la cuptor si astepti sa se faca. Nu spun ca nu iese gustoasa dar la viteza in care se desfasoara lucrurile in ziua de azi, momentele acelea in care te straduiesti sa-ti faci o paine le poti utiliza altfel:te intalnesti cu prietenii, cu familia, te duci cu copii in parc, te odihnesti sau relaxezi si ajuti, cumparand o paine, sa poata fi platit pentru serviciul sau si brutarul care, dupa ce iese din tura, s-ar putea sa apeleze chiar la serviciile tale.
    Apropo Cosmin, tu cu ce te ocupi?!

  • Cosmin

    consider ca daca esti corect, iti faci o promovare pe mai multe site-uri, iar in momentul vizionarii cadrul este unul adecvat si exista si flexibilitate din partea ambelor parti(cel putin) cu siguranta se poate incheia tranzactia si fara batai de cap si nu neaparat printr-un intermediar. Oricum, exista un trend in piata legat de siguranta tranzactiei prin care un intermediar iti confera o mai multa liniste, dar aceasta “liniste” are un cost! Cred ca daca partile sunt de buna credinta se pot realiza tranzactii rapide si corecte, fara batai de cap. INCREDEREA e cheia! BAFTA tuturor!

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Uzucapiunea: cum poți deveni proprietar fără act

Posesia unui teren sau a unei locuințe fără acte pentru o durată de timp prevăzută de lege se poate transforma într-o stare de drept, prin uzucapiune. În termeni simpli,...

citește mai departe
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în Timișoara

Poate nu este momentul potrivit pentru tine să cumperi o locuință, așa că ai intrat în goana după chirie. Stai fără griji. Îți punem la dispoziție cele mai noi oferte...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe
T3 2021: Prețurile apartamentelor, pe zone, în opt mari orașe ale țării

Cel mai mare avans trimestrial, în cuantum de 5,7%, a fost consemnat în zona centrală și ultracentrală din Constanța. Cel mai recent raport de piață publicat de Imobiliare.ro a...

citește mai departe