Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
3 Octombrie 2013

6 motive pentru care nu reușești să vinzi – și cum poți îndrepta lucrurile!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 14 Noiembrie 2013

Dacă stai cu o proprietate pe piață de aproape șase luni de zile – sau chiar mai mult –, ar trebui să începi să-ți pui întrebări.

În condițiile în care, în momentul de față, oferta este mai mare decât cererea de locuințe, o proprietate poate sta pe piață câteva luni de zile. În cazul în care timpul de așteptare se apropie de jumătate de an – sau chiar a depășit acest termen -, iar cumpărătorul dispus să „bată palma” nu a apărut încă, sunt șanse să fie nevoie de ceva „ajustări” din partea ta. Imobiliare.ro îți prezintă o listă cu cele mai frecvente motive pentru care o locuință întârzie să se vândă, alături de câteva „soluții”:

devanzare1. Prețul e prea mare:
În actualul context economic, majoritatea cumpărătorilor de locuințe caută să găsească cea mai bună ofertă la un preț cât mai mic. Un preț prea mare este, pe de altă parte, lucrul care reușește să „sperie” clienții chiar din clipa în care văd anunțul de vânzare, mai înainte de a încerca să afle mai multe detalii despre respectiva proprietate. Dacă încerci să vinzi o locuință de luni de zile – sau poate mai mult de un an -, iar interesul din partea clienților este redus sau chiar aproape de zero (chiar în ceea ce privește numărul de telefoane primite), motivul cel mai probabil este că ceri prea mult. Supraevaluarea unei locuințe este o greșeală frecventă în rândul vânzătorilor, dar aceasta trebuie remediată rapid, dacă vrei să închei o tranzacție în viitorul apropiat. Dacă nu ai idee ce înseamnă un „preț corect” pentru proprietatea ta, fii sincer cu tine și nu ezita să apelezi la ajutorul unui broker imobiliar profesionist; acesta îți poate furniza date concrete despre prețurile de tranzacționare din zona ta.

2. Proprietatea nu e promovată eficient:
Presupunând că prețul cerut de tine este unul în linie cu restul pieței, un alt motiv pentru care o proprietate scoasă la vânzare nu își găsește cumpărător ar fi că aceasta nu este destul de „vizibilă” în piață. Nu puțini sunt cei care încearcă să vândă o locuință pe cont propriu, gândindu-se că pot face ei înșiși – la fel de bine – treaba unui agent imobiliar. Deși încheierea unei astfel de tranzacții nu este imposibilă, și riscurile sunt mai mari, iar o promovare ineficientă se numără printre acestea. Un broker imobiliar dispune de o paletă mult mai largă de mijloace de promovare și ar trebui să poată pune la punct un plan integrat de marketing pentru proprietatea ta, astfel încât aceasta să fie cât mai vizibilă în piață. În plus, un agent are acces și la un număr de potențiali cumpărători, pe care îi poate direcționa spre proprietatea ta, atunci când aceasta corespunde cerințelor lor.

3. Casa e prea veche:
În ultimii ani, segmentul vânzărilor de apartamente a fost susținut în principal de tranzacțiile prin Prima Casă. Deși se orientează cel mai adesea spre blocurile construite înainte de Revoluție, cumpărătorii din această categorie nu sunt totuși dispuși să cumpere orice. În condițiile în care fac un credit pe o perioadă lungă, de până la 30 de ani, aceștia vor să se asigure că locuința pe care o achiziționează are o durată cât mai mare de viață. Prin urmare, aceștia caută, de regulă, apartamente construite după cutremurul din 1977. Dacă proprietatea pe care încerci să o vinzi este mai veche de atât, acesta poate fi un motiv important pentru care cumpărătorii o ocolesc. Nu trebuie însă să disperi. La modul teoretic, orice se poate vinde – trebuie doar să găsești clientul potrivit. În această situație, cea mai bună soluție de a atrage atenția constă în reducerea prețului până la un nivel considerat rentabil în comparație cu proprietăți similare, dar mai noi.

4. Locuința se află într-un stadiu avansat de deteriorare:
Un alt motiv pentru care proprietatea ta întârzie să se vândă poate fi și starea proastă în care se află. Deși există cumpărători dispuși să cumpere o locuință deteriorată, în ideea de a o renova ulterior, în momentul de față, cei mai mulți clienți caută o casă în care să se poată muta imediat – cu atât mai mult cu cât majoritatea apelează la o finanțare bancară și își cheltuiesc toate economiile cu încheierea tranzacției, nemaiavând resurse pentru derularea unor lucrări majore de renovare. Pentru astfel de clienți, este indicat să faci proprietatea „locuibilă”.

5. Proprietatea e localizată într-o zonă proastă:
Ca și în cazul anului de construcție, localizarea locuinței pe care încerci să o vinzi se numără printre factorii pe care nu-i poți schimba. Și aici, soluția constă în scăderea prețului până la un nivel suficient de atractiv pentru ca cineva să ia în calcul să se mute în zona respectivă. Îți poți seta pretențiile financiare ușor sub nivelul zonei, pentru a încheia o vânzare mai rapidă.

6. Imobilul are o situație juridică complicată:
Un alt posibil motiv pentru care nu reușești să închei o tranzacție ține de situația juridică a locuinței pe care încerci să o vinzi. În mod evident, nimeni nu vrea să cumpere o casă ce poate constitui ulterior obiectul unui litigiu. În acest caz, soluția constă în rezolvarea tuturor problemelor juridice ale proprietății înainte de a o scoate la vânzare.

Părerile cititorilor
8 păreri
  • A.T

    Nu ai dreptate!!! Piata imobiliara din Ro este abia acum cea reala.A fost umflata de mafioti, si cu ocazia crizei s-a ajuns la pretul real .Cum poate sa fie un ap de calitate medie 50.000 de euro cand salariul mediu pe economie este de 400 euro???Imobiliarele din Ro ajunsesera sa fie mai scumpe decat cele din Germania(eu traiesc aici de 25 de ani).
    Cei ce au avut bani au cumparat sa scape de bani si au platit cat s-a cerut.Au ramas cumparatorii cu bani putini si de aceea nu merge piata,iar de credite si banci sa nu mai vorbim!!!Bancile excrocheaza la MXIM si lumea cam da in napoi.Eu zic ca inca mai este loc de a merge si mai in jos cu pretul.De Ex: o prietena a cumparat un ap de 55 mp in 2002 cu 15000 dolari langa Arcul de triumf si acum 5 ani putea sa-l dea cu 100000 de euro.Nu l-a dat ca a crezut ca mai cresc preturile!!!!! si acum i se da doar 50000 si nu vrea inca sa-l dea, cu toate ca ar avea si acum doar numai dupa 10 ani o rendita f. buna.Aceasta rendita nu o poti scoate de ex in Germania niciodata raportata la timp pe imobiliare.Unde ne trezim fratilor?

  • moia

    La punctul patru consider ca tot scaderea pretului este solutia. Imi caut o locuinta si trebuie sa ma incadrez intr-o anumita suma. Prima optiune este sa gasesc un apartament renovat “la cheie”. Daca nu arata asa, prefer un pret mai mic si sa fac investii ulterioare, decat sa cumpar un apartament cosmetizat sau renovat intr-un stil exotic.

  • ionut

    Voi reflecta asupra acestui articol.Va multumesc.

  • sase sase

    Pretul corect este pretul pietei in zona respectiva.Cine cere un pret mult peste media acestui pret inseamna ca nu doreste sa vanda in actuallele conditii de piata. Totusi o propprietate valoroasa nu poate fi achizitionata la un pret derizoriu. Pretul este influentat mai ales de pozitia proprietatii pe harta localitatii,de utilitai si nu in ultimul rand de dorinta clientului de a achizitiona o proprietate numai intr-o anumita zona cu orice pret.Am un apartament in Bucuresti, mostenit de la parinti, intr-o zona foarte buna semicentrala cu acces cam la toatev liniile de transport din capitala.La ora actuala pretul oferit (locuinta modernizata,utilata si mobilata modern 50 mp) este cam de minim 45000euro si maxim 55000 euro .Nu as fi fraier daca nu am nevoie neaparata de bani sa o dau la pretul minim al zonei?

  • navrocchi liviu corneliu

    buna seara.eu am intrat in contact cu d-voastra ptru a-mi oferi solutii.generalitatile pe care le prezentati sincer le cunosc si eu.as dori o rezolvare si o prezentare a situatiei pe care v-am prezentat-o.daca nu mai stiti ce v-am prezentat va rog sa ma contactati la tel.0727772692.astept raspuns.poate ca apasarea a fost mai intensa nu cred ca e motiv de repros.

  • adrian

    aveti dreptate,ofertele depasesc cererea.As adauga un punct :imbunatatirea starii financiare ,pentru a putea
    permite o cerere rezonabila.AS

  • mirela

    Acest articol este concis si foarte adevarat. Multumesc.

  • Tugui Costin

    Niciuna din cele 6 nu sunt reale.
    Se sta pentru ca piata imobiliara din Romania are prea multe oferte de vanzare cam de 25-30 de ori Repet de 25-30 de ori mai mult decat cererea pentru ca si cei ce nu vand cu adevarat FORTEAZA-(incearca) piata ca sa obtina profit cat mai mare.
    Valoarea (cererea de pret)imobiliara reala din Romania este cam 40-50 din Valoarea Adevarata.
    Am dreptate ??

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Uzucapiunea: cum poți deveni proprietar fără act

Posesia unui teren sau a unei locuințe fără acte pentru o durată de timp prevăzută de lege se poate transforma într-o stare de drept, prin uzucapiune. În termeni simpli,...

citește mai departe
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în Timișoara

Poate nu este momentul potrivit pentru tine să cumperi o locuință, așa că ai intrat în goana după chirie. Stai fără griji. Îți punem la dispoziție cele mai noi oferte...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe
T3 2021: Prețurile apartamentelor, pe zone, în opt mari orașe ale țării

Cel mai mare avans trimestrial, în cuantum de 5,7%, a fost consemnat în zona centrală și ultracentrală din Constanța. Cel mai recent raport de piață publicat de Imobiliare.ro a...

citește mai departe