Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
10 Septembrie 2012

Topul oraşelor cu cele mai mari ieftiniri şi scumpiri la apartamente în august

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Ultima actualizare: 10 Septembrie 2012

Sfârşitul sezonului estival a marcat atingerea unui nou prag minim al preţurilor cerute de la debutul crizei încoace.

În a treia lună de vară, preţul mediu cerut la nivel naţional pentru apartamentele noi şi vechi a continuat să scadă, chiar dacă unele mari oraşe ale ţării reprezintă excepţii în acest sens. Astfel, valoarea medie a Indicelui imobiliare.ro a ajuns, la finele lui august, la 967 de euro pe metru pătrat util, cu 0,8% mai puţin decât în iulie şi cu 6,2% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Acesta reprezintă un nou prag minim al preţurilor de la începutul crizei imobiliare şi până în prezent, după ce un alt record a fost atins în iulie. “Asistăm, pentru a doua lună consecutiv, la atingerea unui nou prag minim al indicelui preţurilor apartamentelor calculat la nivel naţional. Pe anumite categorii de apartamente, cum ar fi unităţile vechi cu trei camere din Braşov, înregistrăm scăderi de peste 4%, comparabile cu cele de la începutul crizei. În acelaşi timp, în Constanţa de exemplu, Indicele imobiliare.ro a înregistrat un nivel minim record atât pe segmentul nou, cât şi pe cel vechi”, explică Adrian Erimescu, directorul general al www.imobiliare.ro.

Constanţa, cel mai mare declin la 12 luni
În ultimele treizeci şi una de zile, preţurile apartamentelor din Braşov au înregistrat cel mai mare ritm de scădere, ajungând la o medie de 850 de euro pe metru pătrat, cu 2,2% mai puţin decât în luna precedentă şi cu 2,3% mai puţin decât în aceeaşi perioadă din 2011. Preţul mediu solicitat pentru apartamentele noi din Braşov a scăzut până la valoarea de 889 de euro pe metru pătrat util, cu 2,6% mai puţin decât intervalul similar al anului trecut. Apartamentele vechi, pe de altă parte, a ajuns la o valoare de 855 de euro pe metru pătrat, în creştere cu 1,2% faţă de luna trecută. Valoarea actuală este, de altfel, foarte apropiată de cea înregistrată în urmă cu 12 luni.

În Constanţa, Indicele imobiliare.ro pentru luna august a atins valoarea de 864 de euro pe metru pătrat util, cu 1,4% mai puţin decât în iulie şi cu 9,5% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Acesta reprezintă, totodată, nivelul minim al preţurilor apartamentelor din Constanţa din ultimii patru ani. La apartamentele noi, în august a avut loc o scădere de 1,8%, până la 892 de euro pe metru pătrat util. Acestea sunt cu 5% mai ieftine faţă de perioada similară din 2011. Pe de altă parte, locuinţele vechi din oraş s-au ieftinit cu 1,3% în august, ajungând la o medie de 858 de euro pe metru pătrat util. Această valoare este cu peste 10% mai mică decât în urmă cu 12 luni.

În Ploieşti, Indicele imobiliare.ro arată, pentru luna august, o valoare medie de 812 euro pe metru pătrat util pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare, cu 5,8% mai puţin decât în ultima lună de vară a anului trecut. Cu o scădere de 1,3% înregistrată în ultimele treizeci şi una de zile, evoluţia preţurilor apartamentelor din Ploieşti se înscrie în trendul descendent valabil la nivel naţional, aici fiind atins un nou prag minim de la începutul crizei încoace.

Stagnare pe vechi, uşoară creştere pe nou în Capitală
Bucureştiul deschide lista oraşelor în care pretenţiile vânzătorilor de locuinţe s-au majorat în luna august. Aici, preţul mediu cerut de proprietari a ajuns la o valoare de 1.128 de euro pe metru pătrat util, cu 0,3% mai mult decât pragul minim atins în iulie şi cu 4,6% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Locuinţele noi din Capitală costă, în medie, 1.287 de euro pe metru pătrat util, în uşoară creştere faţă de iulie şi cu aproape 6% mai puţin faţă de august 2011. Luna august nu a adus modificări importante nici în cazul apartamentelor vechi. Cu o valoare medie de 1.048 de euro pe metru pătrat util, acestea sunt cu 5,8% mai ieftine decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Şi Cluj-Napoca s-a numărat în august printre oraşele în care au avut loc scumpiri în luna august. Indicele imobiliare.ro a ajuns la o valoare medie de 903 euro pe metru pătrat, cu 0,4% mai mult decât în iulie şi cu 6% mai puţin decât în urmă cu 12 luni. Apartamentele noi din oraşul de pe Someş s-au ieftinit cu 1% în ultimele treizeci şi una de zile, până la 813 euro pe metru pătrat util. Nivelul actual este cu 12% sub valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut. Preţul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile vechi din Cluj-Napoca a ajuns la 970 de euro pe metru pătrat util, 1,1% mai puţin faţă de vara lui 2011.

Timişoara, campioană la creşteri de preţ
Timişoara este însă oraşul în care în luna august au avut loc cele mai mari scumpiri la apartamente. Preţul mediu cerut pentru locuinţele vechi şi noi – 790 de euro pe metru pătrat util – este cu 0,8% mai ridicat decât în iulie şi cu 1,1% mai scăzut decât valoarea înregistrată în urmă cu 12 luni. Apartamentele noi din oraşul din vestul ţării au un preţ mediu cerut de 900 de euro pe metru pătrat util, în creştere cu peste 3% în ultimele treizeci şi una de zile. Valoarea actuală este cu 2,4% mai ridicată decât cea afişată în aceeaşi perioadă a anului trecut. Pentru locuinţele vechi, preţul mediu a ajuns la 778 de euro pe metru pătrat util, cu 0,5% mai mult decât în iulie şi cu 1,5% mai puţin decât în august 2011.

Părerile cititorilor
1 părere
  • Marcel Ionescu-Heroiu

    Buna ziua,

    Lucrez pentru Banca Mondiala pe un proiect ce isi propune studierea tendintelor de dezvoltare spatiala din Romania. Printe altele, dorim sa vedem care sunt trendurile imobiliare din diferite orase (de ex. unde au crescut/scazut chiriile si preturile apartamentelor), si doream sa stim daca aveti cumva o baza de date cu informatii imobiliare pentru ultimii 10-12 ani.

    Daca da, ne-ati putea va rog spune cat de mare este aceasta baza de date, si care ar fi conditile pentru a o accesa.

    Va multumesc mult!
    Marcel

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Care este cea mai bună perioadă din an pentru cumpărarea unei locuințe? Ai grijă să nu cazi în capcana prețului

Românii se visează proprietari, dar cumpărarea unei locuințe nu este o decizie ușor de luat mai ales când prețurile nu stau deloc pe loc, iar numărul caselor și apartamentelor...

citește mai departe
HARTĂ: Un nou val de scumpiri aduce mișcări surpriză pe piețele rezidențiale din marile orașe. Oradea a depășit Timișoara. În cât timp se vinde un apartament?

Tendința de creștere a prețurilor se menține constantă la începutul primăverii pe piața rezidențială din România.  “Piața rezidențială continuă să surprinde performând peste așteptări și în acest început de...

citește mai departe
Studiu Imobiliare.ro: Cei mai mulți cumpărători anticipează noi majorări ale prețurilor în 2024. Cât costă acum apartamentele în marile orașe?

Anul 2024 va fi marcat de noi majorări ale prețurilor solicitate pentru proprietățile rezidențiale scoase la vânzare în România, sunt de părere aproape jumătate dintre cumpărători, arată rezultatele unui...

citește mai departe
Topul celor mai scumpe orașe din țară pentru cumpărători. Pe ce loc cade Bucureștiul?

Cluj-Napoca este, în momentul de față, cel mai scump oraș din România pentru cumpărători. Prețurile cresc în ritm susținut pe plan local și se îndreaptă spre pragul de 2.600...

citește mai departe
Indicele Imobiliare.ro: Apartamentele din marile orașe continuă să se scumpească. Cel mai lent ritm de creștere, în București

Apartamentele scoase la vânzare în cele mai mari orașe din țară au continuat să se scumpească pe parcursul lunii august, arată datele centralizate și analizate de Imobiliare.ro. Indicele Imobiliare.ro...

citește mai departe