Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
6 Martie 2014

Punctul „fierbinte” din rezidențial: unde „duduie” construcțiile de locuințe, când restul țării merge în jos?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Subiectul lunii, Construcţii
Ultima actualizare: 07 Martie 2014

Segmentul de piață țintit de Prima Casă, ce cumulează în momentul de față masa cererii de locuințe, continuă să fie principalul punct de atracție al dezvoltatorilor.

La nivel național, anul trecut a fost mai slab decât cel precedent la capitolul construcții de locuințe. Potrivit datelor transmise de Institutul Național de Statistică (INS), în 2013 au fost finalizate 40.071 de unități locative în întreaga țară, cu 2.495 de unități mai puțin decât în 2012. Cel mai mare declin a fost consemnat în zona de nord-vest a țării, unde au fost livrate cu 1.587 mai puține locuințe, respectiv un total de 5.186 de unități.

bloc in constructie

Interesant este însă că, dintre cele opt regiuni de dezvoltare analizate, două s-au înscris pe un trend ascendent în ceea ce privește rezultatele din sectorul rezidențial: este vorba despre regiunea de vest, unde au fost livrate 295 de locuințe în plus față de 2012, dar, mai ales, de zona București-Ilfov, unde au fost predate 5.275 de locuințe, cu 748 mai multe decât anul trecut. Datorită suprafeței mai restrânse și avansului semnificativ consemnat, cea de-a doua regiune de dezvoltare prezintă un interes deosebit. Aici, o bună parte din activitatea de construcție a fost atrasă de zonele periferice ale Capitalei (îndeosebi sudul și nordul, dar nu numai), datorită disponibilității terenurilor și prețurilor mai reduse ale acestora. Punctul principal de atracție pentru dezvoltatori a rămas segmentul de piață țintit de Prima Casă, datorită faptului că acesta cumulează în momentul de față masa cererii de locuințe. Este vorba despre ansambluri rezidențiale formate din apartamente comparabile ca prețuri și suprafețe cu cele din blocurile vechi, menite să ofere o alternativă viabilă la acestea.

„Cererea de locuințe în București, dar și în orașe din vest, precum Timișoara, unde puterea de cumpărare este mai mare, a rămas la un nivel destul de ridicat. În general, dezvoltatorii care au construit locuințe la prețuri acceptabile, de preferat unități care să poată fi achiziționate prin programul Prima Casă, au avut de câștigat. În cele din urmă, acesta este motivul care stă la baza dezvoltărilor rezidențiale din București și localitățile limitrofe. În 2013, activitatea de pe segmentul rezidențial s-a extins. Cea mai mare parte a locuințelor noi au fost construite în imediata apropiere a Capitalei, în localități precum Berceni, Popești Leordeni, Bragadiru, comuna Roșu, etc. Cele mai multe unități locative au fost de dimensiuni medii, gândite pentru a fi vândute prin programul Prima Casă. Trebuie remarcat însă că investitorii au fost foarte prudenți. În general, au construit câte un bloc, au vândut unitățile locative și de-abia după aceasta au demarat lucrările la alt imobil. Apetitul pentru risc a fost foarte mic.”

Gabriel Constantin, manager B2B în cadrul companiei Duraziv

Sudul Capitalei: un stoc permanent de 1.000-1.500 de locuințe
În zona de sud a Capitalei, 2013 a fost un an bun în ceea ce privește activitatea de construcție pe segmentul rezidențial, confirmă Cătălin Grigore, general managerul agenției Sud Rezidențial. Potrivit acestuia, în portofoliul agenției a existat în permanență un stoc de 1.000-1.500 de locuințe nou-construite disponibile spre vânzare. Asta deși reprezentantul Sud Rezidențial este de părere că lucrurile au mers mai bine la capitolul vânzări comparativ cu 2012. În ansambluri de amploare, construite în etape, clienții au făcut precontractări chiar înainte de săparea fundației la noile blocuri. Deși în piață s-a simțit o „mică sincopă” la trecerea programului Prima Casă pe lei, lucrurile au revenit apoi la normal, pe măsură ce produsele de acest tip au devenit mai atractive, iar oamenii s-au obișnuit cu ideea de a se împrumuta în moneda națională.

În ceea ce privește prețurile, anul trecut s-a resimțit o tendință de scădere. Astfel, dacă în 2012 apartamentele noi din zona de sud se situau undeva între 900 și 950 de euro pe metru pătrat util, acum acestea costă între 750 și 850 de euro pe metru pătrat util, potrivit lui Grigore. Astfel, prețurile pentru o garsonieră pornesc de la 16.000 de euro, cele pentru două camere de la 29.000 de euro, iar pentru trei camere de la puțin sub 50.000 de euro. Totodată, s-a menținut tendința dezvoltatorilor de adaptare la condițiile pieței, prin reducerea suprafețelor locuințelor și compartimentarea mai eficientă a acestora. „Dezvoltatorii au regândit cumva spațiul locuit, renunțând la camere de depozitare, holuri ample, zone de trecere. În acest fel, au putut veni cu o ofertă foarte bogată de apartamente de trei camere cu prețuri sub 60.000 de euro”, notează și Gabriel Constantin, manager B2B în cadrul companiei producătoare de materiale de construcții Duraziv.

Pe fondul evoluției pozitive de anul trecut, Cătălin Grigore se arată optimist la început de 2014. „Lucrurile merg bine. Lunar, apar două-trei proiecte noi, îndrăznețe, de 100-150 de apartamente. Deja suntem în martie și avem șase proiecte noi, de peste 700 de unități, ce urmează să fie finalizate anul acesta, iar până în mai urmează să lansăm alte două-trei”, spune el.

Dezvoltatorii din sud „migrează” și spre alte zone
Potrivit reprezentantului Duraziv, în sudul Capitalei există în continuare multe terenuri achiziționate, pe care vor fi construite, mai devreme sau mai târziu, clădiri de locuit – dat fiind faptul că investițiile de acest tip au un grad mai mare de rentabilitate. Interesul pentru construcția de locuințe noi nu se limitează însă la această zonă. Chiar anul trecut, unii dintre jucătorii activi în această zonă au decis să-și „încerce norocul” și în alte zone cu potențial, astfel că „harta investițiilor” a fost mult mai vastă. „Există multe zone din București care s-au dezvoltat intens în ultimii ani. Sudul rămâne zona preferată de retaileri, precum și de autorități în ceea ce privește investițiile în infrastructură și va atrage în continuare dezvoltatorii de locuințe, dar potențial la fel de mare există și în zona de vest sau în est, de exemplu, la ieșirea spre A1”, subliniază Gabriel Constantin.

Și în nord se cumpără terenuri pentru noi proiecte
O altă zonă atractivă pentru construcția de apartamente pe „tiparul” Prima Casă este reprezentată de nordul Capitalei (cartierele Bucureștii Noi și Dămăroaia), unde se simte de asemenea un interes crescut pentru dezvoltarea de locuințe, potrivit lui Iulian Niculae, directorul agenției Victoria Consult. În general, precizează acesta, în portofoliul agenției există un stoc constant de circa 350-400 de apartamente disponibile spre vânzare – unele se vând, dar se construiesc altele noi. Vânzările au mers bine per ansamblu, chiar dacă au existat și perioade de pauză (ca urmare a modificărilor aduse la programul Prima Casă, spre exemplu). Și aici, prețurile au consemnat o ușoară tendință de scădere, situându-se momentan între 900 și 1.000 de euro pe metru pătrat util. În acest context, 2014 a debutat cu un apetit crescut pentru construcția de locuințe în zona de nord: dezvoltatorii fac achiziții de terenuri pentru dezvoltarea unor noi ansambluri rezidențiale.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Apartamente cu GRĂDINĂ, inclusiv cu TVA REDUS, de vânzare în EnVogue Residence – Iuliu Maniu, zona Militari! (P)

Având două sau trei camere, unitățile locative de acest tip sunt disponibile pentru mutare imediată, iar unele se încadrează atât în plafonul de preț prevăzut pentru achitarea unei cote...

citește mai departe
Cum se văd vânzările de apartamente de la etajul 19? (P)

Sfârșitul anului aduce în lumina reflectoarelor unul dintre proiectele cele mai impunătoare din București, ansamblul Global Residence Monolitului aflat lângă stația de metrou Mihai Bravu, un complex cu regim...

citește mai departe
Un nou ansamblu rezidențial în estul Capitalei. Apartamentele s-au pus în vânzare săptămâna aceasta

HILS Development, dezvoltator cu peste 4.000 de apartamente în portofoliu, lansează un nou proiect rezidențial. HILS Sunrise va fi construit în imediata apropiere a stației de metrou Anghel Saligny...

citește mai departe
Chirie în două dintre proiectele noi din București. Ai de ales din 120 de locuințe

Dezvoltatorul imobiliar Prime Kapital își rezervă stocul de locuințe finalizate în București pentru o ofertă de închiriere, cu contribuția financiară a unor investitori instituționali. Tranzacția inițială cuprinde aproximativ 120...

citește mai departe
Dacă vrei o locuință aici, ar fi bine să te grăbești. Gradul de contractare a ajuns la 98% în prima jumătate a anului

În ansamblul Greenfield Băneasa, aflat în continuă dezvoltate în zona de nord a Capitalei încă din anul 2007, gradul de contractare a ajuns în prima jumătate a acestui an...

citește mai departe