Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
8 Aprilie 2016

„Migrația” construcțiilor de locuințe: de la periferie spre centru în București, de la orașele mari la cele mijlocii în țară

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Subiectul lunii
Ultima actualizare: 11 Aprilie 2016

Echivalentul a peste jumătate din stocul locativ livrat anul trecut în Capitală este acum în dezvoltare în zonele „bune” ale orașului (centrale, semicentrale și nordice).

În ultimii ani, inclusiv în perioada de criză, activitatea de construcții de locuințe a fost concentrată aproape exclusiv asupra acelor zone care prezentau garanția unui produs vandabil (condiție echivalentă, adeseori, cu un preț rezonabil). În București, cele mai „prolifice” au fost cartierele periferice sau chiar localitățile limitrofe (în special cele din sud), în vreme ce, pe plan național, cele care au atras atenția au fost marile orașe. Pe măsură ce piața își revine din recesiune și tinde spre maturizare, dezvoltatorii își extind însă aria de interes.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-buy-house-image26136462

Această tendință este vizibilă în primul rând la nivelul Capitalei, unde apetitul pentru construcții „migrează” masiv de la periferie spre centru și nord. Potrivit unui studiu realizat de Coldwell Banker Affiliates of Romania, în zonele centrale, semicentrale și de nord ale orașului se află momentan în construcție peste 6.000 de locuințe noi ce urmează a fi predate până la finele anului în curs. Dintre acestea, circa 70% (aproximativ 4.200 de unități), sunt destinate clasei medii. Spre comparație, potrivit datelor (provizorii) publicate de Institutul Național de Statistică (INS), anul trecut au fost finalizate 11.082 de locuințe la nivelul întregii regiuni București-Ilfov.

Atracția nordului
Ca pondere, în nord este concentrat mai bine de jumătate din acest nou stoc locativ, aici urmând a fi livrate 3.200 de locuințe în 2016. Majoritatea acestora – 2.200 de unități, respectiv 66% din total – sunt destinate clasei medii și se află amplasate în zone precum Aviației și Băneasa. Pe de altă parte, o cotă de aproximativ 25% (peste 700 de unități) este reprezentată de locuințe premium, situate în zone precum Dorobanți, Herăstrău sau Barbu Văcărescu.

„Zona de nord a Bucureștiului este foarte ofertantă din punct de vedere al dezvoltării rezidențiale, ținând cont de suprafețele mari de teren disponibile în zone precum Barbu Văcărescu, Expoziției, Băneasa sau Sisești, iar investitorii își îndreaptă tot mai mult atenția și spre sectorul rezidențial, după ce acela al spațiilor de birouri și comerciale a ținut capul de afiș în ultimii ani.”

Alexandru Pricop, managing partner Coldwell Banker Affiliates of Romania

Concentrarea dezvoltatorilor pe nord se explică nu doar prin disponibilitatea terenurilor pretabile pentru construcția de ansambluri rezidențiale, ci și prin dezvoltarea intensă consemnată în ultimii ani de piața de birouri din zonă. „Bucureștiul va trece printr-o schimbare socială și demografică semnificativă în următorii ani. În clădirile de birouri din nordul Capitalei lucrează deja peste 70.000 de persoane, numărul acestora urmând să crească, iar dezvoltatorii vor construi tot mai multe proiecte destinate clasei medii, cu un amplasament foarte bun și suprafețe mai generoase comparativ cu cele ale locuințelor din zonele mărginașe”, explică Alexandru Pricop, managing partner în cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania. În opinia acestuia, tot mai mulți cumpărători care au achiziționat o locuință prin Prima Casă în perioada 2009-2012 vor dori să facă un upgrade în următorii ani către zone mai bune (semicentrale sau de nord), pentru a fi astfel mai aproape de locul de muncă.

Și cumpărătorii din orașele mai mici vor case noi!
O lărgire a perspectivei dezvoltatorilor se vede și în restul țării – după ce, în ultimii ani, atenția acestora a fost concentrată aproape exclusiv asupra marilor orașe, în frunte cu Bucureștiul. Potrivit reprezentanților Re/Max, în rândul destinațiilor atractive pentru construcția de locuințe încep să-și consolideze prezența și orașe mijlocii, cu o populație cuprinsă între 135.000 și 230.000 de locuitori. Printre acestea se numără Ploieștiul, Brăila, Piteștiul, Oradea, Aradul, Baia Mare, Sibiul, Târgul Mureș sau Bacăul.

„Bucureşti, Cluj-Napoca, Iași, Braşov sau Timişoara sunt oraşe unde se demarează noi şi noi proiecte imobiliare, iar piaţa este în creştere constantă, mai ales în ultimii trei ani. Însă există şi oraşe emergente din acest punct de vedere, care dau semne că în următorii ani se vor putea situa pe harta pieţelor de real-estate de interes din România.”

Răzvan Cuc, director regional Re/Max România

Analizele Re/Max arată că numărul de ansambluri rezidenţiale este într-o continuă ascensiune în aceste piețe emergente, clienţii fiind tot mai interesaţi de achiziția unor locuinţe noi, dotate modern. În momentul de față, în orașe precum Ploiești, Piteşti și Oradea, media de preț la locuințe variază între 700 și 800 euro pe metru pătrat, cele mai căutate fiind apartamentele cu două și trei camere. Reprezentanții companiei estimează că atât prețurile, cât și volumul de tranzacții vor crește aici cu aproximativ 5% (pe an) atât în 2016, cât și în 2017.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Apartamente cu GRĂDINĂ, inclusiv cu TVA REDUS, de vânzare în EnVogue Residence – Iuliu Maniu, zona Militari! (P)

Având două sau trei camere, unitățile locative de acest tip sunt disponibile pentru mutare imediată, iar unele se încadrează atât în plafonul de preț prevăzut pentru achitarea unei cote...

citește mai departe
Cum se văd vânzările de apartamente de la etajul 19? (P)

Sfârșitul anului aduce în lumina reflectoarelor unul dintre proiectele cele mai impunătoare din București, ansamblul Global Residence Monolitului aflat lângă stația de metrou Mihai Bravu, un complex cu regim...

citește mai departe
Un nou ansamblu rezidențial în estul Capitalei. Apartamentele s-au pus în vânzare săptămâna aceasta

HILS Development, dezvoltator cu peste 4.000 de apartamente în portofoliu, lansează un nou proiect rezidențial. HILS Sunrise va fi construit în imediata apropiere a stației de metrou Anghel Saligny...

citește mai departe
Chirie în două dintre proiectele noi din București. Ai de ales din 120 de locuințe

Dezvoltatorul imobiliar Prime Kapital își rezervă stocul de locuințe finalizate în București pentru o ofertă de închiriere, cu contribuția financiară a unor investitori instituționali. Tranzacția inițială cuprinde aproximativ 120...

citește mai departe
Dacă vrei o locuință aici, ar fi bine să te grăbești. Gradul de contractare a ajuns la 98% în prima jumătate a anului

În ansamblul Greenfield Băneasa, aflat în continuă dezvoltate în zona de nord a Capitalei încă din anul 2007, gradul de contractare a ajuns în prima jumătate a acestui an...

citește mai departe