Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
8 August 2019

Prețurile apartamentelor, pe PLUS în iulie 2019. Bucureștiul, fruntaș la scumpiri

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 12 August 2019
Preturile apartamentelor pe plus in iulie 2019 Bucurestiul fruntas la scumpiri
O locuință la bloc poate fi achiziționată, în medie, cu 1.318 euro pe metru pătrat util în Capitală

Pe parcursul lunii iulie, prețurile apartamentelor (noi și vechi) s-au majorat atât pe plan național, cât și în câteva centre regionale importante, în frunte cu Bucureștiul.

Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară pentru o asemenea unitate locativă s-a majorat cu 2,7% luna trecută, de la 1.216 euro pe metru pătrat util în iunie, la 1.249 de euro pe metru pătrat. De menționat este, totuși, că valoarea actuală este cu doar 3,1% mai mare decât cea consemnată în perioada similară a anului trecut, respectiv 1.212 euro pe metru pătrat util. Deși majorări de preț au fost consemnate și pe segmentul locuințelor vechi, cele mai semnificative scumpiri au avut loc pe segmentul celor nou-construite.

București:

În iulie, apartamentele disponibile spre vânzare s-au apreciat cel mai mult în Capitală: este vorba despre un avans de 2,6%, de la 1.284 la 1.318 euro pe metru pătrat util. Interesant este că această evoluție nu a făcut decât să aducă Bucureștiul la nivelul de preț valabil în urmă cu 12 luni, valoarea actuală fiind chiar identică cu cea din perioada similară din 2018. Locuințele din blocurile vechi au înregistrat un plus de 1,8% luna trecută (de la 1.228 la 1.250 de euro pe metru pătrat), în vreme ce, în cazul unităților locative din cadrul noilor ansambluri rezidențiale, creșterea a fost mai semnificativă, cifrându-se la 3,9% (de la 1.323 la 1.375 de euro pe metru pătrat).

Brașov:

În orașul de la poalele Tâmpei, Indicele Imobiliare.ro a consemnat o scădere de 0,4% luna trecută, de la 1.133 la 1.128 de euro pe metru pătrat util. Pretențiile actuale ale proprietarilor sunt cu 5,3% mai mari decât în perioada similară a anului trecut, când ajungeau la o medie de 1.071 de euro pe metru pătrat; Brașovul se situează, astfel, pe locul al doilea în clasamentul anual al diferențelor de preț, după Cluj-Napoca. Tendința descendentă de luna trecută a fost susținută în mod exclusiv de segmentul apartamentelor noi, care s-au ieftinit cu 1,7%, de la 1.167 la 1.147 de euro pe metru pătrat. Locuințele din blocurile vechi, pe de altă parte, s-au apreciat cu 0,4%, de la 1.113 la 1.117 euro pe metru pătrat.

Cluj-Napoca:

În capitala Transilvaniei, așteptările proprietarilor de apartamente au crescut cu 1,1% luna trecută, de la 1.589 la 1.606 euro pe metru pătrat util. De menționat este că cea din urmă valoare este cu 6,3% mai mare decât cea valabilă în perioada similară a anului trecut, respectiv 1.511 euro pe metru pătrat – aceasta fiind cea mai mare diferență anuală de preț dintre cele șase centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro. Creșteri au fost consemnate pe ambele segmente de piață analizate: locuințele vechi s-au apreciat cu 0,9% (de la 1.595 la 1.610 euro pe metru pătrat), iar cele noi cu 1,1% (de la 1.584 la 1.602 euro pe metru pătrat).

Cluj Napoca Preturile apartamentelor pe plus in iulie 2019
Dintre marile centre regionale, cea mai mare diferență de preț la 12 luni poate fi observată în Cluj-Napoca

Constanța:

În orașul din sud-estul țării, apartamentele scose la vânzare au consemnat, per ansamblu, o creștere de 0,7% în a doua lună de vară, de la 1.130 la 1.138 de euro pe metru pătrat util. Nivelul actual de preț este foarte apropiat de cel consemnat în urmă cu un an, când pretențiile vânzătorilor ajungeau la 1.139 de euro pe metru pătrat. În iulie 2019, prețurile au evoluat diferit pe cele două segmente de piață analizate: apartamentele vechi s-au scumpit cu 1,1% (de la 1.133 la 1.145 de euro pe metru pătrat), în vreme ce unitățile locative nou-construite s-au ieftinit cu 0,4% (de la 1.121 la 1.117 euro pe metru pătrat).

Iași:

În orașul din nord-estul țării, Indicele Imobiliare.ro a înregistrat o creștere de 2% în iulie (a doua după cea din București), de la 1.017 la 1.037 de euro pe metru pătrat. Comparativ cu perioada similară din 2018, când valoarea medie de listare a unui apartament era de 1.016 euro pe metru pătrat, nivelul actual de preț este cu 2,1% mai mare. Luna trecută, locuințele din blocurile vechi s-au apreciat ușor, mai exact cu 0,3%, de la 1.015 la 1.018 euro pe metru pătrat. Pe segmentul apartamentelor noi, pe de altă parte, a avut loc un avans mult mai important, respectiv 3,5%, de la 1.018 la 1.054 de euro pe metru pătrat.

Timișoara:

Capitala Banatului este, alături de Brașov, al doilea centru regional în care suma medie solicitată pentru un apartament a fost mai mică în iulie față de iunie. În cazul de față, scăderea a fost destul de semnificativă: -1%, de la 1.239 la 1.226 de euro pe metru pătrat util. În acest context, nivelul actual de preț este cu doar 2,2% mai mare decât cel valabil în urmă cu un an, respectiv 1.200 de euro pe metru pătrat. Scăderi de preț au fost consemnate luna trecută atât pe segmentul apartamentelor vechi (-1%, de la 1.244 la 1.231 de euro pe metru pătrat), cât și pe cel al locuințelor noi (-0,7%, de la 1.220 la 1.212 euro pe metru pătrat).

Părerile cititorilor
1 părere
  • cristi

    Calitatea vietii scade pe zi ce trece in Romania,infrastructura este la pamant,lumea migreaza in masa,moneda leu se devalorizeaza,inflatia creste….ar fi utila informatia voastra daca ati avea si profilul cumparatorului…cine si de ce ar cumpara scump ,mai scump ….pentru ce viitor?

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Prețurile apartamentelor în 2019: creștere de două cifre în Cluj-Napoca. Vezi situația celorlalte centre regionale

Pe parcursul anului trecut, prețurile apartamentelor și-au continuat traiectoria ascendentă, însă au intrat pe o pantă ușor mai abruptă comparativ cu 2018. La sfârșitul lui decembrie 2019, suma medie...

citește mai departe
Retrospectivă 2019: despre accelerarea creșterii prețurilor și alți indicatori. Cât te-ar costa un upgrade de locuință de la periferie spre centru

Evoluția prețurilor a fost diferită în Capitală față de restul țării, atât pe segmentul rezidențial vechi, cât și pe cel nou. Potrivit unui studiu realizat de Imobiliare.ro și Analize...

citește mai departe
Cluj-Napoca, primul la scumpiri pe piața apartamentelor în luna noiembrie. Doar în Iași au avut loc ieftiniri

Pe parcursul lui noiembrie 2019, prețurile solicitate pentru apartamentele disponibile spre vânzare s-au majorat atât la nivel național, cât și în majoritatea centrelor regionale. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, valoarea medie...

citește mai departe
De ce au crescut prețurile apartamentelor din București?

Zvonurile alarmiste privind piața imobiliară, care au început să se propage încă din 2018, au avut ca efect scăderea interesului cumpărătorilor și, implicit, a numărului de vânzări. Anul 2019...

citește mai departe
Brașov, Constanța, Iași: prețurile apartamentelor, pe cartiere, în T3 2019

La fel ca în București, Cluj-Napoca și Timișoara, pretențiile vânzătorilor de apartamente s-au majorat și în aceste trei mari centre regionale. Potrivit celui mai recent raport de piață publicat...

citește mai departe