Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
3 Martie 2011

10 pasi pentru alegerea unui apartament

scris de Dan Ioan Popp

Doresc sa ma mut. Doresc sa locuiesc in alte conditii si urmeaza sa cumpar un apartament deja construit. Cum iau decizia si ce pasi am de facut? Pentru apartament trebuie sa fac o analiza SWOT.

Puncte tari:

Apartamentul este disponibil acum; are un pret cert pe care il stabilesc cu vinzatorul; are toate autorizatiile si utilitatile functionale.

Puncte slabe:

Apartamentul are planul si functiunile definite, aproape de neschimbat; dotarile si echiparea sunt practic inglobate si daca doresc schimbari pierd timp si cresc costurile; finisajele sunt puse in opera si calitatea nu prea se mai poate imbunatati; nu exista posibilitatea extinderii locuintei si nici cea a recompartimentarii facile; nu se pot optimiza semnificativ costurile de exploatare deoarece echiparea este deja incorporata; locuintele vechi au o tendinta de a fi mai putin apreciate decit cele noi, deci in timp investitia mai degraba se va deprecia valoric.

Oportunitati:

Preturile apartamentelor au scazut semnificativ si pare un moment adecvat sa achizitionez; inclusiv taxele notariale la incheierea tranzactiei s-au redus; pe piata apar oferte de executare silita a unor apartamente; daca esti la prima achizitie poti utiliza facilitati de creditare ale programului Prima Casa in valoare de maxim 60.000 eur; in cazul unei achizitii a locuintei de la o persoana juridica, poti beneficia de reducerea de TVA la 5% daca valoarea este de maxim 380.000 lei; pentru achizitia unei locuinte exista oferte de creditare ale dezvoltatorilor pe o perioada de pina la 10 ani, fara necesitatea indeplinirii unor conditii dure de eligibilitate-asa cum sunt in cazul bancilor; relaxarea conditiilor de creditare bancara prin diminuarea dobinzilor; scaderea efortului financiar datorita intaririi leului fata de euro.

Amenintari:

O eventuala crestere a pretului locuintelor; inasprirea conditiilor de tranzactionare prin obligativitatea expresa a detinerii Certificatului Termoenergetic.

Acum pot sa trec la cumpararea unui apartament in 10 pasi:

1. Dimensionarea nevoilor (membri familie, vizitatori frecventi, animale sau alte pasiuni, mobilier si alte patrimonii mobile, tabieturi si cerinte speciale sau specifice)

2. Evaluarea posibilitatilor de finantare (economii, salarii, dividende, chirii, mosteniri, vinzari de imobile sau bunuri)

3. Evaluarea costurilor directe si indirecte (comisioane, taxe, rata, impozite, intretinere, reparatii, servicii)

4. Definirea caracteristicilor generale ale solutiei de locuire (functiuni majore, proximitati definitorii, suprafata, dotari, volumetrie, culori si decoratiuni)

5. Analiza oferte de pe piata rezidentiala (tip locuinta, suprafata, amplasare, pret, conditii de plata)

6. Analiza oferte de finantare (venit, garantii, durata, gratie, dobinda, comisioane, istoric relatii)

7. Identificare oferta locuinta (una din trei)

8. Identificare solutie de finantare (una din trei)

9. Negociere si finalizare specificatie si conditii finantare (balanced score card aplicat pt fiecare optiune)

10. Receptie si intabulare apartament (checklist pt receptie si inscriere oficiala imobil)

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Timpul necesar pentru tranzacționarea unui apartament. Cum a evoluat trimestrul trecut marja de negociere în marile orașe?

Capitala are în acest moment cea mai activă piață, pe plan național, având în vedere perioada medie de vânzare pentru un apartament. Capitala este urmată, din acest punct de...

citește mai departe
În cât timp se vinde un apartament în 2021 și la cât ajunge marja de negociere

Cea mai îndelungată perioadă de vânzare poate fi observată în Cluj-Napoca – acolo unde și prețul mediu solicitat de către vânzători este cel mai ridicat. Alături de evoluția prețurilor...

citește mai departe
Manualul vanzatorului. Etapa 5: Receptionarea ofertelor si negocierea

Gata cu joaca, incepe jocul! Strategii, arme, tehnici de lupta, toate pentru a castiga razboiul nervilor-negocierea! Ai nevoie de ajutor? Consilierul tau imobiliar iti este aliat indiferent daca te...

citește mai departe
Cum sa-ti negociezi chiria?

In plin sezon al chiriilor, un astfel de subiect pare, pe cat de necesar, pe atat de stiintifico-fantastic. Ce sanse ai sa-ti negociezi o chirie buna, cand agitatia din...

citește mai departe
Vizionarea, un pas important spre casa mult visata!

Stim cu totii care sunt cei mai importanti pasi de parcurs spre achizitia unei locuinte: stabilirea bugetului, stabilirea echipei cu care lucrezi, intalnirile de vizionare, negocierile, cumpararea. Etapa de...

citește mai departe