Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
1 Aprilie 2011

Vrei să ştii exact cât costă o locuinţă? Ai la dispoziţie un nou instrument pentru stabilirea preţului corect

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Ultima actualizare: 01 Aprilie 2011

Imobiliare.ro a lansat prima platformă de Real Estate Intelligence din România, ce cuprinde analize imobiliare pe sub-zone specifice ale marilor oraşe.

După trei ani de criză, preţurile apartamentelor au suferit o corecţie majoră – 49,7% faţă de martie 2008, potrivit Indicelui imobiliare.ro. În ciuda faptului că de la începutul acestui an interesul potenţialilor cumpărători se află în creştere, multe tranzacţii din piaţă continuă să eşueze. Una dintre principalele probleme ale pieţei autohtone constă în lipsa de transparenţă a acesteia, ce ridică adeseori un zid între proprietar şi potenţialul cumpărător. “În lipsa unui fundament real pe baza căruia atât proprietarul, cât şi cumpărătorul să îşi seteze corect aşteptările, interesul cumpărătorilor nu se concretizează în tranzacţii. Proprietarul, ataşat emoţional de proprietate, vizează un preţ mare pe care îl justifică prin experienţele din trecut. Cumpărătorul, conştient că deţine controlul, amână luarea unei decizii. Fundamentarea aşteptărilor pe date reale va avea ca rezultat materializarea unui număr mai mare de tranzacţii”, explică Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Amplasamentul şi anul construcţiei fac diferenţa
În acest context, imobiliare.ro a lansat Analize Imobiliare, prima platformă de Real Estate Intelligence din România, ce se vrea a fi un sprijin pentru profesioniştii din piaţa imobiliară (brokeri imobiliari, dezvoltatori, evaluatori, instituţii bancare etc.) şi, în mod indirect, pentru consumatorul final. Acest instrument va acoperi sub-zonele specifice ale marilor oraşe din România şi va analiza evoluţia lunară şi anuală a preţurilor cerute de proprietari, în funcţie de amplasament, an de construcţie, grad de risc seismic. Acesta informaţii pot constitui cu uşurinţă o bază reală pentru stabilirea preţului corect pentru o locuinţă. “Indicii imobiliari, indicatori de trend prin excelenţă, nu reuşesc să surprindă caracterul unic al fiecărei proprietăţi dat de amplasament sau celelalte caracteristici individuale. Analizele imobiliare specifice vin să completeze Indicele imobiliare.ro, poziţionându-se ca un indicator de valoare absolută ce va creşte gradul de informare pe situaţii concrete – de exemplu, valoarea de piaţă a unui apartament cu trei camere construit în 2007 în zona 1 Mai”, subliniază Erimescu.

De ce apartamentele din Unirii nu costă cât cele din Militari
Un studiu de caz asupra a trei zone specifice din Capitală arată necesitatea existenţei unui astfel de instrument de lucru. Astfel, la nivel de Bucureşti, preţul mediu solicitat pe metru pătrat util în luna februarie a fost de 1.090 euro pentru apartamentele vechi, respectiv 1.326 euro pentru apartamentele noi. La o privire aruncată asupra anumitor cartiere însă, diferenţele de preţ survenite sunt semnificative. Astfel, în zona Unirii, preţul mediu solicitat este de 1.502 euro pe metru pătrat pentru unităţile vechi şi 1.587 euro pe metru pătrat pentru locuinţele noi. Diferenţa dintre cele două segmente este de aproximativ 5%, semnificativ mai mică decât media de 22% stabilită la nivel de Capitală. Această diferenţă redusă este explicată prin caracteristicile specifice apartamentelor vechi din Unirii. Construite în anii 1980, acestea sunt spaţioase şi au un grad redus de risc seismic.

În zona 1 Mai, preţul mediu cerut este de 1.334 de euro pe metru pătrat pentru apartamentele vechi şi de 1.415 euro pe metru pătrat pentru cele noi. Iarăşi, diferenţa dintre cele două categorii nu este foarte mare. În realitate însă, în cazul apartamentelor cu trei camere de exemplu, diferenţa dintre preţul total al celor două categorii este de peste 40% (96.000 pentru apartamentele vechi, faţă de 139.000 în cazul apartamentelor noi). Decalajul mult mai mare între cele două categorii în comparaţie cu zona Unirii este dictat de suprafaţă, grad de confort şi risc seismic.

În Militari, preţurile pe metru pătrat variază în mod invers proporţional cu suprafaţa locuinţelor. Astfel, garsonierele din blocurile vechi au cel mai ridicat preţ – 1.109 euro pe metru pătrat, faţă de 897 euro pe metru pătrat, la apartamentele cu patru camere. Spre deosebire de zonele mai „bune” ale Capitalei, în acest cartier tipic bucureştean garsonierele sunt mult mai căutate. Acest fapt este indicat atât de preţul mai ridicat pe metru pătrat, cât şi de ponderea mai mare a acestor oferte – pe segmentul rezidenţial nou, spre exemplu, acestea reprezintă 25% din piaţă.

O bază de date de 1,5 milioane de oferte
Disponibile în patru variante în funcţie de gradul de detaliere (Info, Standard, Professional şi Premium), Analizele Imobiliare vor fi realizate pe baza a trei indicatori de bază: numărul de oferte, preţul total şi preţul pe metru pătrat. Vor fi luate în calcul câte patru categorii de case şi apartamente, vechi şi noi, în funcţie de suprafaţă. Potrivit lui Dorel Niţă, coordonatorul acestui proiect, platforma de Analize Imobiliare se sprijină pe o bază de date de peste 1,5 milioane de oferte imobiliare, care au fost active în piaţă începând cu 2008. În acest moment, la nivel naţional sunt oferite spre vânzare 50.000 de proprietăţi, dintre care 25.000 sunt în Bucureşti.
Părerile cititorilor
1 părere
  • Adrian Iliescu

    Pt.a vizualiza preturile la zi,un lucru f. bun,v-as ruga sa-mi dati adresa lui “Real Estate Intelligence Romania”.De fapt,mai concret,ma intereseaza pretul la 1 mp nou construit in Coplexul Perla Baneasa.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Care este cea mai bună perioadă din an pentru cumpărarea unei locuințe? Ai grijă să nu cazi în capcana prețului

Românii se visează proprietari, dar cumpărarea unei locuințe nu este o decizie ușor de luat mai ales când prețurile nu stau deloc pe loc, iar numărul caselor și apartamentelor...

citește mai departe
HARTĂ: Un nou val de scumpiri aduce mișcări surpriză pe piețele rezidențiale din marile orașe. Oradea a depășit Timișoara. În cât timp se vinde un apartament?

Tendința de creștere a prețurilor se menține constantă la începutul primăverii pe piața rezidențială din România.  “Piața rezidențială continuă să surprinde performând peste așteptări și în acest început de...

citește mai departe
Studiu Imobiliare.ro: Cei mai mulți cumpărători anticipează noi majorări ale prețurilor în 2024. Cât costă acum apartamentele în marile orașe?

Anul 2024 va fi marcat de noi majorări ale prețurilor solicitate pentru proprietățile rezidențiale scoase la vânzare în România, sunt de părere aproape jumătate dintre cumpărători, arată rezultatele unui...

citește mai departe
Topul celor mai scumpe orașe din țară pentru cumpărători. Pe ce loc cade Bucureștiul?

Cluj-Napoca este, în momentul de față, cel mai scump oraș din România pentru cumpărători. Prețurile cresc în ritm susținut pe plan local și se îndreaptă spre pragul de 2.600...

citește mai departe
Indicele Imobiliare.ro: Apartamentele din marile orașe continuă să se scumpească. Cel mai lent ritm de creștere, în București

Apartamentele scoase la vânzare în cele mai mari orașe din țară au continuat să se scumpească pe parcursul lunii august, arată datele centralizate și analizate de Imobiliare.ro. Indicele Imobiliare.ro...

citește mai departe