Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
17 Noiembrie 2016

Amenajarea locuinței te ajută să vinzi mai repede și mai scump!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 21 Noiembrie 2016

În ochii multor potențiali cumpărători, o proprietate aflată în stare bună de funcționare va avea câștig de cauză în fața uneia în stare mai proastă.

Dacă ai o locuință de vânzare, cu siguranță că îți dorești să o vinzi cât mai repede și la un preț cât mai bun – adică mai scump. Una dintre întrebările care ți-au venit probabil în minte este dacă merită sau nu să investești într-o renovare sau (re)amenajare înainte de a o scoate pe piață.

amenajarea locuintei te ajuta sa vinzi mai repede si mai scump

Un stil neutru va atrage mai mulți clienți

Claudiu Hațegan, broker/owner al agenției bucureștene Klauss&Partners, recunoaște că, de regulă, proprietățile amenajate, aflate într-o stare de bună funcționare, se vând mai repede – atât către cumpărătorii finali, cât și spre cei investiționali. Clienții de Prima Casă, spre exemplu (interesați, de regulă, de piața apartamentelor din cartiere), se află adesea la limită cu bugetul, așa că o locuință în care se pot muta imediat și care nu necesită investiții pe termen scurt are cu siguranță de câștigat.

Stilul amenajării este însă foarte important. Hațegan recomandă, în acest sens, amenajările neutre – din punct de vedere cromatic și nu numai –, ce se pot plia pe gusturile unei categorii mai largi de potențiali clienți. Pe de altă parte, un design foarte personalizat, cu elemente ieșite din comun, are însă șanse mari să nu placă anumitor clienți. Potrivit Cameliei Olesen, director executiv în cadrul Kuma România, companie producătoare de lavoare și blaturi pentru băi şi bucătării, stilul minimalist, specific zonei de nord a Europei, reprezintă un atu, acesta oferind posibilitatea de a crea spații libere, ușor de întreținut.

O casă amenajată, cu până la 30% mai scumpă

Din punctul de vedere al valorii de tranzacționare, Hațegan spune că, pentru o proprietate aflate într-o stare foarte proastă, clienții vor negocia foarte strâns, vrând să obțină, desigur, un preț cât mai mic.

Pe de altă parte, potrivit estimărilor Kuma România, utilizarea unor produse de calitate superioară în amenajarea unei locuințe poate crește valoarea de vânzare a acesteia cu circa 30%. Asta înseamnă că, pe o casă pe care ai vinde-o în mod obișnuit cu 100.000 de euro, poți obține 130.000 de euro. Este important însă de reținut că această diferență nu va intra în totalitate în buzunarul tău ca profit. Asta pentru că, în mod firesc, din cei 30.000 de euro va trebui să scazi suma alocată amenajării – buget care, în cazul utilizării unor materiale premium, va fi mai mare cu circa 20% (comparativ cu varianta utilizării unor finisaje și produse de calitate medie).

 

Băile și bucătăria sunt cele mai uzitate zone dintr-o casă, deci în cazul acestora criteriul principal de care trebuie ținut cont încă din prima etapă a construcției sau amenajării este durata de viață a obiectelor integrate. Sigur, este nevoie și de o adaptare a bugetului, însă investiția se amortizează treptat, iar schimbările din viitor vor fi mult mai puțin costisitoare.”

Camelia Olesen, director executiv Kuma România

Costul renovării vs. câștig

Răspunsul la întrebarea „Să investesc sau nu în amenajare?” trebuie însă cântărit cu atenție, întrucât depinde de la caz la caz – și de la proprietate la proprietate. Pentru a vedea dacă o asemenea decizie te-ar ajuta să-ți vinzi locuința nu doar mai repede, ci și mai scump, trebuie să descoperi și să pui în balanță cele două variabile: costul amenajării propuse și prețul ce ar putea fi obținut, la modul realist, în urma vânzării. Din acest motiv, expertiza și sfaturile unui agent imobiliar profesionist se pot dovedi de un real ajutor.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Uzucapiunea: cum poți deveni proprietar fără act

Posesia unui teren sau a unei locuințe fără acte pentru o durată de timp prevăzută de lege se poate transforma într-o stare de drept, prin uzucapiune. În termeni simpli,...

citește mai departe
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în Timișoara

Poate nu este momentul potrivit pentru tine să cumperi o locuință, așa că ai intrat în goana după chirie. Stai fără griji. Îți punem la dispoziție cele mai noi oferte...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe
T3 2021: Prețurile apartamentelor, pe zone, în opt mari orașe ale țării

Cel mai mare avans trimestrial, în cuantum de 5,7%, a fost consemnat în zona centrală și ultracentrală din Constanța. Cel mai recent raport de piață publicat de Imobiliare.ro a...

citește mai departe