Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
15 Februarie 2024

Anul începe spectaculos, dar cumpărătorii pot întâmpina, în curând, noi dificultăți. Principalul obstacol în 2024, oferta tot mai limitată

scris de Corina Varlan in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 21 Februarie 2024

Începutul acestui an a fost marcat de o activitate mai intensă la nivelul pieței imobiliare, aceasta fiind alimentată atât de ofertele de dobândă fixă tot mai bune lansate de bănci care nu doar că au redus costul creditelor, dar le-au oferit, totodată, cumpărătorilor predictibilitate asupra ratelor, cât și de cererea crescută de la finele lui 2023 generată inclusiv de anunțul majorării cotei reduse de TVA la 9% pentru locuințele de peste 120.000 euro.

Doar în ianuarie s-au tranzacționat la nivel național 37.241 de imobile, cu aproape 4.000 mai multe decât în intervalul similar din 2023, conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Cele mai multe case, terenuri și apartamente care au făcut obiectul tranzacțiilor s-au aflat în București și în județul Ilfov. Discutăm de circa 9.500 de imobile.

Semnalele pentru 2024 sunt pozitive, iar specialiștii în domeniu pariază pe dobânzi variabile tot mai bune din a doua jumătate a anului și mizează pe o continuare a tendinței de scădere de la nivelul inflației.

Chiar și în aceste condiții, cumpărătorii ar putea întâmpina noi dificultăți pe viitor, de această dată pe fondul numărului tot mai redus de locuințe scoase la vânzare în România.

“Cred că principalul obstacol pe care îl vom vedea anul acesta va fi legat de ofertă. Este îngrijorătoare direcția în care merge aceasta. Aproape că te poți gândi că peste câțiva ani vom ajunge să devenim un <<seller’s market>> (n.r. piață a vânzătorului) în care, în loc să cheltuim banii de marketing pentru a atrage cumpărători, vom încerca să atragem proprietari care să scoată ceva la vânzare”, a declarat Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance – brokerul de credite din cadrul grupului Imobiliare.ro.

“Evoluția dobânzilor va menține ridicată cererea. Oferta, fiind în scădere, va pune presiune pe prețuri, deci acestea vor continua să crească”, a mai adăugat el în cadrul evenimentului “The Trends Forum 2024”, organizat de Bucharest Real Estate Club.

Cele mai noi date Imobiliare.ro indică, încă de la sfârșitul anului trecut, o reducere a ofertei la vânzare cu circa 25% la nivel național. Situația este, însă, mai dramatică în marile orașe unde numărul caselor și apartamentelor listate la vânzare a scăzut cu 33%. Toate acestea în condițiile unei cereri în creștere. Pe cele mai puternice șase piețe rezidențiale din țară – București, Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași și Constanța – interesul cumpărătorilor s-a intensificat cu 28% în trimestrul IV 2023 față de intervalul similar din 2022. Strict pe segmentul nou, avansul înregistrat în cerere a fost cu 35%. 

Infografic: Oferta de proprietăți rezidențiale disponibile la vânzare, Raport Imobiliare.ro Market 360 “Piața imobiliară rezidențială, T4 2023”

Prețurile au continuat, în același timp, să crească. Un nou record a putut fi observat la nivel național în Cluj-Napoca. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, în luna ianuarie apartamentele erau listate la vânzare pe plan local cu 2.640 euro/mp util.

Corina Vârlan are o experiență de 12 ani în presa online, comunicare și content marketing. Ea s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în urmă cu 6 ani și ocupă, în prezent, funcția de Content Manager. Corina își concentrează activitatea pe subiecte de interes din sectorul de real estate.

Părerile cititorilor
2 păreri
  • Iosif Pașca

    Cererea de locuințe este in scădere datorită prețurilor și dobânzilor mult prea ridicate.Tranzacțiile înscrise la ANCPI in luna ianuarie se datorează contractelor încheiate la sfârșitul anului 2023 cu scopul de a plati un TVA mai mic.

  • Ben

    E foarte departe de realitate aceasta analiza care nu tine cont de adevarata situatie la nivel european,de exemplu Germania a anuntat scaderea preturilor imobiliare in ansamblu cu 10 procente la casele vandute in 2023.Trebuie sa deschideti ochii si sa vedeti criza majora care apare fie din cauza pandemiei,fie din cauza razboiului din Ucraina,majorarea preturilor la materiale de constructii fiind un mare handicap la realizarea locuintelor noi.Romania,tara vecina cu Ucraina va avea cu mult mai mult de pierdut in scaderea preturilor la locuinte fata de Germania de exemplu,care are inca o industrie chiar si de aparare.Dar noi suntem obisnuiti ca preturile cresc in fiecare an,dar situatia se poate schimba in ritm rapid cand situatia economica nu mai poate sustine cresterea si puterea de cumparare a romanilor.Parerea mea!

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Ce proprietăți caută românii în 2024? Tendințe pe piața imobiliară la început de an

Piața imobiliară a suferit șocuri succesive în ultimii ani – declanșarea pandemiei COVID-19, începerea războiului din Ucraina, creșterea puternică a inflației și a dobânzilor. Evenimentele care au influențat comportamentul...

citește mai departe
Sfaturile expertului pentru identificarea viciilor ascunse. 10 lucruri de verificat când cumperi o locuință – VIDEO

Vrei să cumperi un apartament sau o casă în 2024? Am întrebat un expert cu 30 de ani de experiență în domeniul imobiliar, prin mâinile căruia au trecut sute...

citește mai departe
Mai puține locuințe disponibile pe piața din Cluj-Napoca. În ce zone găsești apartamente ieftine?

Cererea pentru achiziția de locuințe a crescut semnificativ pe piața rezidențială din Cluj-Napoca, în paralel cu o scădere alarmantă a ofertei, potrivit celui mai nou raport Imobiliare.ro. Află cum...

citește mai departe
Acestea sunt cele mai populare localități de lângă Timișoara. Iată ce caută cumpărătorii și ce zone au potențial să se dezvolte tot mai mult în noul an

Dumbrăvița, Giroc și Moșnița Nouă se numără, la ora actuală, printre cele mai căutate localități din zona periurbană a Timișoarei. Cumpărătorii care ajung să-și concentreze căutările în afara orașului...

citește mai departe
Prețul, important pentru cumpărătorii din Timișoara, dar nu și singurul aspect care dictează achiziția

Atunci când vor să cumpere o locuință, potențialii cumpărători activi pe piața din Timișoara nu se uită doar la preț. Chiar dacă acesta rămâne în continuare un aspect deosebit...

citește mai departe