Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
10 Decembrie 2016

Apar primele clădiri de locuințe pasive: facturi de 5 euro pe lună!

scris de Adriana Lefter in categoria Lifestyle, Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 09 Decembrie 2016

Investitorii din România acordă o tot mai mare atenție gradului de eficiență energetică a construcțiilor pe care le dezvoltă.

Poate că ai auzit deja vorbindu-se de așa-numitele „obiective 20-20-20” adoptate de Uniunea Europeană în vederea protecției mediului înconjurător. Acestea prevăd ca, până în anul 2020, să se ajungă la o reducere de 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră, o creştere cu 20% a utilizării resurselor regenerabile şi o scădere cu 20% a consumului de energie la nivel global. Una dintre directivele ce urmează a intra în vigoare în 2020 este ca toate clădirile noi să aibă pierderi minime de energie, încadrându-se astfel în categoria „construcțiilor pasive”.

complex de locuinte pasive din Slovacia

Peste 4.300 de apartamente „verzi” în România

Reprezentanții companiei producătoare de materiale de construcții Xella spun că în România interesul pentru clădiri cu un grad crescut de eficiență energetică crește de la an la an, investitorii privați fiind tot mai interesați de materiale de construcții performante din acest punct de vedere. Potrivit datelor centralizate de Romania Green Building Council, în acest moment există la nivel național peste 4.300 de locuinţe în clădiri multifamiliale înscrise în programul Locuinţe Verzi.

Potrivit datelor Xella, Europa Centrală și de Est face pași importanți în domeniul construcțiilor pasive, aici apărând primele blocuri de locuințe cu un consum minim de energie. În astfel de clădiri, facturile lunare la utilități pot ajunge și până la cinci euro (mai puțin de 25 de lei pe lună). Germania este lider la acest capitol, cu un număr record de asemenea proiecte, însă asemenea inițiative au apărut și în Cehia, Slovacia și Ungaria.

Proiecte pasive certificate în ECE

Iată trei exemple recente de blocuri pasive din Europa Centrală și de Est certificate de Passivhaus-Institut (Institutul Caselor Pasive), pentru care au fost folosite la exterior soluții de zidărie YTONG (primul produs certificat de ROGBC pentru construcția de Locuințe Verzi):

Zelene Atrium sau Green Atrium (foto sus) este un proiect din Trnava, Slovacia, conceput de arhitectul Miroslav Marko. Proiectul a fost testat până anul trecut, în luna mai. Clădirea cuprinde 25 de apartamente și este primul bloc de apartamente pasiv din punct de vedere energetic înregistrat în Slovacia.

Ansamblul Hyacint Modřany (foto jos) din Praga, Cehia, a fost livrat în anul 2014 și cuprinde mai multe clădiri cu cinci etaje, a câte 27 de apartamente. Întregul ansamblu a fost gândit pentru a asigura locatarilor un consum minim de energie. Clădirea F, cu o suprafață construită de 1.981 de metri pătrați, se încadrează în categoria construcțiilor pasive ca performanță energetică, primind și o certificare în acest sens.

Complex de apartamente pasive din Cehia

În Budapesta, Ungaria, inițiativa pentru construcția unui bloc pasiv a venit tocmai din partea autorităților locale, respectiv Biroul Municipal al Districtului 13, care a comandat realizarea unui ansamblu rezidențial cu 100 de apartamente (foto jos). Proiectat de biroul Archikon, complexul este un exemplu de eficiență energetică pentru clădiri multifamiliale de asemenea dimensiuni. Interesant este că ansamblul rezidențial a fost gândit pentru a fi închiriat familiilor cu venituri mai mici, fapt pentru care locatarii de aici beneficiază de costuri anuale cu încălzirea echivalente în moneda noastră de doar 300 de lei (circa 25 de lei pe lună).

Complex de apartamente pasive din Ungaria

În România, singura clădire multifamilială certificată de Passivhaus-Institut drept construcție pasivă este EvoHouse, din Cluj (foto jos). Potrivit Xella, printre exemplele autohtone de proiecte cu un grad ridicat de eficiență energetică (ce beneficiază, prin urmare, de costuri reduse de exploatare) se numără ansamblurile THE PARK Apartments, Nifon Apartments sau Nusco Premio, din București, dar și clădirea Arte by HVA, din Brașov.

Prima cladire multifamiliala pasiva certificata de Passivhaus-Institut

Părerile cititorilor
5 păreri
  • Ofertă de decembrie: apartamente pasive cu ZERO costuri la utilități în primii doi ani! – Ştiri imobiliare, Ştirea zilei – ImoExpert

    […] de intrare în vigoare a așa-numitelor obiective „20-20-20” se apropie cu pași repezi, astfel că dezvoltatorii autohtoni acordă o atenție sporită […]

  • ovidiu vasilescu

    Noutatea este apsolut halucinanta, desigur greu de priceput si de inteles. Se petrec, iata miracole pe linga noi, intr-o liniste aproape conspirativa! Nu avem altceva de facut, decat sa incercam sa ne informam si, in masura in care absorbim logica a ceea ce se intampla cu adevarat, sa va contactam si sa pornim pe urmele dvstre. Totul suna frumos si greu de inteles, chiar daca sunt semene reale ale acestui proiect a la Jules Vernes. Noutatea este atat de mare, incat logica scapa luciditatii. Este insa, atat de tentant, incat trebuie sa incercam acest pionerat.

  • Remus

    Doamna Rozalia, inceputul este in biroul unui arhitect cu studii de auditor energetic sau care are langa el un auditor energetic bun ( se gasesc destui). Spor!

  • Bela Barabas

    Stimată Doamnă Bochiș – EvoHouse este un ONG – care are scopul de a transfera și implementa inovații pe piața locală în vederea răspândirii conceptelor pentru construcția “Clădirilor Viitorului”.
    Scopul nostru este să informăm și să sprijinim toți factorii care sunt implicați în a construi ecologic și sustenabil.
    Mai multe informații utile găsiți pe pagina de Facebook: EvoHouse
    Contactați-ne să vă sprijinim.
    Cu deosebită considerație EvoHouse – comunitactea celor care construiesc sustenabil

  • Rozalia Bochiş

    Bună ziua,
    Absorb cu sufletul la gură tot ce înseamnă construcții cu eficiența energetică…
    Doresc să-mi construiesc un hotel in acest context.
    Nu prea ştiu de unde să încep.
    Cu considerație,
    Rozalia Bochiş

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și