Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
25 nov. 2016

Apartament vechi sau nou? Tendințe în 2016

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

Pe măsură ce oferta crește și se diversifică, tot mai mulți cumpărători sunt atrași de construcțiile noi.

Dacă ai în vedere achiziția unei locuințe în perioada următoare, probabil că oscilezi între cele două variante: un apartament în bloc vechi sau unul nou-construit. Această dilemă este valabilă în special pentru locuitorii marilor orașe ale țării, în care oferta ajunge la un nivel competitiv pe ambele segmente de piață.

Ce sa alegi: apartament vechi sau nou?

Dacă te confrunți cu o asemenea alegere, unul dintre principalele criterii de luat în calcul este prețul – în corelație, desigur, cu localizarea, suprafața și facilitățile oferite de fiecare proprietate în parte. „Estimăm că o locuință nouă este o opțiune viabilă pentru un potențial cumpărător dacă prețul de vânzare al acesteia nu depășește cu 20% prețul unei locuințe vechi din aceeași zonă”, spun reprezentanții companiei de consultanță Coldwell Banker România. Aceasta este diferența de preț pe care potențialii cumpărătorii ar fi dispuși să suporte pentru a beneficia de un confort sporit și posibilitatea de a nu achiziționa o locuință cu o vechime de minimum 35 de ani.

Apartamentele vechi rămân majoritare

Potrivit unui studiu de piață realizat de companie, în 2016 s-a manifestat pentru prima dată o schimbare clară de interes pentru locuințele noi în detrimentul celor finalizate înainte de 1990. Astfel, gradul ridicat de adaptare al ofertei la cererea existentă pe piață a dus, în primele nouă luni ale anului, la un grad ridicat de absorbție a locuințelor noi și la un volum record de tranzacții. „Estimăm că peste 10.000 de tranzacții cu locuințe noi s-au încheiat în acest an în București și împrejurimi”, spun reprezentanții Coldwell Banker. Cu toate acestea, se arată în studiul citat, apartamentele vechi „continuă să reprezinte ponderea majoritară din tranzacțiile încheiate, datorită amplasamentului bun și a infrastructurii generale bune, caracterizată prin acces facil la puncte de interes social, precum instituții de învățământ, centre comerciale sau spații de recreere.”

Ansamblurile noi țintesc spre zone mai bune

Pe măsură ce oferta de locuințe noi crește și se diversifică, dominația apartamentelor vechi slăbește însă. Potrivit Coldwell Banker, anul 2016 a marcat dezvoltarea semnificativă a segmentului middle market, format din proiecte rezidențiale care țintesc clasa de mijloc – acesta va ajunge la aproximativ 39% la finalul anului, în creștere de la aproximativ o treime în 2015. Astfel, peste 5.500 de locuințe (dintr-un total de 13.000 de unități la nivel de oraș) vor fi finalizate în acest an în zone „bune” ale Capitalei (semicentrale, de nord sau din interiorul marilor cartiere), ce beneficiază de un acces foarte facil la rețeaua de transport în comun (în special metrou) și la puncte de interes precum clădiri de birouri, centre comerciale sau parcuri.

„Interesul investitorilor față de acest segment a venit și ca urmare a unei schimbări demografice prin care trece Bucureștiul, tot mai multe persoane lucrând în clădirile de birouri amplasate în nordul orașului, în special pe axa Barbu Văcărescu–Pipera Sud, sau în zona semicentrală–vest, reprezentată de Grozăvești–Politehnică, cele două zone fiind de altfel cele mai dinamice din punct de vedere al livrărilor de spații de birouri.”

Coldwell Banker România

Părerile cititorilor
2 păreri
  • gabriel

    Asa era apartamentul in care am stat eu. Ap construit in 2008. Acum stau intr-unul construit in 2014 si am toti peretii plini (caramida cu gauri), de aici o izolatie mai buna atat fonica ..cat si termica. Lucrurile se mai schimba.

  • Elena

    Mie personal mi-e frica de blocurile noi pentru ca am vazut ca multe sunt construite in stil capitalist: sa iasa un profit cat mai mare, sa aiba finisaje super si, daca iti cade tavaul sau podeaua ca nu au armatura, nasol. In plus, situatia cred ca si mai comuna la blocurile noi sunt peretii interiori care sunt din rigips dublu, intre ei cu vata de sticla pentru izolare. Si fiindca se folosesc materiale ieftine, vata se taseaza si in 5 ani sau mai mult ajungi sa ai peretele jumate gol. Si multe alte locuri obscure unde sunt probleme, pentru ca fiecare a tras de castig. Asa macar blocul ala din ’85 sau cat e, parca am mai multa incredere in el, desi au trecut 30 de ani.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
În februarie, trendul de creștere a prețurilor apartamentelor a continuat. Excepție notabilă în București

În februarie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare s-au majorat, la nivel național, cu 0,8%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe