Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
25 nov. 2016

Apartament vechi sau nou? Tendințe în 2016

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

Pe măsură ce oferta crește și se diversifică, tot mai mulți cumpărători sunt atrași de construcțiile noi.

Dacă ai în vedere achiziția unei locuințe în perioada următoare, probabil că oscilezi între cele două variante: un apartament în bloc vechi sau unul nou-construit. Această dilemă este valabilă în special pentru locuitorii marilor orașe ale țării, în care oferta ajunge la un nivel competitiv pe ambele segmente de piață.

Ce sa alegi: apartament vechi sau nou?

Dacă te confrunți cu o asemenea alegere, unul dintre principalele criterii de luat în calcul este prețul – în corelație, desigur, cu localizarea, suprafața și facilitățile oferite de fiecare proprietate în parte. „Estimăm că o locuință nouă este o opțiune viabilă pentru un potențial cumpărător dacă prețul de vânzare al acesteia nu depășește cu 20% prețul unei locuințe vechi din aceeași zonă”, spun reprezentanții companiei de consultanță Coldwell Banker România. Aceasta este diferența de preț pe care potențialii cumpărătorii ar fi dispuși să suporte pentru a beneficia de un confort sporit și posibilitatea de a nu achiziționa o locuință cu o vechime de minimum 35 de ani.

Apartamentele vechi rămân majoritare

Potrivit unui studiu de piață realizat de companie, în 2016 s-a manifestat pentru prima dată o schimbare clară de interes pentru locuințele noi în detrimentul celor finalizate înainte de 1990. Astfel, gradul ridicat de adaptare al ofertei la cererea existentă pe piață a dus, în primele nouă luni ale anului, la un grad ridicat de absorbție a locuințelor noi și la un volum record de tranzacții. „Estimăm că peste 10.000 de tranzacții cu locuințe noi s-au încheiat în acest an în București și împrejurimi”, spun reprezentanții Coldwell Banker. Cu toate acestea, se arată în studiul citat, apartamentele vechi „continuă să reprezinte ponderea majoritară din tranzacțiile încheiate, datorită amplasamentului bun și a infrastructurii generale bune, caracterizată prin acces facil la puncte de interes social, precum instituții de învățământ, centre comerciale sau spații de recreere.”

Ansamblurile noi țintesc spre zone mai bune

Pe măsură ce oferta de locuințe noi crește și se diversifică, dominația apartamentelor vechi slăbește însă. Potrivit Coldwell Banker, anul 2016 a marcat dezvoltarea semnificativă a segmentului middle market, format din proiecte rezidențiale care țintesc clasa de mijloc – acesta va ajunge la aproximativ 39% la finalul anului, în creștere de la aproximativ o treime în 2015. Astfel, peste 5.500 de locuințe (dintr-un total de 13.000 de unități la nivel de oraș) vor fi finalizate în acest an în zone „bune” ale Capitalei (semicentrale, de nord sau din interiorul marilor cartiere), ce beneficiază de un acces foarte facil la rețeaua de transport în comun (în special metrou) și la puncte de interes precum clădiri de birouri, centre comerciale sau parcuri.

„Interesul investitorilor față de acest segment a venit și ca urmare a unei schimbări demografice prin care trece Bucureștiul, tot mai multe persoane lucrând în clădirile de birouri amplasate în nordul orașului, în special pe axa Barbu Văcărescu–Pipera Sud, sau în zona semicentrală–vest, reprezentată de Grozăvești–Politehnică, cele două zone fiind de altfel cele mai dinamice din punct de vedere al livrărilor de spații de birouri.”

Coldwell Banker România

Părerile cititorilor
2 păreri
  • gabriel

    Asa era apartamentul in care am stat eu. Ap construit in 2008. Acum stau intr-unul construit in 2014 si am toti peretii plini (caramida cu gauri), de aici o izolatie mai buna atat fonica ..cat si termica. Lucrurile se mai schimba.

  • Elena

    Mie personal mi-e frica de blocurile noi pentru ca am vazut ca multe sunt construite in stil capitalist: sa iasa un profit cat mai mare, sa aiba finisaje super si, daca iti cade tavaul sau podeaua ca nu au armatura, nasol. In plus, situatia cred ca si mai comuna la blocurile noi sunt peretii interiori care sunt din rigips dublu, intre ei cu vata de sticla pentru izolare. Si fiindca se folosesc materiale ieftine, vata se taseaza si in 5 ani sau mai mult ajungi sa ai peretele jumate gol. Si multe alte locuri obscure unde sunt probleme, pentru ca fiecare a tras de castig. Asa macar blocul ala din ’85 sau cat e, parca am mai multa incredere in el, desi au trecut 30 de ani.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Un ansamblu rezidențial cu parc, magazine și alte facilități integrate prinde contur în nordul orașului de pe Bega. La cât ajung prețurile în Ateneo Timișoara (P)

La finalizare, complexul va avea peste 1.000 de unități locative și va dispune de întreaga infrastructură necesară unui proiect de asemenea dimensiuni. Amplasat în nordul Timișoarei, mai exact între...

citește mai departe
Monarch Village: liniște, confort și relaxare – la 15 minute de centrul Timișoarei! (P)

Locuiești în capitala Banatului și visezi la o locuință nou-nouță, la un preț accesibil și amplasată într-o zonă liniștită? Te așteptăm să faci o vizită la Monarch Village! Ansamblul...

citește mai departe
Zen Residence, un ansamblu rezidențial elitist, pe litoralul românesc. Atractiv pentru uzul propriu, dar și ca investiție (P)

Ai în plan o achiziție imobiliară și ți-ai dori o locuință nou-nouță aproape de mare? Ansamblul Zen Residence, din Constanța, îți vine în întâmpinare cu o ofertă variată și...

citește mai departe
Un important dezvoltator autohton se extinde pe piața din Iași. A cumpărat un teren în zona Copou și vrea să ridice locuințe „verzi”

Tot ca parte a strategiei sale de a se extinde în afara Capitalei, compania a început anul acesta și construcția unui ansamblu rezidențial de aproape 700 de unități în...

citește mai departe
Au fost finalizate 268 de apartamente într-un ansamblu rezidențial premium din nordul Capitalei. Spațiile verzi vor ocupa 42% din suprafața totală a terenului aferent

Unitățile livrate reprezintă a doua etapă de construcție a proiectului – care va cuprinde, per ansamblu, 630 de locuințe. Dezvoltatorul autohton Impact Developer & Contractor a anunțat efectuarea recepției...

citește mai departe