Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
17 Ianuarie 2013

Băncile au mii de locuinţe pe care le ţin „ascunse”. 2013, anul avalanşei de executări silite?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Ultima actualizare: 17 Ianuarie 2013

Se apropie momentul în care instituţiile finanţatoare vor fi nevoite să-şi scoată pe piaţă activele neperformante.

De cel puţin doi ani încoace diferiţi actori din piaţa imobiliară vorbesc despre portofoliile impresionante de active imobiliare neperformante deţinute de către bănci. Apartamente sau proiecte întregi (rezidenţiale şi comerciale) ai căror proprietari se află în imposibilitate de plată şi care aşteaptă doar un semnal pentru a fi executate. În 2012, instituţiile finanţatoare au făcut câţiva paşi în această direcţie. „Intrarea în insolvenţă a unor proiecte rezidenţiale, precum şi organizarea a tot mai multe executări silite a determinat mai mulţi cumpărători, comparativ cu 2011, să fie interesaţi de aceste oferte, care pot reprezenta adesea alternative demne de luat în calcul”, spune Valentin Ilie, CEO al Coldwell Banker Affiliates of Romania (CBAR).

Întrecere la licitaţii!
În ciuda celor câteva decizii de „curăţare” a portofoliilor bancare ce au marcat evoluţia pieţei imobiliare anul trecut, această tendinţă nu a căpătat încă amploarea preconizată – cel puţin nu pe segmentul rezidenţial. Omul de afaceri Ovidiu Şandor, dezvoltatorul proiectului City Business Centre Timişoara, recunoaşte că băncile au în momentul de faţă mii de apartamente pe care ar trebui să le execute, dar pe care încă nu le-au scos pe piaţă. În opinia sa, instituţiile finanţatoare nu vor avea avea încotro şi vor fi nevoite ca anul acesta să scoată la vânzare aceste proprietăţi. Ba, mai mult decât atât: el anticipează că, la un moment dat, se va ajunge chiar la o întrecere de a valorifica cât mai rapid aceste locuinţe, pentru a obţine încă preţurile practicate în prezent.

Ieftiniri şi în 2013?
O creştere semnificativă a ofertei locative actuale cu un stoc situat (uneori mult) sub preţul pieţei nu va rămâne fără efect. Aceasta va avea un puternic impact asupra preţurilor locuinţelor de pe piaţa liberă. Omul de afaceri consideră că, de când a venit criza, preţurile locuinţelor din România nu au scăzut suficient. Asta pentru că în momentul de faţă dezvoltatorii pot construi apartamente pe care să le vândă la mai puţin decât ce se practică acum în piaţă (cel puţin în oraşele mari) şi să facă şi profit. „Eu cred că preţurile vor mai scădea, poate nu violent de mult, dar în 2013 vor mai scădea”, spune Ovidiu Şandor. În opinia sa, probabil că abia după anul acesta va urma o fază de stagnare a preţurilor, după care piaţa va intra într-o etapă de creştere.

„Cel mai mic preţ”, criteriu decisiv de achiziţie
Potrivit lui Valentin Ilie, 2012 nu a adus schimbări semnificative în comportamentul cumpărătorilor. Aceştia au continuat să caute locuinţe cât mai accesibile, astfel încât „cel mai mic preţ” a rămas cel mai important criteriu de selecţie a unei locuinţe. Această situaţie a fost valabilă atât pe segmentul mediu (cumpărători aflaţi în căutarea unui apartament de până la 60.000 de euro), cât şi pentru cei care au vrut să facă un upgrade de locuinţă (fie de zonă, fie al numărului de camere sau al finisajelor/facilităţilor). Potrivit reprezentantului Coldwell Banker, 2013 se va înscrie pe aproximativ aceeaşi traiectorie.

Părerile cititorilor
9 păreri
  • Mihai

    Oricum o parte din banci vor da faliment tocmai din cauza ca au locatii pe care nu le pot vinde nici macar la jumatate din pretul pe care il cer.Pe partea cealalta, agentiile imobiliare stau la panda si cum la banci le scapa ceva acestea imediat culeg prada si o baga pe piata la un pret dublu…Altfel, pe de alta parte,e greu de crezut ca o locuinta noua de 50 mp se poate contrui in realitate sub 30 de mii de euro.

  • Diaconescu

    Mafia sistemului bancar este din ce in ce mai mare,asa ca licitatiile se fac cu portile inchise ca deobicei.
    Jos cu nepotismul din banci !

  • Similea

    Ai dreptate mare. Sunt cumparate la preturi foarte mici la “cel mai bun pret oferit” si apoi revadute la preturi cel putin triple!

  • catalin popa

    preturile sunt exagerate!!! nu vad cum ar putea sa mai creasca conform celor declarate de dl. Ilie, este o iluzie a agentiilor imobiliare sa mai faca bani nemuncitiiiii!

  • johnny bravo

    vor fi aranjate ca la carte

  • chartreux

    Listele cu proprietatile executabile, afisate pe site-urile bancilor , difera de listele “intime”, adica cele care se afla in calculatoarele bancilor.
    Am vazut cu ochii mei, din pacate.
    Cele mai interesante proprietati sunt trecute in liste separate, pentru persoane speciale.

  • oprica

    si o sa stim si noi muritori de rand ,,cand se vor face licitatiile ? sau le vor cumpara samsari din imobiliare ..as dori sa stiu cand are loc licitatiile ..si care sant conditiile de participare …se poate ?

  • caltoi

    este o mafie si acolo ca patrund numai cunostinte de a lor

  • alex togoie

    bancile trebuie sa anunte in ziar data licitatiilor asa cum se procedeaza in toata lumea /preturile sant inca f mari /

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Apartamente cu GRĂDINĂ, inclusiv cu TVA REDUS, de vânzare în EnVogue Residence – Iuliu Maniu, zona Militari! (P)

Având două sau trei camere, unitățile locative de acest tip sunt disponibile pentru mutare imediată, iar unele se încadrează atât în plafonul de preț prevăzut pentru achitarea unei cote...

citește mai departe
Cum se văd vânzările de apartamente de la etajul 19? (P)

Sfârșitul anului aduce în lumina reflectoarelor unul dintre proiectele cele mai impunătoare din București, ansamblul Global Residence Monolitului aflat lângă stația de metrou Mihai Bravu, un complex cu regim...

citește mai departe
Un nou ansamblu rezidențial în estul Capitalei. Apartamentele s-au pus în vânzare săptămâna aceasta

HILS Development, dezvoltator cu peste 4.000 de apartamente în portofoliu, lansează un nou proiect rezidențial. HILS Sunrise va fi construit în imediata apropiere a stației de metrou Anghel Saligny...

citește mai departe
Chirie în două dintre proiectele noi din București. Ai de ales din 120 de locuințe

Dezvoltatorul imobiliar Prime Kapital își rezervă stocul de locuințe finalizate în București pentru o ofertă de închiriere, cu contribuția financiară a unor investitori instituționali. Tranzacția inițială cuprinde aproximativ 120...

citește mai departe
Dacă vrei o locuință aici, ar fi bine să te grăbești. Gradul de contractare a ajuns la 98% în prima jumătate a anului

În ansamblul Greenfield Băneasa, aflat în continuă dezvoltate în zona de nord a Capitalei încă din anul 2007, gradul de contractare a ajuns în prima jumătate a acestui an...

citește mai departe