Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
17 ian. 2013

Băncile au mii de locuinţe pe care le ţin „ascunse”. 2013, anul avalanşei de executări silite?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei

Se apropie momentul în care instituţiile finanţatoare vor fi nevoite să-şi scoată pe piaţă activele neperformante.

De cel puţin doi ani încoace diferiţi actori din piaţa imobiliară vorbesc despre portofoliile impresionante de active imobiliare neperformante deţinute de către bănci. Apartamente sau proiecte întregi (rezidenţiale şi comerciale) ai căror proprietari se află în imposibilitate de plată şi care aşteaptă doar un semnal pentru a fi executate. În 2012, instituţiile finanţatoare au făcut câţiva paşi în această direcţie. „Intrarea în insolvenţă a unor proiecte rezidenţiale, precum şi organizarea a tot mai multe executări silite a determinat mai mulţi cumpărători, comparativ cu 2011, să fie interesaţi de aceste oferte, care pot reprezenta adesea alternative demne de luat în calcul”, spune Valentin Ilie, CEO al Coldwell Banker Affiliates of Romania (CBAR).

Întrecere la licitaţii!
În ciuda celor câteva decizii de „curăţare” a portofoliilor bancare ce au marcat evoluţia pieţei imobiliare anul trecut, această tendinţă nu a căpătat încă amploarea preconizată – cel puţin nu pe segmentul rezidenţial. Omul de afaceri Ovidiu Şandor, dezvoltatorul proiectului City Business Centre Timişoara, recunoaşte că băncile au în momentul de faţă mii de apartamente pe care ar trebui să le execute, dar pe care încă nu le-au scos pe piaţă. În opinia sa, instituţiile finanţatoare nu vor avea avea încotro şi vor fi nevoite ca anul acesta să scoată la vânzare aceste proprietăţi. Ba, mai mult decât atât: el anticipează că, la un moment dat, se va ajunge chiar la o întrecere de a valorifica cât mai rapid aceste locuinţe, pentru a obţine încă preţurile practicate în prezent.

Ieftiniri şi în 2013?
O creştere semnificativă a ofertei locative actuale cu un stoc situat (uneori mult) sub preţul pieţei nu va rămâne fără efect. Aceasta va avea un puternic impact asupra preţurilor locuinţelor de pe piaţa liberă. Omul de afaceri consideră că, de când a venit criza, preţurile locuinţelor din România nu au scăzut suficient. Asta pentru că în momentul de faţă dezvoltatorii pot construi apartamente pe care să le vândă la mai puţin decât ce se practică acum în piaţă (cel puţin în oraşele mari) şi să facă şi profit. „Eu cred că preţurile vor mai scădea, poate nu violent de mult, dar în 2013 vor mai scădea”, spune Ovidiu Şandor. În opinia sa, probabil că abia după anul acesta va urma o fază de stagnare a preţurilor, după care piaţa va intra într-o etapă de creştere.

„Cel mai mic preţ”, criteriu decisiv de achiziţie
Potrivit lui Valentin Ilie, 2012 nu a adus schimbări semnificative în comportamentul cumpărătorilor. Aceştia au continuat să caute locuinţe cât mai accesibile, astfel încât „cel mai mic preţ” a rămas cel mai important criteriu de selecţie a unei locuinţe. Această situaţie a fost valabilă atât pe segmentul mediu (cumpărători aflaţi în căutarea unui apartament de până la 60.000 de euro), cât şi pentru cei care au vrut să facă un upgrade de locuinţă (fie de zonă, fie al numărului de camere sau al finisajelor/facilităţilor). Potrivit reprezentantului Coldwell Banker, 2013 se va înscrie pe aproximativ aceeaşi traiectorie.

Părerile cititorilor
9 păreri
 • Mihai

  Oricum o parte din banci vor da faliment tocmai din cauza ca au locatii pe care nu le pot vinde nici macar la jumatate din pretul pe care il cer.Pe partea cealalta, agentiile imobiliare stau la panda si cum la banci le scapa ceva acestea imediat culeg prada si o baga pe piata la un pret dublu…Altfel, pe de alta parte,e greu de crezut ca o locuinta noua de 50 mp se poate contrui in realitate sub 30 de mii de euro.

 • Diaconescu

  Mafia sistemului bancar este din ce in ce mai mare,asa ca licitatiile se fac cu portile inchise ca deobicei.
  Jos cu nepotismul din banci !

 • Similea

  Ai dreptate mare. Sunt cumparate la preturi foarte mici la „cel mai bun pret oferit” si apoi revadute la preturi cel putin triple!

 • catalin popa

  preturile sunt exagerate!!! nu vad cum ar putea sa mai creasca conform celor declarate de dl. Ilie, este o iluzie a agentiilor imobiliare sa mai faca bani nemuncitiiiii!

 • johnny bravo

  vor fi aranjate ca la carte

 • chartreux

  Listele cu proprietatile executabile, afisate pe site-urile bancilor , difera de listele „intime”, adica cele care se afla in calculatoarele bancilor.
  Am vazut cu ochii mei, din pacate.
  Cele mai interesante proprietati sunt trecute in liste separate, pentru persoane speciale.

 • oprica

  si o sa stim si noi muritori de rand ,,cand se vor face licitatiile ? sau le vor cumpara samsari din imobiliare ..as dori sa stiu cand are loc licitatiile ..si care sant conditiile de participare …se poate ?

 • caltoi

  este o mafie si acolo ca patrund numai cunostinte de a lor

 • alex togoie

  bancile trebuie sa anunte in ziar data licitatiilor asa cum se procedeaza in toata lumea /preturile sant inca f mari /

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Un ansamblu rezidențial cu parc, magazine și alte facilități integrate prinde contur în nordul orașului de pe Bega. La cât ajung prețurile în Ateneo Timișoara (P)

La finalizare, complexul va avea peste 1.000 de unități locative și va dispune de întreaga infrastructură necesară unui proiect de asemenea dimensiuni. Amplasat în nordul Timișoarei, mai exact între...

citește mai departe
Monarch Village: liniște, confort și relaxare – la 15 minute de centrul Timișoarei! (P)

Locuiești în capitala Banatului și visezi la o locuință nou-nouță, la un preț accesibil și amplasată într-o zonă liniștită? Te așteptăm să faci o vizită la Monarch Village! Ansamblul...

citește mai departe
Zen Residence, un ansamblu rezidențial elitist, pe litoralul românesc. Atractiv pentru uzul propriu, dar și ca investiție (P)

Ai în plan o achiziție imobiliară și ți-ai dori o locuință nou-nouță aproape de mare? Ansamblul Zen Residence, din Constanța, îți vine în întâmpinare cu o ofertă variată și...

citește mai departe
Un important dezvoltator autohton se extinde pe piața din Iași. A cumpărat un teren în zona Copou și vrea să ridice locuințe „verzi”

Tot ca parte a strategiei sale de a se extinde în afara Capitalei, compania a început anul acesta și construcția unui ansamblu rezidențial de aproape 700 de unități în...

citește mai departe
Au fost finalizate 268 de apartamente într-un ansamblu rezidențial premium din nordul Capitalei. Spațiile verzi vor ocupa 42% din suprafața totală a terenului aferent

Unitățile livrate reprezintă a doua etapă de construcție a proiectului – care va cuprinde, per ansamblu, 630 de locuințe. Dezvoltatorul autohton Impact Developer & Contractor a anunțat efectuarea recepției...

citește mai departe