Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
24 Aprilie 2024

Care este cea mai bună perioadă din an pentru cumpărarea unei locuințe? Ai grijă să nu cazi în capcana prețului

scris de Corina Varlan in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 24 Aprilie 2024

Românii se visează proprietari, dar cumpărarea unei locuințe nu este o decizie ușor de luat mai ales când prețurile nu stau deloc pe loc, iar numărul caselor și apartamentelor de pe piață este unul tot mai mic. Mulți dintre cei care vor să cumpere se întreabă dacă aceasta este sau nu o perioadă bună pentru a face o achiziție imobiliară sau dacă ar fi mai bine să mai aștepte câteva luni. Răspunsul corect vine din ciclicitatea pe care experții o sesizează în mersul pieței imobiliare.

“De regulă, luna ianuarie începe cu un entuziasm destul de ridicat și atunci vedem primele mișcări pe prețuri și foarte multă lume interesată cel puțin să studieze oferta, chiar dacă acest interes nu se materializează în tranzacții. Lunile martie-aprilie sunt foarte bune pentru concretizare. Acel avant pe care îl vedem în ianuarie se domolește și rămâne chiar cererea care contează. De asemenea, entuziasmul dezvoltatorilor imobiliari de a crește prețurile se domolește pe măsură ce înaintăm în an pentru că aceștia se adaptează cererii reale din piață”, a explicat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro, într-o apariție la Prima TV.

Acesta a ținut, totodată, să demonteze un mit întâlnit des cu privire la fluctuațiile pieței de-a lungul anului.

“Există un mit care spune că vara ar fi o perioadă slabă pe piața imobiliară. Dimpotrivă, din ceea ce am văzut că se întâmplă în ultimii ani, foarte mulți dintre cei care caută o locuință preferă să o facă vara. În plus, mai există și o altă componentă a cererii. Mă refer aici la românii plecați în străinătate care vor să facă o investiție imobiliară în țară și care sunt destul de activi tocmai vara”, a explicat Crainic.

Atenție la capcana prețului!

Dacă ești unul dintre cei care caută activ în această perioadă o locuință, trebuie să ai grijă să nu cazi în cea mai periculoasă capcană de pe piața imobiliară, cea a prețului.

“Unde găsim un preț mic s-ar putea să găsim fie compromisuri de construcție, fie o zonă proastă, fie diferite vicii ascunse”, a explicat Daniel Crainic.

“Principalul sfat pe care l-aș da unui cumpărător este să nu cadă în capcana prețului. Dacă nu-și permite altceva, s-ar putea să fie mai înțelept să aștepte până când este pregătit să cumpere o locuință trainică”, a mai adăugat el.

Cât costă un apartament în marile orașe

Prețul mediu solicitat de proprietarii și dezvoltatorii din România pentru apartamentele scoase la vânzare a ajuns, în martie, la 1.580 euro/mp util, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.

Plătesc cel mai mult pentru locuințele lor clujenii, în orașul din vestul țării media depășind ușor pragul de 2.700 euro/mp util. Locul al doiea în clasamentul național este ocupat de Brașov unde apartamentele se vând cu 1.870 euro/mp util, în timp ce Capitala se poziționează pe locul al treilea cu o medie la vânzare de 1.700 euro/mp util.

Cei care vor să cumpere un apartament în Constanța trebuie să fie pregătiți să achite un preț de 1.632 euro/mp util, în timp ce în Timișoara și Iași acesta scade ușor sub pragul de 1.600 euro/mp util.

Corina Vârlan are o experiență de 12 ani în presa online, comunicare și content marketing. Ea s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în urmă cu 6 ani și ocupă, în prezent, funcția de Content Manager. Corina își concentrează activitatea pe subiecte de interes din sectorul de real estate.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
HARTĂ: Un nou val de scumpiri aduce mișcări surpriză pe piețele rezidențiale din marile orașe. Oradea a depășit Timișoara. În cât timp se vinde un apartament?

Tendința de creștere a prețurilor se menține constantă la începutul primăverii pe piața rezidențială din România.  “Piața rezidențială continuă să surprinde performând peste așteptări și în acest început de...

citește mai departe
Studiu Imobiliare.ro: Cei mai mulți cumpărători anticipează noi majorări ale prețurilor în 2024. Cât costă acum apartamentele în marile orașe?

Anul 2024 va fi marcat de noi majorări ale prețurilor solicitate pentru proprietățile rezidențiale scoase la vânzare în România, sunt de părere aproape jumătate dintre cumpărători, arată rezultatele unui...

citește mai departe
Topul celor mai scumpe orașe din țară pentru cumpărători. Pe ce loc cade Bucureștiul?

Cluj-Napoca este, în momentul de față, cel mai scump oraș din România pentru cumpărători. Prețurile cresc în ritm susținut pe plan local și se îndreaptă spre pragul de 2.600...

citește mai departe
Indicele Imobiliare.ro: Apartamentele din marile orașe continuă să se scumpească. Cel mai lent ritm de creștere, în București

Apartamentele scoase la vânzare în cele mai mari orașe din țară au continuat să se scumpească pe parcursul lunii august, arată datele centralizate și analizate de Imobiliare.ro. Indicele Imobiliare.ro...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor în august 2022. Dintre marile orașe, trei centre regionale au consemnat cele mai mari creșteri

În majoritatea centrelor regionale cu cea mai intensă activitate de tranzacționare, în primele opt luni ale acestui an pot fi observate evoluții pozitive față de anul 2021. După un...

citește mai departe