Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
12 aug. 2016

Cât de mici sunt, de fapt, casele românilor!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

Orientarea populației către unități locative mai spațioase este limitată atât de oferta disponibilă, cât și de accesul la finanțare.

Problema locuințelor mici este una acută în țara noastră, după cum o demonstrează statisticile oficiale. Potrivit proiectului Strategiei Naționale a Locuirii, lansat recent în consultare publică, suprafața medie utilă a unei unități locative ajunge la doar 46,9 metri pătrați în România.

Pantelimon

În mod firesc, acest indicator variază semnificativ în funcție de regiune, astfel că cel mai bine stau județele Ilfov, Timiș, Satu Mare și Constanța (unde o unitate casă are între 52 și 66 de metri pătrați), iar la polul opus se situează Brăila, Călărași, Vaslui, Teleorman și Mehedinți (cu o medie de 39-41 de metri pătrați per locuință).

Per ansamblu, suprafața medie a unei unități locative este de (peste) două ori mai mică în țara noastră decât la nivel european. Astfel, în cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene, o casă are 102,3 metri pătrați, cele mai spațioase fiind locuințele din Cipru, cu o medie de 156,4 metri pătrați.

Mai puțin de 20 de metri pătrați de persoană
De remarcat este și faptul că, în comparație cu suprafața medie locuibilă de 34 de metri pătrați pe persoană din Europa, românii beneficiază de doar 20 de metri pătrați. „Deși 20 de metri pătrați s-ar putea să nu pară prea puțin sau nerezonabil în comparație cu cele mai multe țări din lume, este important de observat că suprafața medie locuibilă discutată aici este diferită de suprafața «netă» locuibilă pe persoană. Media de aici este calculată prin împărțirea suprafeței rezidențiale construite totale (inclusiv potențialele clădiri libere) la populație. Deşi rata de vacantare este ridicată, ca în cazul României, suprafața medie «netă» pe persoană este, de fapt, mult mai mică”, se arată în documentul citat.

Potrivit statisticilor oficiale, locuințele din România au, în medie, 2,7 camere, cifra fiind mai mică în mediul urban (2,5 camere) și mai mare în mediul rural (3 camere). Oficialii Executivului observă că fondul de locuințe urbane este caracterizat prin dominanța apartamentelor cu două camere în toate categoriile de venit. Aceștia sunt de părere că absența oricărei creșteri observabile a numărului de camere în rândul populației cu venituri superioare sugerează că familiile care și-ar putea permite să trăiască în locuințe mai mari sunt limitate de produsele financiare pentru locuințe disponibile pe piață.

Cele mai multe locuințe supraaglomerate din UE
Că românii locuiesc în case prea mici comparativ cu standardele europene o arată și faptul că țara noastră se situează pe primul loc în UE din punctul de vedere al ponderii locuințelor supraaglomerate, potrivit datelor Eurostat (Biroul de Statistică al Uniunii Europene). Astfel, la nivelul anului 2014, 52,3% din totalul populației locuia într-o casă prea mică, față de o medie de 16,9% consemnată la nivelul celor 28 de state membre ale UE. Pe locul al doilea în clasament se află Ungaria (cu o pondere de 44,6%), Polonia (44,2%), Bulgaria (43,3%), Croația (42,1%), Letonia (39,8%) și Slovacia (38,6%). Pe de altă parte, statele cu cele mai puține gospodării supraaglomerate sunt Belgia (2%), Cipru (2,2%), Olanda (3,5%), Malta (4%), Spania (5,3%) și Germania (6,6%).

Citește și: Românii și problema locuințelor supraaglomerate: știai că suntem pe primul loc în UE?

La momentul desfășurării Recensământului Populației și Locuințelor din 2011, în România existau un număr de circa 8,7 milioane de locuințe convenționale. (La sfârșitul anului 2015 însă, conform datelor INS, fondul locativ național ajunsese la 8,88 milioane de unități.) De menționat este că aproximativ 35% din locuinţele din România fac parte din clădiri multifamiliale (blocuri de apartamente), 63% sunt case individuale și 2% sunt de alt tip.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe
Hotelurile și pensiunile montane – noile oportunități turistice scoase la lumină de pandemie. Scurt ghid pentru investițiile avantajoase (OPEN HOUSE în curând)

Un business la înălțime sub panorama infinită a naturii, sănătatea pe care aerul montan o promite, apusul, răsăritul, … . Desigur, pentru mulți investitori ar putea fi unele dintre...

citește mai departe