Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
17 Septembrie 2012

Cat valoreaza casa ta?

scris de Leonard M. in categoria Proprietari
Ultima actualizare: 22 Aprilie 2013

Ai o locuinta. Te-ai intrebat vreodata care este valoarea ei acum? Indiferent daca vrei sau nu sa vinzi faptul ca ai o locuinta inseamna bani. Poate in viitor iti vei dori o locuinta mai spatioasa sau, poate, o locuinta mai mica si cocheta. Este bine sa stii de cati bani dispui in prezent, dupa ce locuinta ta a trecut prin doua etape ce vor fi cu siguranta marcate in istoria omenirii: boomul imobiliar al anilor 2006-2008 si criza economica mondiala ce l-a urmat si care isi consuma acum ultimile resurse.

Pana sa ajungem la pasii de parcurs pentru aflarea pretului locuintei tale, dorim sa-ti prezentam in cateva cuvinte piata imobiliara actuala. Anul 2012 este anul echilibrului pe piata imobiliara, o baza pentru relansarea din anii viitori, dar care nu va avea forta din perioada boomului imobiliar. Preturile imobilelor si-au atins minimul, scaderile estimate fiind nesemnificative, la fel ca si cresterile, pentru ca, da, unele segmente ale pietei imobiliare incep sa-si revina. De asemenea criza a lovit puternic in sectorul constructiilor si, se pare ca si acest domeniu conex activitatii imobiliare da semne de renastere, noi ansambluri imobiliare fiind anuntate in toate zonele tarii. In fine, sectorul bancar a trait in special datorita programului Prima Casa, care a reprezentat un succes, in cea de-a 4-a faza a sa, fondurile repartizate fiind aproape epuizate.

Putem spune astfel ca parcurgem o perioada de echilibru, in care toate fortele de pe piata imobiliara s-au reasezat, nelasand loc “specialistilor de ocazie” si amatorilor pe o piata care incepe din ce in ce mai mult sa revina specialistilor.

Pretul locuintei tale in 3 pasi

1. Apeleaza la serviciile unui consilier imobiliar profesionist. Acesta iti poate evalua locuinta, raportandu-se atat la situatia prezenta de pe piata imobiliara cat si la situatiile anterioare sau viitoare previzionate. Consilierul tau iti va comunica la ce pret s-au vandut locuinte similare in zona ta in ultima perioada si, de asemenea, la ce pret sunt listate alte oferte in prezent. Tinand cont de experienta sa si de informatiile de care dispune, evaluarea specialistului imobiliar va fi cea mai apropiata de pretul real al locuintei tale.

2. Cerceteaza pe cont propriu. Presa imobiliara de specialitate, anunturile imobiliare cu proprietatile din zona ta, iti vor face munca si mai usoara, confirmandu-ti sau infirmandu-ti evaluarea facuta de consilierul tau imobiliar. Ar fi un lucru bun daca te-ai “deghiza” in cumparator si ai vizita cateva oferte similare de zona ta.

3. Trateaza totul ca pe o afacere. Abandoneaza toate emotiile si convingerile personale atunci cand vrei sa afli un pret corect pentru locuinta ta. Ratiunea trebuie sa invinga emotiile pentru ca tu esti acum un om de afaceri, iar afacerea pe care urmeaza sa o desfasori valoreaza cateva zeci sau sute de mii de euro. Daca vei hotari sa vinzi, aceasta va fi cea mai importanta tranzactie din viata ta. Fii profesionist!

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard M.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Manualul vanzatorului. Etapa 3: Alege consilierea de specialitate

Ai parcurs jumatate din drum. Ti-ai pregatit locuinta pentru vanzare, iar apoi ai facut publica decizia ta. Pasii urmatori sunt: vizionarea, primirea si selectia ofertelor, negocierea si vanzarea propriu-zisa....

citește mai departe
Care sunt cele 5 elemente ce vand o locuinta?

Atunci cand vinzi, esti o prada usoara daca nu esti un vazator versat. Si cum vanzarea unei locuinte nu este un lucru pe care-l faci in fiecare zi, trebuie...

citește mai departe
Ce faci atunci cand pretul cerut de tine este mai mare decat pretul pietei?

Te-ai decis sa-ti vinzi apartamentul. Ai stabilit deja un pret, urmand pasii pe care ti i-am sugerat in articolele anterioare(comparatia cu alte oferte din piata de acelasi tip; comparatia...

citește mai departe