Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
30 Mai 2016

Chiriași, atenție la utilități! Cât plătesc românii comparativ cu alți europeni

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 30 Mai 2016

Deși la prima vedere avem prețuri mici, lucrurile nu stau chiar așa dacă le raportăm la puterea de cumpărare a populației.

Atunci când locuiești în chirie, pe lângă suma lunară datorată proprietarului trebuie să iei în calcul o variabilă importantă, anume costul utilităților. Dintre acestea, cele care cântăresc cel mai mult în buget – mai ales pe timp de iarnă – sunt energia electrică și gazele.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-worried-woman-heating-bill-turning-down-thermostat-image68488839

Potrivit datelor publicate de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, prețul plătit de români pentru energia electrică în a doua jumătate a anului trecut se număra printre cele mai accesibile din Uniunea Europeană (UE). Mai exact, 100 kWh costau circa 13,2 euro (sau 58,6 lei), în vreme ce media la nivelul regiunii era de 21,1 euro per 100 kWh. Prețuri mai mici decât atât erau consemnate în țări precum Bulgaria (9,6 euro per 100 kWh), Ungaria (11,5 euro), Republica Cehă (12,9 euro), dar și Croația (13,1 euro). La polul opus, cele mai mari prețuri erau consemnate în Danemarca (30,4 euro pentru 100 kWh) și Germania (29,5 euro).

Raportat însă la puterea de cumpărare a populației, România ocupă, alături de Spania, locul al treilea în clasamentul țărilor europene cu cea mai scumpă energie electrică, acestea fiind precedate de Portugalia și Germania. Pe de altă parte, cele mai accesibile prețuri pot fi găsite în Finlanda, Suedia, Luxemburg și Franța.

Țara noastră se numără, totodată, printre membrele UE care au consemnat cele mai mari scumpiri la energia electrică între a doua jumătate a lui 2014 și perioada similară din 2015. Este vorba de o creștere de 6,1%, ce o situează pe locul al patrulea, după Letonia (cu un avans de 26,8%), Belgia (+15,1%) și Bulgaria (+6,9%). Spre comparație, cele mai mari scăderi au avut loc în Cipru (-22,0%), urmat la mare distanță de Lituania (-5,8%), Irlanda (-3,2%) și Estonia (-2,6%). În perioada menționată, energia electrică pentru uz casnic s-a scumpit în medie cu 2,4% la nivelul UE; din 2008 încoace însă, aceasta a consemnat un avans de 33%.

Cel mai mic preț la gaz, dar și cea mai mare creștere
În ceea ce privește prețul gazelor naturale pentru consumatorii casnici, România ocupă primul locul în clasamentul celor mai mici prețuri din UE (cu o medie de 3,4 euro sau 15,1 lei per 100 kWh); aceasta este urmată de Ungaria (3,5 euro), Estonia (3,8 euro) și Bulgaria (3,9 euro). Cele mai ridicate prețuri la gaz se găsesc în Suedia (11,7 euro), Portugalia (9,8 euro), Spania (9,3 euro) și Italia (9,1 euro), în vreme ce media la nivelul regiunii este de 7,1 euro per 100 kWh.

Raportat la puterea de cumpărare a populației, cele mai accesibile prețuri la gaz pot fi găsite în Luxemburg, Marea Britanie, Estonia, Belgia și Danemarca, iar cele mai „piperate” în Portugalia, Spania, Grecia și Suedia.

Între a doua parte a lui 2014 și intervalul similar din 2015, țara noastră a consemnat cea mai mare rată de scumpire a gazului, respectiv 7,2%, urmată fiind de Suedia (cu 4,4%). De menționat este că, în acest răstimp, gazul s-a ieftinit în majoritatea statelor membre UE, cele mai semnificative scăderi având loc în Estonia (-22,3%), Bulgaria (-19,1%), Danemarca (-12,8%) și Lituania (-12,6%).

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Ce verifici la vizionare? Recomandările expertului când vrei să închiriezi o locuință

Ai căutat o locuință online, ai găsit câteva opțiuni care par să ofere toate lucrurile pe care ți le dorești și acum te pregătești de vizionare. Am discutat cu...

citește mai departe
Cum cerni anunțurile de închiriere pentru a-ți găsi locuința perfectă? Sfatul expertului în imobiliare

Ai pornit în goana după chirie și acum ai ajuns în etapa în care cauți printre numeroasele anunțuri publicate online cu proprietăți de închiriat în speranța că vei găsi...

citește mai departe
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în Timișoara

Poate nu este momentul potrivit pentru tine să cumperi o locuință, așa că ai intrat în goana după chirie. Stai fără griji. Îți punem la dispoziție cele mai noi oferte...

citește mai departe
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în București

Ai intrat deja în goana după chirie sau îți aduni acum forțele să intri în cursa care te va aduce față în față cu locuința perfectă pentru tine? Secretul...

citește mai departe
Cât costă o chirie în marile orașe din țară în august 2023?

Proprietarii din marile orașe ale țării aflați în căutare de chiriași și-au mărit așteptările legate de prețurile pe care le pot obține pentru locuințele lor comparativ cu perioada similară...

citește mai departe