Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
13 Noiembrie 2023

Chirii în creștere în România. Ce îi determină pe proprietari să majoreze prețurile?

scris de Corina Varlan in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 13 Noiembrie 2023

Chiriile pentru apartamentele din marile orașe continuă să se scumpească. În ultimele 12 luni chiriașii din București au ajuns să plătească și cu 15% mai mult pentru locuințele lor. În Brașov majorările au depășit 18% pentru unele tipuri de apartamente, iar în Constanța prețurile au crescut și cu 22%. Iată ce factori au dus la apariția acestor majorări.

“Am simțit o creștere accelerată a prețurilor pentru că și scăderea în pandemie a fost accelerată. Atunci, chiriile au scăzut cu 20%-30%. În 2021 și 2022 s-a recuperat această pierdere, iar în 2023 chiriile au crescut în continuare pentru că oferta s-a redus foarte mult, iar cererea s-a menținut la un nivel ridicat“, a explicat Daniel Crainic, Chief Marketing Officer Imobiliare.ro, într-o apariție la emisiunea ZF Live.

“Oamenii nu au mai cumpărat apartamente, deci nu au mai eliberat locuințele în care stăteau cu chirie, numărul investitorilor care cumpărau apartamente pentru a le da în chirie a scăzut în ultimii ani, iar numărul de locuințe livrate a fost mai mic. Astfel, oferta pe piața chiriilor a fost mai redusă“, a mai adăugat el.

În Brașov, de exemplu, anul acesta oferta totală a inclus, în medie, 965 de apartamente pe trimestru, cu 4% mai puține decât în 2022. Numărul proprietăților nou intrate în piață a fost cu 7% mai scăzut decât în 2022, potrivit datelor Imobiliare.ro Market 360.

În Cluj-Napoca oferta totală s-a redus cu 5% în primele trei trimestre ale acestui an, dacă ne raportăm la intervalul similar din 2022, iar numărul de apartamente nou intrate în piață a scăzut cu 20%.

Modificările fiscale care implicau segmentul închirierilor și inflația care s-a menținut la un nivel ridicat pentru o perioadă îndelungată de timp au fost alți factori care au influențat direct prețurile.

De la începutul anului 2023 a fost eliminată cota forfetară de 40% și impozitul pe veniturile din chirii a fost calculat la venitul brut. Proprietarii nu au mai plătit impozit 6%, ci 10%. S-a redus, totodată, plafonul de la care se plătește contribuția de sănătate pentru veniturile obținute din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal la șase salarii minime brute pe țară, față de 12 anterior.

“Proprietarul care are o locuință de închiriat își calculează în continuare randamentul și vrea să fie pe profit, vrea să recupereze cel puțin inflația și taxele. Aceste lucruri, în condițiile unei cereri mari, au pus presiune pe prețuri”, a mai adăugat Crainic în cadrul ZF Live.

Cât plătești chiria în marile orașe?

Unele dintre cele mai scumpe chirii sunt plătite de cei din Capitală și din Cluj-Napoca. Ai nevoie de un buget mediu de 320 euro/lună pentru a închiria o garsonieră în București și de 675 euro/lună pentru un apartament cu 3 camere.

În Cluj-Napoca plătești 500 euro/lună pentru un apartament cu 2 camere și 650 de euro pentru o locuință mai spațioasă, cu 3 camere.

În Brașov cele mai scumpe zone pentru chiriași sunt Calea Poienii și Prund-Șchei unde prețul mediu de închiriere ajunge la 700-1.000 de euro/lună.

Unele dintre cele mai semnificative scumpiri au fost observate pe piața din Constanța. Ai nevoie de 300 euro/lună pentru o garsonieră și de 450 euro/lună pentru a închiria un apartament cu 2 camere.

În Iași te poți muta cu chirie într-unele dintre cele mai ieftine zone din oraș, mai exact Bularga și Mircea cel Bătrân, cu un buget mediu de 300-325 euro/lună.

Timișoara este un oraș mai accesibil pentru chiriași. Aici prețurile au crescut cel mai puțin în ultimele 12 luni. Ai nevoie de 360 euro/lună pentru a te muta într-o locuință cu 2 camere și de 420 euro/lună pentru a închiria un apartament cu 3 camere.

Corina Vârlan are o experiență de 12 ani în presa online, comunicare și content marketing. Ea s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în urmă cu 6 ani și ocupă, în prezent, funcția de Content Manager. Corina își concentrează activitatea pe subiecte de interes din sectorul de real estate.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Apartamente scumpe vs ieftine în marile orașe. Cele mai populare zone în rândul chiriașilor – Analiză Imobiliare.ro

Piața închirierilor de locuințe se menține puternică la nivel național. Activitatea este efervescentă pe acest segment imobiliar, cu cerere la valori ridicate și prețuri ce urmează traiectoria ascendentă cu...

citește mai departe
Scumpiri cu aproape 50% în Brașov. Cât plătești acum pentru un apartament?

Prețurile solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare în Brașov s-au majorat considerabil în ultimii ani, arată cele mai noi date Imobiliare.ro Market 360. Dacă în intervalul iulie-septembrie 2019, cumpărătorii...

citește mai departe
Scumpiri de peste 50% în acest oraș. Oferta, pusă pe butuci

Apartamentele din Sibiu s-au scumpit spectaculos pe parcursul ultimilor ani, majorările depășind 50% atât în cazul proprietăților disponibile la vânzare, cât și în cazul celor de pe segmentul de...

citește mai departe
Analiză Imobiliare.ro: Chirii tot mai scumpe în marile orașe. Acestea sunt  zonele cele mai solicitate de chiriași

Chiriile solicitate pentru apartamentele din cele mai mari șase orașe ale țării au continuat să se majoreze în luna septembrie, pe fondul unei oferte tot mai scăzute și a...

citește mai departe
Tendințe pe piața închirierilor. La ce ne putem aștepta în perioada următoare în materie de prețuri?

Pe piața închirierilor de locuințe luna septembrie este una marcată, în mod tradițional, de o creștere a activității, dar și a prețurilor, în contextul unei cererii mai mari venite...

citește mai departe