Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
1 August 2013

Chiriile, încotro? Vezi cum au evoluat prețurile minime cerute în cartierele marilor orașe

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 01 August 2013

Variațiile sumelor solicitate de proprietari diferă nu doar de la oraș la oraș, ci și în funcție de tipul apartamentului.

Dacă te afli în căutarea unei locuințe de închiriat, probabil că ești curios să afli care mai este tendința prețurilor practicate pe acest segment. Spre deosebire de piața vânzărilor de apartamente, caracterizată în această privință de un trend unitar, general descendent, cea a închirierilor de apartamente a avut o evoluție evident eterogenă în ultimul an. O analiză realizată de Imobiliare.ro asupra chiriilor minime solicitate în anumite cartiere ale marilor orașe relevă nu doar scăderi, ci și creșteri ale pretențiilor proprietarilor în ultimele 12 luni. Variațiile sunt diferite atât în funcție de zonele specifice luate în calcul, cât și de tipul apartamentelor scoase la închiriere. O astfel de evoluție este caracteristică unei piețe aflate în curs de stabilizare, în care proprietarii încearcă în mod natural să se alinieze la cererea și puterea de cumpărare venite din partea potențialilor clienți, ajustându-și pretențiile atât în plus, cât și în minus.

moveoutBucurești:
Capitala este orașul ce ilustrează cel mai bine evoluția eterogenă a chiriilor practicate pentru apartamente. În cartierul Dristor, spre exemplu, o garsonieră poate fi închiriată în prezent cu 200 de euro pe lună, față de 210-225 de euro pe lună anul trecut. La două camere, prețurile au rămas relativ stabile, în jurul a 250 de euro pe lună. La apartamentele cu trei camere, prețul minim cerut în prezent este de 320 de euro pe lună, față de un minimum de 250 de euro în vara lui 2012.

În cartierul Drumul Taberei, chiriile minime se situează în jurul a 170-180 de euro pe lună, la fel ca anul trecut. La două camere însă, pretențiile proprietarilor au scăzut în ultimele 12 luni, de la 220-230 de euro pe lună, la 180-200 de euro pe lună. La trei camere, prețurile se situează la același nivel de anul trecut, respectiv 250 de euro.

În Militari, chiriile pentru garsoniere pornesc de la 200 de euro pe lună, la fel ca în urmă cu 12 luni. La două camere, prețul minim a scăzut ușor, la 200 de euro pe lună, de la 220 de euro pe lună. Pe de altă parte, pe segmentul locuințelor cu trei camere, cel mai mic preț cerut a rămas 250 de euro.

În Titan, prețul cerut pentru o garsonieră a rămas relativ comparativ cu anul trecut, siutându-se în jurul a 180-200 de euro pe lună. Prețul minim cerut pentru două camere este însă ceva mai mic, respectiv 210-230 de euro pe lună, față de 250 de euro pe lună. Aceeași situație se regăsește și la trei camere, unde pretențiile proprietarilor au coborât la 250 de euro pe lună, de la 300 de euro pe lună.

Brașov:
În orașul de la poalele Tâmpei, chiriile solicitate de proprietari sunt ceva mai mari față de 2012. Astfel, în cartierul Astra, tarifele minime solicitate de proprietari pentru o garsonieră se situează la circa 150-160 de euro pe lună, față de 140-150 de euro în aceeași perioadă a anului trecut. Pentru două camere, prețul minim este de 200 de euro pe lună, comparativ cu 160-180 de euro pe lună în urmă cu 12 luni. La trei camere, prețurile pornesc acum de la 200-220 de euro pe lună, față de 180-200 de euro în vara anului trecut.

În cartierul brașovean Răcădău, o garsonieră într-o vilă poate fi închiriată cu 180 de euro pe lună; în aceeași perioadă a anului trecut, cea mai accesibilă ofertă avea un preț cerut de 170 de euro pe lună. La două camere, prețurile pornesc de la 190 de euro pe lună, față de 170 de euro pe lună anul trecut. Pentru locuințele tricamerale, prețul minim este similar cu cel din vara lui 2012, respectiv 250 de euro pe lună.

Cluj-Napoca:
În capitala Transilvaniei, cartierul Mănăștur, chiriile pentru garsoniere pornesc de la 150 de euro pe lună, față de 160 de euro pe lună în aceeași perioadă a anului trecut. Apartamentele cu două camere pot fi închiriate acum și cu 170 de euro pe lună, față de un nivel minim de 200 de euro în vara lui 2012. O scădere încă și mai mare a avut loc pe segmentul locuințelor tricamerale, unde prețurile pornesc de la 200 de euro pe lună, față de 275 de euro pe lună anul trecut.

În cartierul Zorilor din Cluj-Napoca, tendința de scădere a chiriilor se menține doar pe segmentul garsonierelor: o locuință monocamerală poate fi închiriată acum cu 160 de euro pe lună, față de 180 de euro pe lună anul trecut. La două camere se remarcă o tendință de creștere, de la un preț minim de 190 de euro pe lună la unul de 235 de euro pe lună. Pe segmentul locuințelor cu trei camere, prețul minim cerut a rămas constant, la 300 de euro pe lună.

Timișoara:
În Timișoara, zona Complex Studențesc, chiria minimă pentru o garsonieră a scăzut la 130 de euro, de la 150 de euro pe lună în aceeași perioadă a lui 2012. La două camere, cel mai mic tarif a crescut de la 160 la 200 de euro pe lună, în vreme ce, la trei camere, prețul minim a ajuns la 250 de euro pe lună, față de 260 de euro pe lună.

În zona Aradului, pretențiile proprietarilor s-au menținut relativ la același nivel pentru apartamentele cu două camere (200-220 de euro pe lună), dar au crescut ușor la cele cu trei camere, de la 220 la 230 de euro pe lună.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Ce trebuie să știi despre viza de flotant. Acte necesare și alte informații utile

Te-ai mutat într-o locuință închiriată, în gazdă sau la cămin, iar acum ai nevoie de o viză de flotant? Iată cum o poți obține.  Viza de flotant este un...

citește mai departe
Ce verifici la vizionare? Recomandările expertului când vrei să închiriezi o locuință

Ai căutat o locuință online, ai găsit câteva opțiuni care par să ofere toate lucrurile pe care ți le dorești și acum te pregătești de vizionare. Am discutat cu...

citește mai departe
Cum cerni anunțurile de închiriere pentru a-ți găsi locuința perfectă? Sfatul expertului în imobiliare

Ai pornit în goana după chirie și acum ai ajuns în etapa în care cauți printre numeroasele anunțuri publicate online cu proprietăți de închiriat în speranța că vei găsi...

citește mai departe
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în Timișoara

Poate nu este momentul potrivit pentru tine să cumperi o locuință, așa că ai intrat în goana după chirie. Stai fără griji. Îți punem la dispoziție cele mai noi oferte...

citește mai departe
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în București

Ai intrat deja în goana după chirie sau îți aduni acum forțele să intri în cursa care te va aduce față în față cu locuința perfectă pentru tine? Secretul...

citește mai departe