Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
17 August 2011

Creşterea economică a României este confirmată. Piaţa locală revine, încet-încet, pe harta investitorilor străini

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Ultima actualizare: 17 August 2011

În consens cu celelalte state din UE, Produsul Intern Brut al ţării noastre a înregistrat o evoluţie ascendentă pentru al treilea trimestru consecutiv.

După ce, la finele primului trimestru al acestui an, a fost decretată ieşirea „tehnică” din recesiune a României, datele pe următoarele trei luni par să confirme traiectoria ascendentă a economiei naţionale. Conform unui raport publicat de Institutul Naţional de Statistică (INS), primele estimări arată că Produsul Intern Brut (PIB) al ţării noastre a înregistrat în al doilea trimestru o creştere de 0,2% faţă de primele trei luni din 2011 (date ajustate sezonier). Spre comparaţie, în primul trimestru din 2011 valoarea PIB a fost cu 0,6% mai mare decât cea înregistrată în trimestrul al patrulea din 2010, în vreme ce avansul consemnat în ultimele trei luni ale anului trecut faţă de lunile precedente a fost de 0,1%.

Avansul economic înregistrat de ţara noastră în al doilea trimestru al anului se află în deplin consens cu evoluţia celorlalte state membre ale Uniunii Europene (UE). Potrivit unui raport al Eurostat (Biroul de Statistică al UE), în al doilea trimestru al anului valoarea PIB s-a majorat cu 0,2% faţă de lunile precedente atât în zona Euro, cât şi la nivelul întregii Uniuni. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate de Letonia (2,2%), Finlanda (1,2%) şi Austria (1%).

Varşovia şi Praga pălesc, Bucureştiul revine în scenă
Faptul că perspectivele economice autohtone continuă să fie pozitive are un efect direct şi asupra pieţei imobiliare. Acest lucru este evidenţiat în cel mai recent raport de piaţă realizat de compania de consultanţă Jones Lang LaSalle (JLL). “La începutul lunii iulie 2011, agenţia Fitch a îmbunătăţit credit rating-ul acordat României, readucând-o în categoria ţărilor recomandate pentru investiţii. Îmbunătăţirea credit rating-ului este legată în mod direct de îmbunătăţirea condiţiilor macroeconomice din România, iar investitorii încep să observe acest lucru”, subliniază autorii studiului. Aceştia precizează că, pe măsură ce fondurile de investiţii întâmpină dificultăţi în a achiziţiona proprietăţi de tip prime în Europa Centrală (în special în Varşovia şi Praga), varianta unor achiziţii în ţara noastră începe să devină tot mai fezabilă. În centrul atenţiei se vor afla, în perioada următoare, activele prime din Capitală, dar şi din alte câteva mari oraşe ale ţării.

Tranzacţii cât pe tot anul trecut în S1
Creşterea vizibilă a atenţiei acordate ţării noastre a început deja să se reflecte şi în volumul investiţiilor în active imobiliare. Potrivit datelor companiei de consultanţă Cushman&Wakefield, tranzacţiile realizate în primul semestru din 2011 au ajuns la un nivel de 201 milioane de euro, faţă de 232 milioane de euro, volumul înregistrat pe tot parcursul anului trecut. Dacă la activitatea investiţională din prima jumătate a anului se adaugă şi tranzacţia de aproximativ 42 de milioane de euro prin care Immofinanz a achiziţionat 69% din acţiunile Adama, volumul tranzacţiilor din primul semestru al 2011 îl depăşeşte chiar pe cel de pe tot parcursul lui 2010.

În acest context, reprezentanţii Jones Lang LaSalle consideră că, în perioada următoare, interesul investitorilor pentru ţara noastră va lua avânt. “Câteva fonduri instituţionale care până acum nu au luat în considerare România sau care au fost absente încă de la declanşarea crizei economice, sunt în acest moment în poziţia de a relua în calcul piaţa românească. Deşi este încă neclar când se va concretiza acest interes în tranzacţii finalizate efectiv, aceste fonduri au început demersurile necesare analizei preliminare de ţară, ceea ce reprezintă o îmbunătăţire semnificativă a perspectivei pieţei din România”, sunt de părere autorii raportului JLL.

Părerile cititorilor
3 păreri
  • Mar

    Ilie Sunt total de acord cu tine dupa cu riesee din postul meu. iti doresc mult succes cu acest proiect altiasi.

  • anunturi

    spre surprinderea mea si poate a cititorilor vostrii, uniforma scolara a baiatului meu a fost facuta in romania , dar pentru china… este ceva..

  • Constantin

    Semne bune, intr-adevar. Dar vreau sa comentez provlema vanzarii actiunilor unor societati straine care au active de valoare mare in Romania. GRECIA a ajuns unde este acum si dintr-o mare vina a neimpozitarii unor astfel de afaceri. Ce se intampla: Immofinanz a achizitionat 69% din actiunile Adama la un pret de “n” euro. Ce a castigat statul roman din aceasta tranzactie??? NIMIC !!! Nu s-au vandut active ci actiuni si plata cine stie in ce paradis fiscal s-a facut (ca sigur nici Israelienii de la Adama nu sunt tampiti sa faca afacerea la ei acasa unde sunt dublu impozitati decat in Romania). Si atunci ramane intrebarea: aceasta afacere s-a facut sau nu in Romania , pentru a putea spune ca au crescut numarul de tranzactii imobiliare (?!). Da’ da bine la imaginea Romaniei, asa-i? Asta face asa zisa globalizare…unii cu malaiul altii…

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Discount de 12% în magazinele Mobexpert pentru utilizatorii Imobiliare.ro

Aflată deja în derulare, campania promoțională este programată să se desfășoare până la sfârșitul lunii aprilie. Pentru a veni în sprijinul proprietarilor de locuințe, dar și al chiriașilor, Imobiliare.ro...

citește mai departe
Date economice pe scurt

1. GFK: vanzarile pe piata bunurilor de folosinta indelungata au insumat anul trecut 1,425 miliarde euro, in crestere cu 12,8% fata de 2010, procentul de crestere in T4 fiind...

citește mai departe
Pe scurt: lucrarile de constructii avanseaza cu 16,7%, inflatia scade la 3,14%, iar salariul mediu brut creste cu 8,1%

1. INS: in luna noiembrie 2011, volumul lucrarilor de constructii a crescut fata de luna octombrie 2011 cu 7,6% ca serie bruta, iar ca serie ajustata in functie de numarul...

citește mai departe
Creştere economică-record în trimestrul al treilea. Care sunt efectele în imobiliare?

Consumatorii finali au o percepţie eronată asupra evoluţiei economice a ţării, fapt ce se reflectă din plin asupra intenţiei de achiziţie a unei locuinţe. Pentru al patrulea trimestru consecutiv,...

citește mai departe
Septembrie: o luna de crestere pentru industrie si constructii

1. INS: in luna septembrie 2011, cifra de afaceri din industrie pe total (piata interna si piata externa), in termeni nominali, a crescut fata de luna precedenta cu 13,6%,...

citește mai departe