Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
8 oct. 2015

Cum merg tranzacțiile cu locuințe, în funcție de preț!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Subiectul lunii

Comportamentul de cumpărare al românului depinde foarte mult de segmentul de piață analizat.

Anul 2015 a fost caracterizat, per ansamblu, de o revenire a pieţei imobiliare rezidenţiale. Potrivit datelor RE/MAX România, numărul achizițiilor de locuințe a fost până în momentul de față cu circa 5% mai mare comparativ cu 2014. Pe de altă parte, Indicele Imobiliare.ro, ce calculează prețul mediu cerut pentru apartamentele disponibile spre vânzare la nivel național (noi și vechi) a consemnat un avans de circa 8,2% în primele nouă luni ale anului, de la 891 de euro pe metru pătrat util la finele lui decembrie 2014, până la 964 de euro pe metru pătrat la sfârșitul lunii trecute.

Aici poți afla mai multe despre evoluția prețurilor.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-estate-agent-offering-house-real-low-energy-efficiency-image40056255

În ce măsură se resimte această tendință depinde însă foarte mult de segmentul de piață analizat. Să luăm ca exemplu piața rezidențială bucureșteană: potrivit lui Răzvan Cuc, director regional al rețelei de francize RE/MAX România, aceasta poate fi considerată una dinamică, chiar dacă destul de nişată. Per ansamblu, se poate spune că oferta de locuințe disponibile spre vânzare s-a majorat în acest an. Cele mai tranzacționate au rămas însă proprietățile cu preţuri cuprinse între 30.000 de euro şi 80.000 de euro, datorită accesului la programul Prima Casă. Potrivit celor mai recente date publicate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), activitatea de creditare prin intermediul programului guvernamental a consemnat o creștere de circa 40% în primele șase luni din 2015 față de perioada similară a anului trecut, de la circa 11.100 până la 15.600 de garanții. Ca număr de beneficiari, în clasamentul pe județe conduce în continuare municipiul Bucureşti cu o pondere de circa 27% din totalul împrumuturilor, urmat de județul Ilfov, cu aproape 15% din total.

Vânzări în creștere, chiar înainte de finalizare
Un exemplu concludent de intensificare a activității de tranzacționare pe acest segment de piață este dat de ansamblul rezidențial Cosmopolis, amplasat în zona de nord a Bucureștiului, ale cărui prețuri pornesc de la 29.000 de euro (+TVA) pentru un studio, de la 48.500 de euro (+TVA) pentru două camere, de la 54.900 de euro (+TVA) pentru un apartament cu trei camere și de la 76.000 de euro (+TVA) pentru o vilă. Potrivit Coldwell Banker Affiliates of Romania, agenția exclusivă de vânzări a proiectului, în primele nouă luni din 2015 au fost contractate cu 35% mai multe locuințe decât în perioada similară a anului trecut. Trei sferturi dintre achiziții au fost făcute înainte de finalizare, iar 10% din tranzacții au fost chiar off-plan, înainte de turnarea fundației.

Click pentru detalii despre piața apartamentelor vechi.

„Cererea pentru locuințe noi a crescut semnificativ în acest an, cumpărătorii fiind dispuși să cumpere și locuințe care se vor finaliza într-un interval de până la 6–9 luni dacă dezvoltatorul și proiectul rezidențial beneficiază de un renume. În cadrul Cosmopolis există un stoc foarte redus de locuințe finalizate și nevândute și avem în portofoliu și alte proiecte rezidențiale în care sunt vândute locuințe cu până la nouă luni înainte de finalizare.”

Gabriel Voicu, director New Homes Division Coldwell Banker Affiliates of România

Apetitul pentru lux rămâne temperat
Pentru proprietarii de locuințe mai scumpe de 80.000 de euro, contextul de piață este însă semnificativ diferit. Potrivit datelor RE/MAX, pe segmentul cuprins între 85.000 și 150.000 de euro, numărul ofertelor noi a fost, în acest an, foarte mic, gradul de absorbţie al acestora fiind de asemenea redus – situație ce se explică prin lipsa unor soluții facile de finanțare pe acest segment.

Piața rezidenţială de lux, cu locuinţe de peste 150.000 de euro, a fost caracterizată de o relativă stabilitate în acest an. Asta pentru că acest gen de proprietăți se cumpără, de regulă, din fondurile proprii ale cumpărătorilor și, eventual, printr-o cotă redusă de finanţare. În general vorbind însă, cererea pe acest segment este mai redusă comparativ cu oferta.

Luând ca exemplu zona de nord a Bucureștiului, un adevărat „nucleu” al luxului la nivelul Capitalei, cele mai tranzacționate rămân apartamentele cu trei camere, în proporție de 49%, arată datele agenției imobiliare Nordis. Pe de altă parte, 60% dintre cumpărători alocă un buget de maximum 250.000 de euro pentru o asemenea achiziție. Ponderea celor care achiziționează apartamente pentru a le închiria ulterior, a ajuns anul acesta la 35% din total, față de circa 20% anul trecut, pe fondul dobânzilor foarte scăzute pentru depozitele bancare, al revenirii creditării, dar și al oportunităților imobiliare aflate în piață. Totodată, procentul clienților străini a crescut ușor, spre 20%, majoritatea acestora fiind investitori. Cu toate acestea, cea mai mare parte a cumpărătorilor apartamentele de lux din zona Herăstrău–Șoseaua Nordului sunt români care au în vedere uzul propriu, explică reprezentanții Nordis.

Planuri de expansiune pe o piață în creștere
În ultimul an, reprezentanții RE/MAX România s-au concentrat pe extinderea reţelei de francize imobiliare. De la șapte birouri la finele lui 2014, aceasta numără în acest moment 13 agenții, ce acoperă opt oraşe din întreaga ţară. În acest context, compania mizează în 2015 pe dublarea business-ului obţinut din comisioanele din tranzacţii imobiliare, de la circa 450.000 de euro în 2014, la aproximativ un milion de euro.
Un obiectiv important pe termen mediu și lung este reprezentat de continua dezvoltare a reţelei de francize. Astfel, conducerea RE/MAX România îşi menţine targetul de a ajunge la 110 birouri francizate şi peste 1.000 de agenţi imobiliari în următorii aproximativ zece ani.
Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Se menține încrederea în potențialul pieței rezidențiale. Ce factori mai pun presiune, de jos în sus, pe prețurile locuințelor – dincolo de costurile de construcție. Soluții există!

Deși dezvoltatorii activi pe piața bucureșteană intenționează, per ansamblu, să-și continue investițiile, aceștia se lovesc de anumite măsuri (sau de lipsa unora) din partea autorităților. Potrivit jucătorilor de profil,...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor în septembrie 2021: creșteri în majoritatea marilor orașe, dar se întrevede o tendință de stabilizare

În prima lună de toamnă, prețurile apartamentelor (noi și vechi) scoase la vânzare în România s-au menținut, ca medie la nivel de țară, la un nivel relativ constant comparativ...

citește mai departe
Cererea de spații într-un mare complex studențesc privat din Capitală s-a majorat cu 15% înainte de începerea noului an școlar

Pe fondul pandemiei, tinerii caută acum soluții de cazare ce oferă, pe lângă dotări și facilități, și un grad sporit de siguranță sanitară. Potrivit reprezentanților Genesis Property, compania care...

citește mai departe
Colliers: Pentru piața terenurilor, 2021 poate fi unul dintre cei mai buni ani de după 2008. „Retailerii și dezvoltatorii de rezidențial sunt mai activi ca oricând”

Potrivit companiei de consultanță, oferta de terenuri rămâne consistentă și vine din partea unor categorii diferite de vânzători. Din punctul de vedere al volumului tranzacțiilor, în care sunt incluse...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor în august 2021. Cluj-Napoca face excepție de la tendința generală

În clasamentul variațiilor consemnate luna trecută în marile orașe, orașul de pe Someș se află la polul opus față de Capitală. Spre deosebire de cele trei luni anterioare, când...

citește mai departe