Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
20 Mai 2019

Cum merg tranzacțiile imobiliare în 2019

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 20 Mai 2019

cum mai merg tranzactiile imobiliare in 2019

În primele luni din 2019, apetitul pentru tranzacții imobiliare a fost ceva mai scăzut comparativ cu anul trecut – fapt ce poate fi pus și pe seama „liniștirii” pieței.

Potrivit celor mai recente date publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), în luna aprilie 2019 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 40.811 de imobile (case, terenuri și apartamente), ceea ce echivalează cu o scădere de 3.755 de operațiuni față de martie și, respectiv, un recul de 3.295 de achiziții față de perioada similară a anului trecut.

Pauză la Prima Casă în ianuarie și februarie

Această evoluție se află în deplină consonanță cu rezultatele consemnate de cel mai recent raport realizat de Analize Imobiliare. Potrivit acestuia, în T1 2019 au fost încheiate, la nivel de țară, 116.109 de contracte de vânzare – nivel ce marchează o scădere de 22% față de perioada similară din 2018, când erau consemnate 148.951 de asemenea operațiuni.

De menționat este totuși că, cel puțin în parte, scăderea din primele trei luni ale anului poate fi pusă pe seama faptului că lunile ianuarie și februarie, cele care au înregistrat și cele mai slabe rezultate, au fost marcate de nefuncționarea programului Prima Casă (care susține, încă, o parte importantă din cererea de locuințe existentă în piață).

Pe parcursul primului trimestru al anului în curs, cele mai multe operațiuni de vânzare-cumpărare au avut loc în București (19.698 de tranzacții), pe următoarele locuri în top situându-se județele Ilfov (cu 10.082 de contracte), Cluj (7.017), Timiș (6.572), Brașov (6.120), Constanța (4.025) și Iași (3.527).

Scăderi în majoritatea județelor fruntașe

În consonanță cu ceea ce s-a întâmplat la nivel de țară, volumul tranzacțiilor imobiliare încheiate în primele trei luni din 2019 a scăzut comparativ cu anul precedent în majoritatea județelor cu cea mai intensă activitate. În perioada analizată, cel mai semnificativ declin, anume 49%, a avut loc în Iași. Aici, numărul achizițiilor de imobile a scăzut cu peste 3.000 de contracte, de la un total de 6.905 atins în primul trimestru din 2018.

Locul al doilea în clasamentul scăderilor este ocupat de Constanța, unde în primul pătrar al anului trecut erau încheiate 6.225 de contracte de vânzare, astfel că declinul consemnat în 2019 a fost de 35%. O scădere importantă, de 26%, a avut loc și în județul Cluj (de la 9.543 de operațiuni de vânzare în perioada similară din 2018), ca și în Timiș (-24%, de la 8.685 de achiziții). Un recul anual ceva mai redus, de 9%, s-a petrecut în Brașov, de la 6.750 de tranzacții în primul pătrar din 2018.

Bucureștiul și Ilfovul, excepția de la regulă

La fel ca anul trecut, dintre județele cele mai active în materie de vânzări de imobile, doar Bucureștiul și Ilfovul nu au consemnat scăderi în ceea ce privește activitatea de tranzacționare la început de 2019. Ambele au înregistrat creșteri în această privință, însă nu foarte mari – în București a avut loc un avans de 2% (de la 19.333 de contracte încheiate în primul trimestru din 2018) iar în Ilfov unul de 3% (de la 9.829 de tranzacții în urmă cu 12 luni).

Părerile cititorilor
4 păreri
  • marius

    Populatia României e în cadere libera, trebuie sa ne asteptam la scaderi mai drastice. Chiar daca cineva cumpara un apartament, altcineva îl vinde. Ar trebui facuta analiza doar pe tranzactiile de locuinte noi. Chiar si asa, investitorii cumpara sa inchirieze, populatia tot în scadere ramâne. Va rezulta o saturatie care va antrena scaderea preturilor.

  • Florin Soare

  • TANASESCU ROXANA

    buna analiza

  • ionescu

    Foarte buna analiza! La obiect si realista, pe deasupra!

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Uzucapiunea: cum poți deveni proprietar fără act

Posesia unui teren sau a unei locuințe fără acte pentru o durată de timp prevăzută de lege se poate transforma într-o stare de drept, prin uzucapiune. În termeni simpli,...

citește mai departe
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în Timișoara

Poate nu este momentul potrivit pentru tine să cumperi o locuință, așa că ai intrat în goana după chirie. Stai fără griji. Îți punem la dispoziție cele mai noi oferte...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe
T3 2021: Prețurile apartamentelor, pe zone, în opt mari orașe ale țării

Cel mai mare avans trimestrial, în cuantum de 5,7%, a fost consemnat în zona centrală și ultracentrală din Constanța. Cel mai recent raport de piață publicat de Imobiliare.ro a...

citește mai departe