Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
4 Ianuarie 2023

Cum să obții cel mai bun preț la achiziția unei proprietăți: sfaturi utile pentru negociere

scris de Alexandra Manolache in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 04 Ianuarie 2023

Atunci când vine vorba despre valoarea de vânzare a unei proprietăți, cele două părți implicate într-o tranzacție au, în mod firesc, interese divergente: cumpărătorul va căuta să „bată palma” la un preț cât mai avantajos, iar vânzătorul va dori să obțină un preț cât mai mare. Rezolvarea acestui conflict de interese este negocierea. Iată câteva sfaturi utile pe care le poți lua în considerare.

Cunoaște temeinic piața

În orice negociere, cele două părți trebuie să-și susțină poziția prin argumente reale. Astfel, primul pas într-un asemenea demers constă într-o bună cunoaștere a pieței. Te poți pune la curent cu evoluția generală a prețurilor din sectorul rezidențial accesând Indicele Imobiliare.ro, dar și consultând cele mai recente știri din piață de pe portal.

Este important să ai așteptări realiste

Din dorința de a obține un preț cât mai bun, poți prezenta proprietarului o contraofertă pe care s-o considere mult prea mică, fapt ce ar putea pune în pericol chiar încheierea tranzacției. Prin urmare, este necesar să pornești în acest demers cu așteptări realiste.

Un alt instrument extrem de util este analiza proprietății generată de instrumentul Imobiliare.ro: Preț Expert – acesta îți va permite să prezinți proprietarului o imagine reală a pieței din acel moment.

Păstrează o atitudine detașată și obiectivă

În orice discuție, atitudinea față de partea opusă poate face diferența între acord și dezacord. Când faci o contraofertă proprietarului, asigură-te că este una realistă și fă-o într-un mod respectuos. Încearcă să menții aceeași atitudine chiar și în situațiile în care ar trebui să subliniezi punctele slabe ale respectivei proprietăți în comparație cu altele similare.

Poartă o conversație bazată pe fapte reale, nu pe emoții

O negociere în care cele două părți sunt profund implicate emoțional se poate transforma cu ușurință într-o discuție în contradictoriu sau chiar o ceartă. Cu cât tensiunea emoțională crește, cu atât șansele de a încheia o tranzacție scad. De aceea, încearcă ca, pe parcursul discuțiilor cu proprietarul, să te detașezi, pe cât posibil, de factorul emoțional și să porți o conversație bazată pe fapte reale și nu pe sentimente.

Cu o experiență de 3 ani ca digital marketing specialist, a dobândit competențe valoroase în comunicare și inovație. Colaborează cu Imobiliare.ro din 2021, ocupându-se de social media și brand. În trecut, a contribuit ca editor al rapoartelor și a comunicatelor de presă.

Părerile cititorilor
1 părere
  • Ileana ghine

    Mulțumesc

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *