Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
20 Martie 2017

DA sau NU: e momentul potrivit să cumperi o locuință?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Sfaturi, Ştirea zilei, Cumpărători
Ultima actualizare: 20 Martie 2017

Dincolo de considerentele de ordin personal, este important să vezi încotro merge piața.

Dacă te tot frământă ideea de a te muta la casa ta în viitorul apropiat – sau, de ce nu, de a face un upgrade imobiliar –, probabil că te întrebi dacă momentul actual este potrivit pentru a lua o asemenea decizie. Răspunsul depinde, desigur, de particularitățile fiecărui caz în parte, însă o privire de ansamblu asupra pieței te poate ajuta să-ți dai un răspuns.

Da sau nu: e momentul potrivit sa cumperi o locuinta?

Un prim aspect de analizat este cel al evoluției prețurilor locuințelor. Potrivit lui Adrian Erimescu, directorul general al Imobiliare.ro, pragul de jos a fost deja depășit la acest capitol, iar în momentul de față piața se află pe un curs ascendent. „În România, prețurile au scăzut până în trimestrul doi din 2014, iar din trimestrul trei din 2014, cresc”, explică acesta. O precizare importantă este că ritmul de majorare de pe piața locală se situează sub cel consemnat la nivelul Uniunii Europene.

Am trecut de punctul celor mai mici prețuri

În acest context, Alexandru Petrescu, managing partner în cadrul Esop Consulting, este de părere că momentul actual este unul propice pentru achiziția unei locuințe – în special a uneia noi. „Nu poți să zici: «Vreau să cumpăr la cel mai jos preț», pentru că s-a dus momentul acela, iar acum ești în zona ascendentă. Cred că, pentru cine vrea să cumpere o locuință nouă, e un moment bun: are de unde alege, prețurile sunt competitive, creditarea este în lei” – iar acesta este un aspect demn de luat în seamă, pentru că dispare riscul valutar, a punctat reprezentantul Esop în cadrul unei conferințe organizate de Wall-Street.

Un avantaj important pentru potențialii cumpărători din marile orașe ale țării este reprezentat de varietatea opțiunilor disponibile în prezent comparativ cu, să zicem, trei-patru ani în urmă. Potrivit lui Petrescu, când piața a început să-și revină după criză, s-a dezvoltat mult periferia sudică, dar și cea vestică a Capitalei, unde terenurile erau mai ieftine – și, deci, și dezvoltatorii puteau vinde la prețuri mai accesibile; la polul opus, (pe segmentul premium) se mai dezvoltau proiecte de talie mai mică în zone foarte bune din București sau în nord.

O ofertă mult mai variată

Lucrurile s-au schimbat însă în ultimii ani, pe piață au apărând tot mai multe proiecte cu o localizare mai favorabilă. „În momentul de față noi am observat o diversificare a ofertei. Cred că acum în București piața începe să fie aproape atât de diversificată cum e piața auto: adică ai tot felul de produse, și premium, și mass-market, și, în funcție de buget, te orientezi (eu aș spune că și în funcție de numărul de camere pe îl vrei). Există, pentru orice buzunar, pentru orice gust, o posibilitate de a alege o locuință nouă în București și cred că tendința asta va continua”, subliniază Petrescu.

„Să nu uităm că aceste dezvoltări noi din zonele centrale, de lângă metrou, lângă parcuri, lângă școli, lângă grădinițe nu au același preț ca cele din sud, nu au același preț ca cele din vest. Așa că cei care vor să cumpere prin Prima Casă, dacă vor vrea să cumpere un [apartament cu] trei camere la un preț relativ mic nu vor cumpăra nici în zona parcului, nici lângă metrou, pentru că bugetul final face diferența. Niciodată cineva care are 65.000 de euro și vrea să-și cumpere un [apartament cu] trei camere n-o să vină în zona centrală, va merge tot la proiectele mai ieftine din extremități sau din Ilfov. Cei care au bugete mai mici oricum vor cumpăra în zonele periferice.”

Andreea Comșa, managing director Premier Estate Management

Andreea Comșa, managing director al companiei de consultanță Premier Estate Management, recunoaște că, într-adevăr, acum „este un moment bun pentru achiziția unei locuințe”. Se impune însă o avertizare: „clienții sigur că trebuie să se gândească de mai multe ori înainte de a lua această decizie”.

Părerile cititorilor
1 părere
  • provincialul

    Comentati/exemplificati doar invocand mereu si mereu Bucurestiul;
    Este nevoie de locuinte si in tara, faceti analize si in tara si o sa deveniti credibili.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Previziunile specialiștilor: Cum îi vor influența concret pe cumpărători, dar și pe jucătorii din imobiliare, noile măsuri propuse pentru asigurarea sustenabilității financiare a României?

Noi măsuri care ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare, și implicit asupra celor aflați în căutarea unei locuințe, sunt așteptate să intre în vigoare din 2024....

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe