Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
8 ian. 2018

De ce se tot scumpesc locuințele?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

Cauzele din spatele acestei evoluții sunt multiple și diferă în funcție de segmentul de piață analizat.

Din a doua jumătate a lui 2014 încoace, prețurile locuințelor din România se află, per ansamblu, pe un curs ascendent (în ciuda unor variații în minus pe alocuri). Un an bun pentru rezidențialul autohton, 2017 nu a făcut excepție în această privință. În acest context, se ridică totuși o întrebare: ce se ascunde în spatele acestei tendințe susținute de scumpire?

de ce se tot scumpesc locuintele

 

Plus de 10% în 2017
Potrivit unei analize retrospective realizate de Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel național de către vânzătorii de apartamente (noi și vechi) s-a majorat cu 10,48%, de la 1.050 de euro pe metru pătrat util, până la 1.160 de euro pe metru pătrat util la nivelul lui decembrie 2017. tendința de creștere a fost resimțită în majoritatea reședințelor de județ ale țării, iar în Capitală, locuințele s-au apreciat cu 10%, de la 1.141 la 1.256 de euro pe metru pătrat util. (Se impune însă precizarea că ritmul de creștere a valorilor efective de tranzacționare este, în general, mai scăzut decât cel al prețurilor cerute.)

Costuri de construcție mai mari

Pentru a răspunde la această întrebare, cele două segmente de piață, nou și vechi, trebuie tratate separat. Despre locuințele noi am discutat cu Ahmet Buyukhanli, CEO-ul companiei cu acționariat turcesc Opus Land, ce are în dezvoltare ansamblul rezidențial Cosmopolis, din nordul Capitalei. În opinia sa, tendința de scumpire a locuințelor nou-construite este una firească în contextul actual de piață, justificată fiind prin schimbările survenite în mediul economic în general și în piața construcțiilor în particular.

Astfel, este normal ca marja anuală de creștere a prețurilor să înglobeze atât rata inflației, cât și majorarea costurilor de construcție resimțită de către dezvoltatori. Din cel din urmă punct de vedere, trendul este, cu siguranță, unul ascendent, atât în ceea ce privește materialele, materia primă, cât și forța de muncă. În 2017, spre exemplu, doar prețul fierului-beton s-a majorat cu 15-20%, în vreme ce costul forței de muncă a crescut, și el, cu 10-15%, potrivit lui Ahmet Buyukhanli – cea din urmă resursă fiind tot mai greu de găsit pe fondul intensificării activității de construcții pe segmentul rezidențial, în contrapunct cu faptul că mulți muncitori autohtoni sunt plecați în străinătate. Deloc de neglijat este și faptul că prețurile terenurilor pretabile pentru construcții se află, de asemenea, în ascensiune. În contextul perpetuării acestor realități economice, a spera la o stabilizare a prețurilor locuințelor noi – și cu atât mai mult la o scădere! – este destul de nerealist.

Legea cererii și ofertei

De o natură mult mai subiectivă și dificil de cuantificat, factorul cerere are, de asemenea, un cuvânt important de spus în ceea ce privește evoluția prețurilor locuințelor. Prin acesta se explică, de altfel, faptul că apartamentele vechi s-au scumpit în Capitală aproape în aceeași măsură ca cele noi, deși în cel dintâi caz nu se poate vorbi despre vreo majorare a costurilor de construcție. Astfel, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, marjele de creștere consemnate în 2017 de cele două tipuri de proprietăți au fost foarte apropiate: 9,27% pentru apartamentele vechi (de la 1.090 la 1.191 de euro pe metru pătrat util) și 10,92% (de la 1.172 la 1.300 de euro pe metru pătrat util) pentru cele noi.

Datele statistice arată că apetitul pentru cumpărarea de locuințe s-a menținut, în 2017, la un nivel ridicat. O dovadă cât se poate de clară este epuizarea cu mult înainte de termen a fondurilor alocate pentru programul Prima Casă (în valoare de aproximativ 2,67 miliarde de lei) – temperarea activității de tranzacționare resimțită în ultima parte a anului putând fi pusă tocmai pe seama acestui fapt.

Tranzacții ANCPI
Potrivit celor mai recente date publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în primele unsprezece luni ale anului 2017 au fost înregistrate, la nivel național, 571.828 de vânzări de imobile. Cele mai multe astfel de tranzacții au fost înregistrate în București (73.703), Cluj (40.043) și Ilfov (33.384), iar cele mai puține în Teleorman (4.131), Sălaj (3.622) și Caraș-Severin (3.325).
Părerile cititorilor
6 păreri
 • Elena

  Este foarte greu in zilele noastre sa-ti cumperi un acoperis deasupra capului in care sa stai si de drag, nu doar de nevoie. Si eu cu sotul meu am muncit pe branci pentru apartamentul din Cosmopolis dar avem o satisfactie uriasa cand intram in casa si vedem ce am realizat.

 • Elena

  Este foarte greu in zilele noastre sa-ti cumperi un acoperis desupra capului in care sa stai si de drag, nu doar de nevoie. Si eu cu sotul meu am muncit pe branci pentru apartmentul din Cosmopolis dar avem o satisfactie uriasa cand intram in casa si vedem ce am realizat.

 • Coman Ioan

  Ce spun dezvoltatorii? Ca este normal sa se scumpeasca locuintele, pentru ca au crescut pretul materialelor si a costului muncii. Dar de ce nu spun cat este profitul lor cand se stie ca o locuinta construita intr-o localitate vecina cu Clujul se vinde cu 600 E/mp, iar in Cluj cu 1500 E/mp. Folosesc aceleasi materiale de constructii si au aceleasi costuri de munca. Trebuie sa se gandesca si ei la reducerea profitului (vezi diferenta dintre 1500 si 600). Concluzia ca este loc de scaderea preturilor.

 • Emil

  In Ramnicu Valcea, „oras foarte mare si cu pretentii de salarii mari”- glumesc – apartamentele vechi s-au scumpit si mai mult. Am cumparat un apartament vechi cu 3 cam in 2016 cu 33000 euro prin Prima Casa. Dupa doi ani acelasi tip de apartament se vinde cu 50000 euro. Faceti calculele!!!

 • Cititorul

  Alex zice bine,dar nu tine cont ca anual exista un numar de X familii noi, Y absolventi/nou intrati in activitate, dar fara acoperis deasupra capului etc,etc. si ca mare parte dintre acestia prefera sa stranga cureaua platind (din pacate) rate tot mai mari, dar devenind proprietari, in loc sa plateasca chirie mare, fara sa acumuleze nimic/adica banii de chirie „se evapora”.

 • Alex

  „… a spera la o stabilizare a prețurilor locuințelor noi – și cu atât mai mult la o scădere! – este destul de nerealist.”

  sa o credeti voi!
  la instabilitatea politica din Romania nu o sa mai cumpere nimeni case.

  toata lumea vorbeste de inflatii, taxe, rate mai mari si taieri, este complet aberant sa dai banii pe o casa in conditiile astea.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Sute de apartamente noi, clădiri de birouri și peste 50.000 de angajați. Pipera se dezvoltă din plin. Face față infrastructura?

Aproximativ 400 de apartamente se livrează anul acesta în Pipera, doar în zona Bulevardului Dimitrie Pompeiu, iar în jur de 1.000 se vor finaliza aici în următoarele 18 luni,...

citește mai departe
Avantaj pentru vânzători, dar și pentru cumpărători: perioada de vânzare a scăzut, marja de negociere a crescut

În contextul majorării cererii pentru locuințe, apartamentele din marile orașe se tranzacționează mai repede decât în urmă cu un an, însă vânzătorii sunt dispuși, în general, să lase mai...

citește mai departe
Vibe Forward, un ansamblu rezidențial à la New York, în nordul Bucureștiului

Complexul va fi format din trei turnuri rezidențiale, cu un total de 448 de apartamente moderne, dotate, printre altele, cu sistem smart home. Una dintre principalele tendințe ale pieței...

citește mai departe
Simbioza office-rezidențial se accentuează: peste 7.000 de apartamente vor fi fost livrate, în 2019, în apropierea unui proiect de birouri. Ar urma încă 10.000!

Acest gen de locuințe dețin, în momentul de față, ponderea majoritară din segmentul middle-market aflat în dezvoltare pe piața bucureșteană. O tendință actuală a pieței imobiliare din marile orașe,...

citește mai departe
Una dintre cel mai bine păstrate vile istorice din București, de închiriat pe Imobiliare.ro. Vezi cum arată!

Imobilul, construit în stil neoromânesc, cu influențe Art Nouveau, are un preț de închiriere de 20.000 de euro pe lună. Bucureștiul vechi adăpostește numeroase mostre de arhitectură veche românească,...

citește mai departe