Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
8 Ianuarie 2018

De ce se tot scumpesc locuințele?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 10 Ianuarie 2018

Cauzele din spatele acestei evoluții sunt multiple și diferă în funcție de segmentul de piață analizat.

Din a doua jumătate a lui 2014 încoace, prețurile locuințelor din România se află, per ansamblu, pe un curs ascendent (în ciuda unor variații în minus pe alocuri). Un an bun pentru rezidențialul autohton, 2017 nu a făcut excepție în această privință. În acest context, se ridică totuși o întrebare: ce se ascunde în spatele acestei tendințe susținute de scumpire?

de ce se tot scumpesc locuintele

 

Plus de 10% în 2017
Potrivit unei analize retrospective realizate de Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel național de către vânzătorii de apartamente (noi și vechi) s-a majorat cu 10,48%, de la 1.050 de euro pe metru pătrat util, până la 1.160 de euro pe metru pătrat util la nivelul lui decembrie 2017. tendința de creștere a fost resimțită în majoritatea reședințelor de județ ale țării, iar în Capitală, locuințele s-au apreciat cu 10%, de la 1.141 la 1.256 de euro pe metru pătrat util. (Se impune însă precizarea că ritmul de creștere a valorilor efective de tranzacționare este, în general, mai scăzut decât cel al prețurilor cerute.)

Costuri de construcție mai mari

Pentru a răspunde la această întrebare, cele două segmente de piață, nou și vechi, trebuie tratate separat. Despre locuințele noi am discutat cu Ahmet Buyukhanli, CEO-ul companiei cu acționariat turcesc Opus Land, ce are în dezvoltare ansamblul rezidențial Cosmopolis, din nordul Capitalei. În opinia sa, tendința de scumpire a locuințelor nou-construite este una firească în contextul actual de piață, justificată fiind prin schimbările survenite în mediul economic în general și în piața construcțiilor în particular.

Astfel, este normal ca marja anuală de creștere a prețurilor să înglobeze atât rata inflației, cât și majorarea costurilor de construcție resimțită de către dezvoltatori. Din cel din urmă punct de vedere, trendul este, cu siguranță, unul ascendent, atât în ceea ce privește materialele, materia primă, cât și forța de muncă. În 2017, spre exemplu, doar prețul fierului-beton s-a majorat cu 15-20%, în vreme ce costul forței de muncă a crescut, și el, cu 10-15%, potrivit lui Ahmet Buyukhanli – cea din urmă resursă fiind tot mai greu de găsit pe fondul intensificării activității de construcții pe segmentul rezidențial, în contrapunct cu faptul că mulți muncitori autohtoni sunt plecați în străinătate. Deloc de neglijat este și faptul că prețurile terenurilor pretabile pentru construcții se află, de asemenea, în ascensiune. În contextul perpetuării acestor realități economice, a spera la o stabilizare a prețurilor locuințelor noi – și cu atât mai mult la o scădere! – este destul de nerealist.

Legea cererii și ofertei

De o natură mult mai subiectivă și dificil de cuantificat, factorul cerere are, de asemenea, un cuvânt important de spus în ceea ce privește evoluția prețurilor locuințelor. Prin acesta se explică, de altfel, faptul că apartamentele vechi s-au scumpit în Capitală aproape în aceeași măsură ca cele noi, deși în cel dintâi caz nu se poate vorbi despre vreo majorare a costurilor de construcție. Astfel, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, marjele de creștere consemnate în 2017 de cele două tipuri de proprietăți au fost foarte apropiate: 9,27% pentru apartamentele vechi (de la 1.090 la 1.191 de euro pe metru pătrat util) și 10,92% (de la 1.172 la 1.300 de euro pe metru pătrat util) pentru cele noi.

Datele statistice arată că apetitul pentru cumpărarea de locuințe s-a menținut, în 2017, la un nivel ridicat. O dovadă cât se poate de clară este epuizarea cu mult înainte de termen a fondurilor alocate pentru programul Prima Casă (în valoare de aproximativ 2,67 miliarde de lei) – temperarea activității de tranzacționare resimțită în ultima parte a anului putând fi pusă tocmai pe seama acestui fapt.

Tranzacții ANCPI
Potrivit celor mai recente date publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în primele unsprezece luni ale anului 2017 au fost înregistrate, la nivel național, 571.828 de vânzări de imobile. Cele mai multe astfel de tranzacții au fost înregistrate în București (73.703), Cluj (40.043) și Ilfov (33.384), iar cele mai puține în Teleorman (4.131), Sălaj (3.622) și Caraș-Severin (3.325).
Părerile cititorilor
6 păreri
  • Elena

    Este foarte greu in zilele noastre sa-ti cumperi un acoperis deasupra capului in care sa stai si de drag, nu doar de nevoie. Si eu cu sotul meu am muncit pe branci pentru apartamentul din Cosmopolis dar avem o satisfactie uriasa cand intram in casa si vedem ce am realizat.

  • Elena

    Este foarte greu in zilele noastre sa-ti cumperi un acoperis desupra capului in care sa stai si de drag, nu doar de nevoie. Si eu cu sotul meu am muncit pe branci pentru apartmentul din Cosmopolis dar avem o satisfactie uriasa cand intram in casa si vedem ce am realizat.

  • Coman Ioan

    Ce spun dezvoltatorii? Ca este normal sa se scumpeasca locuintele, pentru ca au crescut pretul materialelor si a costului muncii. Dar de ce nu spun cat este profitul lor cand se stie ca o locuinta construita intr-o localitate vecina cu Clujul se vinde cu 600 E/mp, iar in Cluj cu 1500 E/mp. Folosesc aceleasi materiale de constructii si au aceleasi costuri de munca. Trebuie sa se gandesca si ei la reducerea profitului (vezi diferenta dintre 1500 si 600). Concluzia ca este loc de scaderea preturilor.

  • Emil

    In Ramnicu Valcea, “oras foarte mare si cu pretentii de salarii mari”- glumesc – apartamentele vechi s-au scumpit si mai mult. Am cumparat un apartament vechi cu 3 cam in 2016 cu 33000 euro prin Prima Casa. Dupa doi ani acelasi tip de apartament se vinde cu 50000 euro. Faceti calculele!!!

  • Cititorul

    Alex zice bine,dar nu tine cont ca anual exista un numar de X familii noi, Y absolventi/nou intrati in activitate, dar fara acoperis deasupra capului etc,etc. si ca mare parte dintre acestia prefera sa stranga cureaua platind (din pacate) rate tot mai mari, dar devenind proprietari, in loc sa plateasca chirie mare, fara sa acumuleze nimic/adica banii de chirie “se evapora”.

  • Alex

    “… a spera la o stabilizare a prețurilor locuințelor noi – și cu atât mai mult la o scădere! – este destul de nerealist.”

    sa o credeti voi!
    la instabilitatea politica din Romania nu o sa mai cumpere nimeni case.

    toata lumea vorbeste de inflatii, taxe, rate mai mari si taieri, este complet aberant sa dai banii pe o casa in conditiile astea.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
În februarie, trendul de creștere a prețurilor apartamentelor a continuat. Excepție notabilă în București

În februarie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare s-au majorat, la nivel național, cu 0,8%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe