Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
15 iun. 2011

De Rusaliile trecute, cu Tony si invataturile sale

scris de Iulian Niculae

Anul acesta, de Rusalii, am dat o fuga pe la marea vecinilor nostri bulgari. Stand pe plaja, la soare, mi-am amintit de Tony Macaluso si primul sau curs din 2010 in Romania…Am realizat ca pe blogul meu nu am postat impresiile avute dupa prima zi de curs asa ca….

De Rusalii am fost la scoala. La scoala de real estate a lui Tony, prin bunavointa CEREAN si, lucru rar, avand sprijinul APAIR, ARAI si ABI, 3 din cele patru asociatii imobiliare autohtone.

Avand in vedere ca la ora 9.30 era apelul m-am trezit, constiincios, din timp. Socrul meu, aflat in vizita pe la noi, ma intreba iar, nedumerit, la cafeaua de dimineata, ce cursuri am si pentru ce ma duc. Degeaba am incercat sa-i explic eu ce si cum, omului i se intiparise chestia cu diploma de la final si, fericit, trase concluzia: A, daca se da patalama atunci asta e!

In fapt nu imi setasem asteptari. Dorindu-mi colaborare imobiliara insa nefiind un infocat sustinator al reprezentarii exclusive ma gandeam, pe drum, la vesnica dilema a agentului imobiliar autohton: Ce se practica prin State nu tine, nenica, in totalitate pe la noi, prin Balcani! Faptul ca NAR-ul, National Association of Realtors, asociatia agentilor imobiliari americani, a fost in fiintata la 1908 iar primul Code of Ethics l-au scris in 1913 cantareste greu…

Ajung la Tulip Inn, locatia aleasa de organizatori. Cu bucurie imi salut colegii de breasla. Pe foarte multi i-am vazut la CPI, in asociatii, online pe Linkedin si bloguri. E un sentiment placut sa vezi un lobby plin de peste 100 agenti imobiliari, credeti-ma!

Dupa socializarea de rigoare, o cafeluta si obisnuitele intarzieri balcanice intram in sala. Primim dispozitivele necesare traducerii simultane, aparate Bosch, de buna calitate. Fac o paranteza aici si, drept sa va spun, eram putin ingrijorat cu traducerea insa totul a fost perfect. Au fost 2 interpreti, buni cunoscatori ai termenilor de specialitate.Pe domnul Cristian Racareanu chiar l-am felicitat, la final. Are un timbru aparte, a reusit sa redea excelent, prin anumite inflexiuni ale vocii, ritmul lui Tony. Nu m-am mirat cand am aflat ca a lucrat in Radio.

Dan Negulescu, in stilul caracteristic, a facut introducerea lui Tony. Trebuie sa mentionez aici ca Dan, in calitate de vice-presedinte CEREAN a facut tot ce a fost posibil pentru acest curs iar Sorin Udrea, acest pionier al reprezentarii exclusive, a propus temele si a efectuat traducerea materialului.

OK, ce avem azi? Codul etic.

Bonom si jovial, Tony isi incepe prelegerea. Este al doilea curs al turneului, primii fiind ucrainienii, bulgarii venind la urma. Deci despre ce vorbim? Aha, Codul etic sau, cum scria pe slide-ul lui Tony:

Ethics, you talking to me?

Si aici incepe spell-ul numit Tony Macaluso. Am citit, nu odata, codul etic NAR si versiunea in romana, codul APAIR. Sunt 17 articole. Tony insa le invoca si le invie. Reuseste sa straluceasca. Articolele transpira concepte fara limita de timp: Onestitate, Obligatiile fata de clienti, Moralitate, lucruri parca demult uitate in Balcani. Sala este conectata, nici chiar Valentin Ionescu nu pleaca acum la tigara.

Parca vad, prin negura timpului, primii realtori, barbosi si sfatosi, adunati in crezul lor. Make money and stay out of jail! Incep sa inteleg viziunea. Cum sa obtii bani din tranzactii imobiliare, onest, moral. Sa pui capul pe perna linistit seara, stiind ca ai facut ce trebuie pentru client si familia ta…

Tony face apel la experienta sa in explicarea articolelor. Zeci de ani in real estate isi spun cuvantul. Cum sa fii etic, sa fii loial clientului tau si onest fata de cealalta parte din tranzactie? Cum faci astfel sa nu incalci Codul Etic, legile statului si regulamentele bancare? Sa va spun aici una din experientele lui Tony.

La un moment dat are omul un listing mai dificil, listing refuzat de alti realtori. O batranica, de ceva timp vaduva, incearca sa isi vanda casa. Problema este ca aceasta casa are o gaura in acoperis. Se duce Tony la vizionare si, curios, reuseste sa vada din dormitor o bucata de soare de Florida! Batranica traia din pensie, insuficienta pentru finantarea reparatiei. Credit la varsta ei, no mam! Pe de alta parte bancile nu finanteaza, in State,cumpararea de imobile cu probleme! Iar agentul nu poate da anunt in ziar, fara a specifica adevarul despre starea imobilului. Ce face Tony? Prin broker de credite gaseste o finantare pentru repararea acoperisului. Apoi da un anunt gen: Se vinde casa in Miami, cu gaura in acoperis! Nu va vine sa credeti insa multa lume a sunat!
Clientul: Dle, se vinde o casa cu gaura in acoperis?
Tony: Asa este domnule insa daca dvs intentionati sa o cumparati se poate repara pana la perfectarea actelor?
Clientul: Cum asa? Atunci haideti sa o vad…

Imobilul se vinde la 100.000$, din care 15.000$ merg la creditul pentru renovare si 85.000$ raman doamnei, din care plateste stiti voi cui 7.000$.

Agentul imobiliar, in acest caz, a reusit sa vanda o proprietate fara a incalca codul etic, fara a plasa un anunt stiti voi cum, facand tot ce a depins de el cu onestitate si demnitate…

Mi-a mai ramas in cap Regula “de aur’

Trateaza-I pe ceilalti asa cum ai vrea sa fii tu tratat!

Si Intrebarea magica?

Colaborati cu un alt Agent Imobiliar? DA/NU

Nu va mai bat capul cu reclamatiile privind incalcarea eticii, cererile de arbitraj, Comitetul de audienta al solutionarii reclamatiilor, Decizia Consiliului Director…..

Ma uit alene pe materialul de curs, oferit de organizatori. Printre altele, pe prima pagina bolduit, scrie:

“Code of Etics””

For the NAR

Ethics are Professionalism

Mi-a ramas gandul la aceasta ultima fraza. Multumesc Tony, pentru invatatura. Acum stiu ca sunt pe drumul cel bun.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum lucreaza agentul imobiliar?

  Nu a trecut o saptamana de cand am vorbit prima oara cu doamna Ana. Anuntul de vanzare mi-a atras atentia, apartamentul fiind in zona biroului meu. Nu am...

citește mai departe