Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
14 apr. 2016

Dilema apartament la bloc versus casă cu teren: tu ce-ai prefera?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

În contextul maturizării pieței, unii jucători consideră că cea din urmă variantă are mai mult potențial pe viitor.

În ultimul an, construcția de locuințe s-a intensificat în mod vizibil, atât în Capitală, cât și în marile orașe ale țării. Din motive ce țin de rentabilitate, dar și de disponibilitatea terenurilor în aceste centre urbane, cele mai populare sunt blocurile de apartamente. Există însă și dezvoltatori care „pariază” pe dorința românilor de a fugi de aglomerația orașului și de a locui la curte, într-un cadru natural „aerisit” – la propriu și la figurat.

casa si chei

Un exemplu este dat de compania belgiană de dezvoltare imobiliară Liebrecht & wooD. Prezentă pe piața românească de 15 ani, aceasta se pregătește de demararea lucrărilor la primul său proiect rezidențial din țara noastră. Amplasat pe un teren de 180-190 de hectare de pe malul lacului Frumușani, din estul Capitalei, ansamblul va fi unul de proporții.

Potrivit lui Sorin Ioan Blaga, directorul general al Liebrecht & wooD România, Frumușani Residential Park va cuprinde între 4.000 și 5.000 de unități locative și va fi dezvoltat pe parcursul a circa 10 ani, în aproximativ 15 etape de construcție. O estimare preliminară, grosieră, a investiției necesare ar fi de aproximativ 300 de milioane de euro.

180 de unități locative, de anul viitor
Pe termen scurt și mediu, concentrarea companiei va fi pe construcția de case – lipite sau individuale. Spre comparație, anul trecut planurile oficiale includeau și construcția de apartamente (în clădiri cu regim mic de înălțime), cu prețuri începând de la circa 70.000 de euro. Cum se explică această schimbare de direcție? „Din toate informațiile și datele pe care le-am strâns, am văzut potențial mai degrabă pe case decât pe blocuri”, spune Sorin Ioan Blaga; acesta nu exclude însă posibilitatea ca, pe parcursul derulării proiectului, în plan să fie incluse și apartamente.

Aflată momentan în curs de obținere a autorizațiilor, prima fază a proiectului va cuprinde 180 de case și va necesita o investiție de 26 de milioane de euro (inclusiv în infrastructură). Potrivit directorului Liebrecht & wooD România, în cursul acestui an vor demara lucrările la partea de infrastructură (drumuri, conducte, gaze, electricitate), în vreme ce construcția efectivă a locuințelor va începe, cel mai probabil, în primăvara anului viitor. „Cu ce capacitate avem, putem construi o casă în șase luni de zile”, punctează acesta.

Eficiență energetică în mijlocul naturii
Cumpărătorii vor putea alege între șapte tipuri de unități locative, dintre care unele lipite (dar nu mai mult de șase la un loc). Structurate pe parter și etaj, acestea vor avea suprafețe cuprinse între 75 și 120 de metri pătrați utili. În ceea ce privește prețurile, Blaga spune că obiectivul este de a rămâne, cât se poate de mult, sub pragul de 5% TVA – adică aproximativ 100.000 de euro.

Dezvoltatorii Frumușani Residential Park intenționează să valorifice pe cât posibil amplasamentul favorabil al proiectului. „Conceptul prevede crearea unei comunități satelit a Capitalei, în care locuitorii se vor putea bucura de confort și liniște într-un cadru natural format din păduri, lac și vie, dar în același timp vor rămâne în apropiere de inima orașului”, notează aceștia într-o descriere oficială a ansamblului. Practic, din punct de vedere urbanistic, fiecare cluster de case este conceput, în sine, ca un mic parc, completează Blaga. Deschiderea către natură este și o prioritate „tehnică”: „Vrem să fim cât mai eficienți energetic”, adaugă acesta.

Dezvoltarea de locuințe, prima pe lista priorităților
În total, Liebrecht & wooD deține în România terenuri cu o suprafață cumulată de 280 de hectare – toate în zona Capitalei. În afară de lotul de pe malul lacului Frumușani, cel mai important activ este un lot de 50-60 de hectare în Cernica, unde planurile inițiale prevedeau construcția unui parc de retail. Pentru moment, acest proiect este în așteptare, conducerea companiei analizând și alte direcții de dezvoltare (inclusiv pe partea de locuințe), în funcție de evoluția generală a zonei. Primul pe agenda belgienilor este însă Frumușani Residential Park. „Rezidențialul e cea mai importantă prioritate a noastră”, susține directorul general al companiei.

Părerile cititorilor
2 păreri
  • take

    Decat sistemul ”modern” de constructii de case cu teren de 250 mp, mai bine apartament la bloc.

  • Elena

    Buna ziua! Fiul meu este interesat sa cumpere o casa. Se pot face rate la dezvoltator?

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Un ansamblu rezidențial cu parc, magazine și alte facilități integrate prinde contur în nordul orașului de pe Bega. La cât ajung prețurile în Ateneo Timișoara (P)

La finalizare, complexul va avea peste 1.000 de unități locative și va dispune de întreaga infrastructură necesară unui proiect de asemenea dimensiuni. Amplasat în nordul Timișoarei, mai exact între...

citește mai departe
Monarch Village: liniște, confort și relaxare – la 15 minute de centrul Timișoarei! (P)

Locuiești în capitala Banatului și visezi la o locuință nou-nouță, la un preț accesibil și amplasată într-o zonă liniștită? Te așteptăm să faci o vizită la Monarch Village! Ansamblul...

citește mai departe
Zen Residence, un ansamblu rezidențial elitist, pe litoralul românesc. Atractiv pentru uzul propriu, dar și ca investiție (P)

Ai în plan o achiziție imobiliară și ți-ai dori o locuință nou-nouță aproape de mare? Ansamblul Zen Residence, din Constanța, îți vine în întâmpinare cu o ofertă variată și...

citește mai departe
Un important dezvoltator autohton se extinde pe piața din Iași. A cumpărat un teren în zona Copou și vrea să ridice locuințe „verzi”

Tot ca parte a strategiei sale de a se extinde în afara Capitalei, compania a început anul acesta și construcția unui ansamblu rezidențial de aproape 700 de unități în...

citește mai departe
Au fost finalizate 268 de apartamente într-un ansamblu rezidențial premium din nordul Capitalei. Spațiile verzi vor ocupa 42% din suprafața totală a terenului aferent

Unitățile livrate reprezintă a doua etapă de construcție a proiectului – care va cuprinde, per ansamblu, 630 de locuințe. Dezvoltatorul autohton Impact Developer & Contractor a anunțat efectuarea recepției...

citește mai departe