Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
20 feb. 2020

Dintr-o privire: piața rezidențială din orașul tău. Ep. 1 – București

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

Te numeri printre miile de români care iau în calcul achiziția unei locuințe în zona Capitalei? O analiză detaliată asupra pieței bucureștene îți va fi de ajutor!

Potrivit celui mai recent raport de piață publicat de Analize Imobiliare și Imobiliare.ro, prețul mediu solicitat de către vânzătorii de apartamente din București a consemnat, în ultimul trimestru din 2019, un avans de doar 0,8%, ajungând la o valoare de 1.390 euro pe metru pătrat util (față de 1.380 de euro pe metru pătrat în cele trei luni anterioare).

Raportat la zone și cartiere, creșterile de preț din Capitală au fost contrabalansate și de unele scăderi. În clasamentul celor mai mari scumpiri se situează, la fel ca trimestrul trecut, arealul de centru-nord al orașului. Astfel, cel mai mare avans al prețurilor solicitate de către vânzători, în cuantum de 6,1%, a avut loc în zona Aviației, următorul loc în clasamentul scumpirilor fiind ocupat de zona Herăstrău-Nordului, cu un plus de 4,7% la trei luni. Creșteri semnificative au avut loc și în Dristor-Vitan Vechi (+3,8%, până la 1.380 de euro pe metru pătrat), dar și în zona Unirii (un plus de 3,5%) și, respectiv, Vitan Nou (+3,2%, până la 1.490 de euro pe metru pătrat).

Citește și:
Dintr-o privire: piața rezidențială din orașul tău. Ep. 2 – Cluj-Napoca
Dintr-o privire: piața rezidențială din orașul tău. Ep. 3 – Timișoara
Dintr-o privire: piața rezidențială din orașul tău. Ep. 4 – Brașov
Dintr-o privire: piața rezidențială din orașul tău. Ep. 5 – Constanța
Dintr-o privire: piața rezidențială din orașul tău. Ep. 6 – Iași

Griviței-Gara de Nord, cea mai mare scădere

Trimestrul trecut au existat, în Capitală, și câteva importante scăderi de preț – cel mai important declin a avut loc în zona Griviței-Gara de Nord, unde locuințele s-au depreciat cu 8,8%, până la 1.220 de euro pe metru pătrat. O depreciere importantă a avut loc și în arealul Parcul Carol (Cantemir-Mărășești), unde proprietarii de apartamente și-au redus pretențiile cu 6,2%, până la o medie de 1.540 de euro pe metru pătrat; la mică distanță se situează și zona Moșilor, unde a avut loc o scădere de 6,1% față de trimestrul anterior, până la o medie de 1.410 euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, în cartierul Militari a fost consemnat un recul de 4,8%, până la 1.040 de euro pe metru pătrat.

Herăstrău-Nordului versus Ghencea

În urma variațiilor de preț consemnate trimestrul trecut, clasamentul cartierelor bucureștene cu cele mai scumpe apartamente a consemnat o modificare importantă. Pe primul loc se situează acum zona Herăstrău-Nordului, cu o medie de preț de 2.720 de euro pe metru pătrat – aceasta a reușit să devanseze Kiseleff-Aviatorilor, unde pretențiile vânzătorilor s-au diminuat cu 1,9%, până la 2.590 de euro pe metru pătrat util. Următoarele locuri în clasament sunt ocupate, la fel ca trimestrul trecut, de Dorobanți-Floreasca (cu 2.130 euro pe metru pătrat util, de la 2.190 euro pe metru pătrat), de Aviației (cu 2.060 de euro pe metru pătrat, de la 1.940 euro pe metru pătrat), de Dacia-Eminescu (cu 1.860 de euro pe metru pătrat, de la 1.820) și, respectiv, de zona Unirii (cu 1.840 de euro pe metru pătrat, de la 1.780).

Pe de altă parte, clasamentul zonelor bucureștene cu cele mai ieftine apartamente a rămas, practic, neschimbat în perioada analizată: poziția fruntașă este ocupată, în continuare, de Ghencea (cu o medie de preț de 880 de euro pe metru pătrat, de la 910), în vreme ce pe următoarele locuri se află cartierele Rahova (cu 990 de euro pe metru pătrat, de la 970), Giulești (1.030 de euro pe metru pătrat, de la 1.050) și Giurgiului (1.040 de euro pe metru pătrat, de la 1.030).

Cerere versus ofertă

În ultimul trimestru din 2019, interesul pentru achiziția de proprietăți rezidențiale (apartamente și case scoase la vânzare pe Imobiliare.ro) din în București s-a majorat cu 18% față de perioada similară a anului anterior. În perioada analizată au avut loc, astfel, aproximativ 83.000 de căutări de locuințe. Dintre acestea, mai bine de jumătate, respectiv 59% din total, au vizat unități locative nou-construite.

În ceea ce privește oferta de apartamente și case disponibile spre vânzare, în cel mai mare oraș al țării a avut loc, pe parcursul lui 2019, un declin de 17,6%, până la 6.200 de oferte. Scăderea anuală a ofertei a fost generată, în bună parte, de diminuarea numărului de proprietăți nou-introduse pe piață, ce s-a cifrat la 33,6% (T4 2019 față de T4 2018). La capitolul oferte nou-introduse pe piață, Capitala ocupă, în mod firesc, primul loc în clasamentul marilor centre regionale, cu un total de 2.810 de anunțuri noi în ultimul trimestru din 2019; această cifră echivalează cu mai bine de 47% din totalul de 5.910 oferte noi existente la nivelul tuturor acestor centre regionale.

Tranzacții imobiliare în București…

La fel ca trimestrul anterioare, în perioada octombrie-decembrie 2019 cele mai multe tranzacții imobiliare încheiate în București, anume 10.394 din totalul de 29.110, au avut ca obiect unități individuale (în creștere de la 8.901 de asemenea operațiuni în cele trei luni anterioare). Terenurile intravilane fără construcții, pe de altă parte, care au fost în număr de 10.077 (față de 8.436 în iulie-septembrie), s-au menținut, astfel pe poziția a doua; acestea au fost urmate, la nu foarte mare distanță, de terenurile intravilane cu construcții, care au făcut obiectul a 8.638 de acorduri de vânzare (tot în creștere, de la 7.147 de contracte).

Comparativ cu trimestrul al patrulea din 2018, activitatea de tranzacționare de la nivelul Capitalei relevă o tendință ascendentă pe toate segmentele de piață analizate (exceptând, desigur, sectorul terenurilor extravilane, unde activitatea de tranzacționare este, practic, nulă). Astfel, în perioada similară a anului precedent, cele mai numeroase erau tot tranzacțiile cu unități individuale (8.389 de operațiuni), urmate de cele cu terenuri intravilane fără construcții (7.806) și, respectiv, de cele cu terenuri intravilane cu construcții (7.020).

…față de Ilfov

Ca și în trimestrele anterioare, în ultimul pătrar din 2019 mai bine de jumătate din tranzacțiile imobiliare încheiate în județul Ilfov au avut ca obiect terenuri intravilane fără construcții – este vorba, mai exact, de 7.656 de asemenea operațiuni, dintr-un total de 13.566 (în ușoară scădere de la 7.730). Pe locul al doilea în clasament, dar la o diferență semnificativă, se află tot achizițiile de terenuri intravilane cu construcții, care s-au ridicat la 3.359 (în creștere de la 2.928 în trimestrul al doilea). Și operațiunile vizând unități individuale au consemnat un avans trimestrul trecut, de la 1.770 la 1.966 de contracte încheiate – ocupând, astfel, locul al treilea în clasamentul tranzacțiilor pe segmente de piață. Nu în ultimul rând, achizițiile de terenuri extravilane, deși nu foarte numeroase în sine, au consemnat o creștere trimestrială importantă, de la 386 la 585 de tranzacții.

Aceeași interesantă structurare pe cote de piață a tranzacțiilor din județul Ilfov poate fi observată atât în 2018, cât și în 2017. Atenția ridicată acordată tranzacțiilor cu terenuri relevă un potențial ridicat al zonei pentru noi dezvoltări imobiliare (dintre care, dată fiind apropierea de București, majoritatea ar fi rezidențiale). Pe lângă cererea venită din partea dezvoltatorilor privați, interesați de ridicarea unor ansambluri rezidențiale, în zonă ar exista, desigur, și cerere din partea unor cumpărători dornici să achiziționeze o casă la curte.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Achizițiile de imobile din Sectorul 2: prețurile apartamentelor și caselor, pe zone

Din punctul de vedere al valorii achizițiilor consemnate pe parcursul anului trecut, evoluții pozitive pot fi remarcate în majoritatea zonelor din această subdiviziune a Capitalei. Imobiliare.ro și Analize Imobiliare,...

citește mai departe
WIN Herăstrău: echilibrul și armonia arhitecturii contemporane, la un pas de cel mai mare parc al Capitalei (P)

La finalizare, ansamblul va fi format din șase clădiri rezidențiale, ce vor însuma aproximativ 300 de apartamente. Visezi la o locuință perfect concepută pentru nevoile tale, în care să...

citește mai departe
Apartamente în imobil nou, Piața Victoriei: localizare deosebită, în zonă cu verdeață, finisaje de top. Potențial de investiție!

Cele trei proprietăți disponibile spre vânzare sunt atractive atât pentru un consumator final, cât și pentru un investitor – ele pot fi folosite atât în scop locativ, cât și...

citește mai departe
Lucrările la ansamblul rezidențial dezvoltat de Impact în Constanța avansează: vilele sunt în stadiu de finalizare, iar fundația primelor blocuri a fost turnată

Întregul proiect este construit în manieră sustenabilă, respectând standardele internaționale impuse de certificarea BREEAM Excellent. Dezvoltatorul autohton Impact Developer & Contractor, listat la Bursa de Valori București, a anunțat...

citește mai departe
A fost finalizată cea mai complexă fundație pentru un proiect rezidențial din România. Clădirea se ridică în ritm alert

Execuția proiectului Maurer Panoramic a atins cota 0 în luna aprilie, după finalizarea lucrărilor la fundații speciale. Aceste lucrări (proiectare, execuție şi monitorizare) au fost cele mai complexe, pentru...

citește mai departe