Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
24 feb. 2020

Dintr-o privire: piața rezidențială din orașul tău. Ep. 2 – Cluj-Napoca

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

Te gândești să cumperi o locuință în al doilea cel mai „efervescent” oraș al țării? Află mai întâi cum merg imobiliarele!

În urma unui avans de 4,4% față de cele trei luni anterioare, pretențiile vânzătorilor de apartamente din capitala Transilvaniei au ajuns, în al doilea trimestru din 2019, la o medie de 1.690 euro pe metru pătrat util (de la 1610 euro pe metru pătrat). Raportat la zone, în orașul de pe Someș au avut loc, comparativ cu Bucureștiul, variații pozitive semnificativ mai mari, de până la două cifre, relevă cel mai recent raport de piață publicat de Analize Imobiliare și Imobiliare.ro.

Cea mai mare creștere, în cuantum de 15%, a fost consemnat în zona Someșeni: aici, pretențiile vânzătorilor de apartamente s-au majorat substanțial, de la 1.270 la 1.460 de euro pe metru pătrat util. Creșteri importante au mai avut loc, de asemenea, în zona Bună Ziua-Europa-Calea Turzii (+9,9%, până la 1.670 de euro pe metru pătrat), în Zorilor (+9,2%, până la 1.720 de euro pe metru pătrat), dar și în Iris (+6,5%, până la 1.600 de euro pe metru pătrat) și, respectiv, în Florești (+5,5%, până la 940 de euro pe metru pătrat).

Citește și:
Dintr-o privire: piața rezidențială din orașul tău. Ep. 1 – București
Dintr-o privire: piața rezidențială din orașul tău. Ep. 3 – Timișoara
Dintr-o privire: piața rezidențială din orașul tău. Ep. 4 – Brașov
Dintr-o privire: piața rezidențială din orașul tău. Ep. 5 – Constanța
Dintr-o privire: piața rezidențială din orașul tău. Ep. 6 – Iași

Prețurile în zona centrală și ultracentrală au trecut de 2.000 euro/mp

La fel ca în Capitală, clasamentul zonelor cu cele mai scumpe apartamente din Cluj-Napoca a rămas același ca trimestrul anterior: arealul central și ultracentral se situează, în continuare, pe primul loc, cu o medie de preț de 2.020 de euro pe metru pătrat util (în creștere de la 1.940 de euro pe metru pătrat). Următoarele locuri sunt ocupate de Plopilor (unde așteptările vânzătorilor ajung la 1.840 de euro pe metru pătrat util), de Gheorgheni-Andrei Mureșanu (cu 1.820 de euro pe metru pătrat util), apoi de Zorilor (cu 1.720 de euro pe metru pătrat), care a reușit să devanseze arealul Mărăști-Între Lacuri-Aurel Vlaicu (cu 1.700 de euro pe metru pătrat). La polul opus, cele mai ieftine apartamente pot fi găsite tot în localitățile limitrofe, anume în Florești (940 de euro pe metru pătrat) și, respectiv, Baciu (1.060 de euro pe metru pătrat); a treia cea mai accesibilă zonă rămâne Someșeniul, dar la o diferență de preț de 400-500 de euro pe metru pătrat.

La fel ca trimestrul trecut, nivelul actual al prețurilor apartamentelor este mai mare decât în urmă cu 12 luni în toate zonele și cartierele clujene. Cele mai semnificative creșteri anuale pot fi observate, însă, în Someșeni (+21,1%), în Iris (+16,9%), în Bună Ziua-Europa-Calea Turzii (+14,5%), în zona centrală și ultracentrală (+12,7%) și, respectiv, în Gheorgheni-Andrei Mureșanu (+11,3%). Cele mai mici marje anuale de creștere, de sub 5%, sunt vizibile, pe de altă parte, în Florești (+4,5%) și, respectiv, în Gruia-Dâmbul Rotund-Gară-Bulgaria (+4,8%).

Prețurile apartamentelor din Cluj-Napoca, pe zone și cartiere

Cerere versus ofertă

În ultimul trimestru din 2019, interesul pentru achiziția de proprietăți rezidențiale (apartamente și case scoase la vânzare pe Imobiliare.ro) din Cluj-Napoca a consemnat, față de perioada similară a anului anterior, cea mai mare creștere dintre marile orașe monitorizate constant de Imobiliare.ro, respectiv 49%. În perioada analizată au avut loc, în capitala Transilvaniei, aproximativ 15.500 de căutări de locuințe. Dintre acestea, mai bine de jumătate, respectiv 67% din total, au vizat unități locative nou-construite; Clujul are, astfel, dintre marile orașe, cea mai mare pondere a căutărilor de locuințe nou-construite.

În ceea ce privește oferta de apartamente și case disponibile spre vânzare, în orașul de pe Someș a avut loc, pe parcursul lui 2019, un declin de 14%, până la 2.130 de oferte. Ca și în București, scăderea anuală a ofertei a fost generată, în bună parte, de diminuarea numărului de proprietăți nou-introduse pe piață, ce s-a cifrat la 22,8% (T4 2019 față de T4 2018). La capitolul oferte nou-introduse pe piață, Cluj-Napoca ocupă al doilea loc în clasamentul marilor centre regionale, cu un total de 1.040 de anunțuri noi în ultimul trimestru din 2019; spre comparație, în Capitală au fost introduse pe piață 2.810 oferte noi, dintr-un total de 5.910 existent la nivelul marilor centre regionale.

Tranzacții imobiliare în județul Cluj
Potrivit datelor publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), creșteri ale activității de tranzacționare din județul Cluj au fost consemnate pe toate segmentele de piață. Cele mai numeroase au fost, de data aceasta, achizițiile de terenuri intravilane cu construcții: acestea au ajuns la un nivel de 2.709 (din totalul de 8.805), în creștere de la cele 2.388 de contracte încheiate în cele trei luni anterioare. Pe locul al doilea ca număr de tranzacții în județul Cluj se situează segmentul terenurilor intravilane fără construcții, care a atras trimestrul trecut 2.687 de achiziții (în creștere de la 2.485). Și în acest caz, ponderea însemnată a achizițiilor de acest gen relevă menținerea unui interes ridicat pentru dezvoltări imobiliare (dintre care majoritatea ar fi, probabil, rezidențiale).

 

Pe locul al treilea ca număr de tranzacții în județul Cluj se situează acelea având ca obiect unități individuale: numărul acestora s-a majorat de la 2.084 la 2.469 în perioada analizată. În fine, contractele având ca obiect terenuri extravilane au fost, ca de obicei, cele mai puțin numeroase: acestea au consemnat, însă, o creștere trimestrială importantă, de la 652 la 940 de tranzacții – ajungând, astfel, să dețină o cotă de peste 10% din totalul tranzacțiilor.

Părerile cititorilor
1 părere
  • Alexe

    Buna ziua, Cluj Napoca este un ”orasel” cu pretentii de capitala. Nu sunt justificate asemenea costuri, de cele mai multe ori lipsesc calitatea si utilitatile. Pretul este unul ”de castig imediat”, pentru cei ce vin din afara localitatii.
    Aceeasi problema se raporteaza si la chirii. Apartamente bune, dar prost mobilate si utilate, dar cu un cost de inchiriere care depaseste Bucurestiul, dar si alte cateva orase din Germania. Locuitorii de aici nu au nivelul financiar de a acoperi astfel de costuri. Ma refer la salariul mediu din Cluj Napoca, cat si la ponderea in cadrul fortei de munca activa a acestuia.
    Cum vanzarea-cumpararea se face in baza ofertei-cererii, doresc sa subliniez analiza detaliata a celor ce doresc sa investeasca in acest oras.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Apartamente în imobil nou, Piața Victoriei: localizare deosebită, în zonă cu verdeață, finisaje de top. Potențial de investiție!

Cele trei proprietăți disponibile spre vânzare sunt atractive atât pentru un consumator final, cât și pentru un investitor – ele pot fi folosite atât în scop locativ, cât și...

citește mai departe
Lucrările la ansamblul rezidențial dezvoltat de Impact în Constanța avansează: vilele sunt în stadiu de finalizare, iar fundația primelor blocuri a fost turnată

Întregul proiect este construit în manieră sustenabilă, respectând standardele internaționale impuse de certificarea BREEAM Excellent. Dezvoltatorul autohton Impact Developer & Contractor, listat la Bursa de Valori București, a anunțat...

citește mai departe
A fost finalizată cea mai complexă fundație pentru un proiect rezidențial din România. Clădirea se ridică în ritm alert

Execuția proiectului Maurer Panoramic a atins cota 0 în luna aprilie, după finalizarea lucrărilor la fundații speciale. Aceste lucrări (proiectare, execuție şi monitorizare) au fost cele mai complexe, pentru...

citește mai departe
Ansamblul rezidenţial Cloud 9, din Aviaţiei, vândut în proporție de aproape 70%. Interes crescut pentru locuințele cu grădină la parter

Până în momentul de față, toate unitățile locative cu două camere au fost deja contractate – la fel ca trei penthouse-uri exclusiviste, cu piscină privată. Complexul rezidenţial Cloud 9,...

citește mai departe
În cadrul ansamblului Dimri Residence va fi finalizată o clădire mixtă, de retail și birouri, în vara lui 2021

Imobilul va avea o suprafață de 7.000 de metri pătrați, peste 40% dintre spațiile comerciale disponibile aflându-se în discuții în vederea închirierii. Dezvoltatorul imobiliar Dimri Construction & Development, de...

citește mai departe