Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
26 feb. 2020

Dintr-o privire: piața rezidențială din orașul tău. Ep. 4 – Brașov

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

Orașul de la poalele Tâmpei este atractiv atât pentru achiziția unei reședințe permanente, cât și pentru a unei locuințe de vacanță. Înainte de a începe căutările, află cum merge piața rezidențială din acest oraș!

După un avans de 2,2% consemnat în ultimul trimestru din 2019, apartamentele din Brașov puteau fi achiziționate, în medie, cu 1.150 de euro pe metru pătrat la început de 2020. Ca și în București sau Timișoara, în majoritatea cartierelor orașului de la poalele Tâmpei au avut loc creșteri de preț, însă majoritatea dintre acestea au fost destul de temperate, nedepășind pragul de 5%.

Citește și:
Dintr-o privire: piața rezidențială din orașul tău. Ep. 1 – București
Dintr-o privire: piața rezidențială din orașul tău. Ep. 2 – Cluj-Napoca
Dintr-o privire: piața rezidențială din orașul tău. Ep. 3 – Timișoara
Dintr-o privire: piața rezidențială din orașul tău. Ep. 5 – Constanța
Dintr-o privire: piața rezidențială din orașul tău. Ep. 6 – Iași

Schei-Stupini recuperează scăderea din T3 2019

Potrivit celui mai recent raport de piață publicat de Analize Imobiliare și Imobiliare.ro, excepția de la regulă o reprezintă zona Schei-Stupini, unde pretențiile vânzătorilor de apartamente s-au majorat cu 16,7% în ultimul pătrar din 2019, ajungând la o medie de 1.200 de euro pe metru pătrat util. De menționat este însă că în cele trei luni anterioare avusese loc o scădere semnificativă a prețurilor din această zonă, anume 8,9% (de la 1.130 la 1.030 de euro pe metru pătrat).

Zonele care au înregistrat scăderi de prețuri pe final de 2019 sunt Noua-Dârste (-1,8%) și, respectiv, Drumul Poienii (-0,5%). În aceste două cartiere, prețurile solicitate de către vânzători sunt mai mici acum și comparativ cu perioada similară a anului trecut: este vorba despre o diferență de 10,8% în Drumul Poienii și, respectiv, de 2% în Noua-Dârste. În celelalte cartiere brașovene, însă, prețurile sunt mari mari decât în perioada similară a anului anterior, cea mai mai semnificativă creștere de preț, anume 9,8%, putând fi observată în Avantgarden-Bartolomeu.

Prețurile apartamentelor din Brașov, pe zone și cartiere

Cerere versus ofertă

În ultimul trimestru din 2019, interesul pentru achiziția de proprietăți rezidențiale (apartamente și case scoase la vânzare pe Imobiliare.ro) din Brașov a consemnat, față de perioada similară a anului anterior, o creștere de 32%. În perioada analizată au avut loc, în orașul de la poalele Tâmpei, 15.500 de căutări de locuințe – la egalitate cu rezultatele consemnate în Cluj-Napoca. Mai puțin de jumătate din căutările efectuate trimestrul trecut la nivelul pieței locale, respectiv 36% din total, au vizat unități locative nou-construite; Brașovul are, astfel, dintre marile orașe, cea mai mică pondere a căutărilor de locuințe nou-construite.

În ceea ce privește oferta de apartamente și case disponibile spre vânzare, în orașul de la poalele Tâmpei a avut loc, pe parcursul lui 2019, cel mai mare declin dintre marile orașe, respectiv 35%: aici au fost scoase la vânzare, trimestrul trecut, doar 880 de proprietăți rezidențiale. Ca și în celelalte centre regionale, scăderea anuală a ofertei a fost generată, în bună parte, de diminuarea numărului de proprietăți nou-introduse pe piață, ce s-a cifrat la -47,6% (în T4 2019 față de T4 2018). La capitolul oferte nou-introduse pe piață, Brașovul ocupă ultimul loc în clasamentul centrelor regionale, cu un total de 410 anunțuri noi în ultimul trimestru din 2019, dintr-un total de 5.910 existent la nivelul a șase mari orașe.

Tranzacții imobiliare în județul Brașov
Potrivit datelor publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), tranzacțiile cu terenuri intravilane fără construcții au fost, la fel ca în Timiș, cele mai numeroase în județul Brașov: acestea au consemnat, trimestrul trecut, doar o ușoară creștere față de cele trei luni anterioare, anume de la 3.671 la 3.713 (din totalul de 9.453 de asemenea operațiuni).

 

Pe locul al doilea în clasament se situează tot achizițiile de terenuri intravilane cu construcții, care au ajuns la un număr de 2.866 în perioada analizată (un avans important, de la 2.005). Și tranzacțiile cu unități individuale au crescut simțitor în perioada analizată, până la un nivel de 2.432 (de la 1.549 în cele trei luni anterioare). Pe de altă parte, după scăderea semnificativă din trimestrul al treilea, tranzacțiile cu terenuri extravilane au consemnat o creștere semnificativă ca pondere, anume de la 359 la 442 de achiziții.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Topul celor mai bune cartiere din marile orașe – și cât costă aici apartamentele

În general vorbind, vânzătorii de locuințe din aceste zone și-au majorat pretențiile trimestrul trecut; au avut loc, însă, și câteva evoluții negative ale prețurilor. Se știe că amplasamentul unei...

citește mai departe
Piața rezidențială în T2 2020: ce s-a întâmplat cu prețurile locuințelor? Cererea, oferta și tranzacțiile și-au revenit în bună măsură după perioada de izolare

Unul dintre efectele măsurilor impuse de autorități constă în majorarea cererii pentru locuințe noi mai spațioase și cu acces la zone de recreere. Cel de-al doilea trimestru din 2020...

citește mai departe
Cele mai active șapte zone imobiliare din Sectorul 2 al Capitalei. Cu cât s-au vândut aici apartamentele

La nivel de sector, valoarea medie de vânzare a unui apartament a ajuns la 64.000 de euro, însă între diferite cartiere pot fi observate diferențe semnificative. Potrivit celui mai...

citește mai departe
Raportul tranzacțiilor imobiliare din Sectorul 2: apartamentele dețin majoritatea covârșitoare. Vezi prețurile DE VÂNZARE – inclusiv pe segmentul vilelor!

Per ansamblu, numărul contractelor de vânzare încheiate pe tot parcursul lui 2019 este similar cu cel consemnat în 2018. Imobiliare.ro și Analize Imobiliare au finalizat, în colaborare cu Primăria...

citește mai departe
Românii, mai interesați de case și vile în perioada de pandemie. Cât de sustenabilă este, în continuare, această tendință?

Dintre județele cu cea mai intensă activitate de tranzacționare, cel mai bun raport între oferta de case și cea de apartamente se găsește în Brașov. În cadrul celui mai...

citește mai departe