Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
4 Noiembrie 2022

Dobândă fixă sau dobândă variabilă: care este cea mai bună opțiune pentru creditul ipotecar potrivit ție?

scris de Alexandra Manolache in categoria Credite, Sfaturi, Cumpărători
Ultima actualizare: 19 Ianuarie 2023

Atunci când dorești să cumperi o proprietate cu ajutorul unui credit ipotecar, una dintre primele decizii cu care trebuie să te confrunți este dacă vei alege o rată cu dobândă fixă ​​sau una cu dobândă variabilă.

În cazul unui credit ipotecar cu dobândă fixă, rata ipotecii și plata pe care o vei face în fiecare lună vor rămâne aceleași pe durata întregii perioade de creditare. În schimb, cu un credit ipotecar cu dobândă variabilă, rata ipotecară se va modifica odată cu procentul dobânzii, care variază în funcție de indicatorii ROBOR, IRCC sau EURIBOR, dar și de marja fixă a băncilor.

Indiferent dacă dorești să modifici durata creditului sau să reduci rata dobânzii, poți apela cu încredere la consultanța unui broker de credite. Cu ajutorul unui astfel de specialist, vei putea găsi soluția de refinanțare ideală pentru obiectivele tale financiare.

Când este dobânda variabilă opțiunea potrivită pentru tine?

În momentul de față, calculul dobânzii pentru creditele în lei se face pe baza indicatorului IRCC, acesta reprezentând rezultatul dintre media arimetică a ratelor dobânzilor zilnice și volumul tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară. Drept referință, în trimestrul patru din 2022 valoarea acestui indicator a ajuns la 4,06%, la care se adaugă o marjă fixă a băncilor (cu valori pornind de la 2,19%), care ține cont și de scorul tău FICO. Această variație înseamnă că atunci când indicatorul scade, dobânzile devin mai mici, iar când indicatorul crește, dobânzile sunt mai mari.

Pe de altă parte, indicele ROBOR este calculat zilnic de către BNR și reprezintă o medie a ratelor dobânzilor oferite de către finanțatori. Acesta poate fi influențat de mai mulți factori, cel mai important fiind inflația.

În cazul în care nu ai contractat încă un credit, însă dorești să simulezi un scenariu de credit standard, folosește instrumentul Imobiliare.ro.

Cel mai mare dezavantaj pe care îl poate reprezenta dobânda variabilă este faptul că nu poți previziona evoluția acesteia pe termen mediu și lung. Drept urmare, această opțiune este ideală pentru persoanele care au surse multiple de venit, previzionează că în viitor se vor bucura de creșteri ale venitului și totodată au un grad de îndatorare sub 30.

Când este dobânda fixă potrivită pentru tine?

Principalul avantaj al acestei opțiuni este faptul că îți oferă o predictibilitate mai mare. Indiferent de ceea ce se întâmplă cu indicatorii menționați mai sus, tu vei plăti de fiecare dată același procent al dobânzii. În schimb, trebuie să iei în considerare că acest tip de dobândă poate veni la pachet cu o serie de clauze pentru diferite scenarii, ca de exemplu comisionul pentru plăți anticipate.

Prin urmare, această opțiune este potrivită pentru persoanele care se așteaptă ca pe termen lung venitul să rămână constant și care au costuri alternative asociate (precum costurile cu creșterea copiilor, cu obținerea unor calificări profesionale sau cu îngrijirea persoanelor cu dizabilități).

Solicită o întâlnire cu un broker de credite pentru a beneficia de cea mai avantajoasă soluție de finanțare!

Ești decis cu privire la contractarea unui credit ipotecar? Apelează cu încredere la serviciile unui broker de credite! Acesta este un serviciu gratuit, care nu prevede costuri ascunse și prin care poți obține soluția optimă de creditare potrivită nevoilor tale. Solicită o întâlnire cu unul dintre brokerii de credite disponibili pe Imobiliare.ro și te vei bucura de o relație bazată pe încredere și respect reciproc.

Cu o experiență de 3 ani ca digital marketing specialist, a dobândit competențe valoroase în comunicare și inovație. Colaborează cu Imobiliare.ro din 2021, ocupându-se de social media și brand. În trecut, a contribuit ca editor al rapoartelor și a comunicatelor de presă.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *