Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
2 sept. 2010

Doi ani de recesiune: cât au scăzut chiriile spaţiilor comerciale

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare

Cel mai mare declin, de până la 60%, a fost înregistrat în zonele centrală şi ultracentrală.

Din 2008 încoace, criza a afectat, rând pe rând, toate segmentele pieţei imobiliare. Excepţie nu face nici sectorul spaţiilor comerciale stradale. „În toate zonele Bucureştiului chiriile au înregistrat scăderi consistente”, spune Ilias Papageorgiadis, CEO al More Real Estate Services. Potrivit unui raport de piaţă realizat de companie, din a doua jumătate a anului 2008 până în primul semestru din 2010, chiriile la care se încheie tranzacţii pe acest segment au cunoscut deprecieri de până la 60% şi chiar peste acest nivel. Potrivit lui Ilias Papageorgiadis, cel mai mare declin a fost înregistrat în zonele unde se practicau cele mai ridicate preţuri înainte de izbucnirea crizei – cea ultracentrală şi centrală. „Este evident că nivelul foarte ridicat al chiriilor din 2008 nu a fost justificat”, subliniază Papageorgiadis. În acelaşi timp, gradul de neocupare a spaţiilor comerciale stradale a crescut de la 5-6% în 2008 la 15% sau chiar 25% în prima jumătate a acestui an. Cea mai semnificativă majorate a ratei de neocupare a fost înregistrată pe Bulevardul Unirii.

Lipscaniul, viitorul balon imobiliar al Capitalei
În zona ultracentrală de lux, rata de scădere a chiriilor spaţiilor comerciale stradale se situează între 40% (Piaţa Dorobanţilor/Radu Beller) şi 60% (Bulevardul Gheorghe Magheru şi Calea Victoriei).

În zona ultracentrală, preţurile de închiriere s-au diminuat cu valori cuprinse între 33% (Piaţa Victoriei) şi peste 60% (Piaţa Romană/Piaţa Amzei). În Piaţa Unirii şi pe Bulevardul Unirii, deprecierea a fost de 55%, în timp ce la Universitate aceasta a fost de 50%.

O excepţie în zona ultracentrală este reprezentată de strada Lipscani, în centrul vechi. Aici, chiriile s-au diminuat cu doar 35%, una dintre cele mai mici rate de depreciere pe acest segment. Mai mult decât atât: chiar dacă trendul general al chiriilor a fost unul descendent, chiriile practicate pentru unele spaţii comerciale sunt chiar mai mari decât în 2008, ca urmare a ofertei limitate şi a cererii mari pentru această zonă. „Personal, consider centrul vechi viitorul balon imobiliar al Bucureştiului”, spune managerul More Real Estate.

Camil Ressu, cea mai mică depreciere
În zona centrală, scăderea chiriilor s-a situat între 43% (Bulevardul Dacia/Eminescu) şi 60% (Piaţa Alba Iulia/Bulevardul Decebal, Piaţa Muncii/Calea Călăraşilor şi Bulevardul Ferdinand I/Bulevardul Pache Protopopescu).

În regiunea semicentrală, cea mai mică depreciere a chiriilor, respectiv 39%, a fost înregistrată în zona Mihai Bravu Nord. La polul opus, cel mai mare declin, de 58%, a avut loc în zona Timpuri Noi/Tineretului.

În zona periferică, Bulevardul Camil Ressu a cunoscut cea mai mică scădere, de 32%, în timp ce pe Bulevardul Iuliu Maniu a fost atinsă rata maximă de depreciere, respectiv 50%.

Un nou val de renegocieri în 2011
Chiar după aceste scăderi substanţiale, lucrurile nu par să se oprească aici. „Prognoza economică românească rămâne negativă şi sunt aşteptate noi măsuri de austeritate, astfel că ajustări de 5-15% nu trebuie să surprindă pe nimeni. În 2011 o să înceapă un nou val de renegocieri dacă situaţia economică va rămâne pe un trend descendent”, spune Ilias Papageorgiadis. Acesta precizează că, în momentul de faţă, diferenţa dintre preţul cerut şi cel de tranzacţionare este cuprinsă între 10-15% şi 30-35%.

Managerul Real Estate dă exemplul unei renegocieri de chirie pentru un spaţiu situat în zona ultracentrală. Dacă în perioada 2007-2008, acesta fusese închiriat cu 95 de euro pe metru pătrat, în 2010 proprietarul a cerut 75 de euro pe metru pătrat, dar preţul la care s-a încheiat tranzacţia a fost de 53 de euro pe metru pătrat.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cererea de spații într-un mare complex studențesc privat din Capitală s-a majorat cu 15% înainte de începerea noului an școlar

Pe fondul pandemiei, tinerii caută acum soluții de cazare ce oferă, pe lângă dotări și facilități, și un grad sporit de siguranță sanitară. Potrivit reprezentanților Genesis Property, compania care...

citește mai departe
Piața chiriilor în T2 2021: cererea, oferta și prețurile în marile centre regionale

Pe fondul începerii sezonului estival, Constanța a făcut excepție de la tendința de scădere a cererii pe segmentul de închirieri. Popularizarea lucrului de la distanță și a cursurilor online...

citește mai departe
Vești bune pentru chiriașii din Timișoara. Ce se întâmplă cu prețurile până la sfârșitul anului?

Pe piața chiriilor din Timișoara nu sunt așteptate scumpiri până la finalul acestui an. Cererea este în creștere pe segmentul rezidențial, dar pe plan local începutul toamnei a venit...

citește mai departe
Cele mai MARI vs. cele mai MICI chirii. Top zone în marile orașe

La fel ca în cazul prețurilor de vânzare, Clujul concurează în mod vizibil Bucureștiul și pe acest segment de piață. Doar câteva zile ne mai despart de începutul lunii...

citește mai departe
Alege-ti chiriasii cu grija. Vezi alte 5 sfaturi utile!

Suntem in mijlocul iernii, o perioada nu tocmai infloritoare pentru segmentul chiriilor de pe piata imobiliara. Multi chiriasi stiu acest lucru si incearca sa-si renegocieze conditiile acum sau sa-si...

citește mai departe