Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
6 aug. 2020

După Noua Casă, a venit momentul majorării plafonului pentru TVA 5%. Opinia dezvoltatorilor

scris de corina.varlan in categoria Ştiri imobiliare

Cota redusă de TVA 5% a ajuns, din nou, în atenția jucătorilor din imobiliare, în contextul modificărilor aduse de Noua Casă, programul care va înlocui la nivelul pieței Prima Casă.

Reprezentanții unor dezvoltatori cu mii de apartamente în portofoliu consideră că majorarea plafonului maxim până la care poate fi cumpărată o locuință cu TVA 5% ar fi o măsură cât se poate de potrivită la ora actuală, ce ar trebui să meargă mână în mână cu inițiativa Noua Casă.

„Ele ar trebui să lucreze în tandem, adică și cota de TVA redusă să se alinieze cu această nouă facilitate pe care o creează Guvernul. Atunci, ar fi un pachet complet”, a declarat Toni Ehling în cadrul emisiunii imoExpert, Business Development Consultant pentru proiectul XCity Towers, primul ansamblu cu turnuri rezidențiale din Timișoara.

„Altfel, vor fi niște limitări naturale și vorbim mai ales de principalii beneficiari ai acestui proiect și anume tinerii care vor să stea în 3 camere”, a mai spus el.

URMĂREȘTE INTEGRAL CEA MAI NOUĂ EDIȚIE IMOEXPERT

Ehling a ținut să menționeze că pentru cuplurile tinere, cu venituri ce le poziționează în clasa medie, Noua Casă poate reprezenta un avantaj.

„Să luăm, de exemplu, un cuplu tânăr care locuiește într-un oraș mare. Unul dintre soți lucrează la o multinațională, celălalt lucrează în sectorul bugetar sau amândoi în sectorul bugetar sau privat. Au un copil sau își doresc să aibă, în viitorul apropiat, un copil. Nivelul de venituri al acestei familii o poziționează în clasa medie. Sunt departe de a fi niște oameni cu bani, dar nu sunt nici în categoria socială. De ce acești tineri să fie forțați să cumpere prin acest program guvernamental o locuință mică, poate într-un bloc vechi, când ei se califică la o rată de credit care să le permită accesul la o locuință mai generoasă, mai aproape de nevoia familiei lor”, a explicat reprezentantul proiectului din Timișoara.

Horațiu Buclea, consultant financiar Maurer Imobiliare, un dezvoltator cu tradiție pe plan local și peste 8.000 de apartamente vândute în ultimii 14 ani, consideră, de asemenea, că ridicarea plafonului pentru TVA 5% ar fi o măsură bună, mai ales în contextul actual când prin intermediul programului Noua Casă poți cumpăra inclusiv locuințe de 140.000 de euro.

„Eu aș vedea o modificare a cotei de TVA, astfel încât și cei care își doresc să cumpere locuințe mai mari ca valoare să beneficieze de TVA 5%”, a declarat el, în cadrul emisiunii.

Schimbarea așteptată la acest capitol ar putea să apară în curând. În Senat există o propunere legislativă pentru modificarea limitei de preț de la 450.000 de lei la 750.000 de lei.

„Necesitatea modificării rezultă din evoluția cursului de schimb leu/euro, evoluția prețurilor în domeniul imobiliar și noile realități economico-sociale actuale, inclusiv referitor la efectele pandemiei de COVID-19”, explică inițiatorul său, un deputat PMP, care ține să sublinieze și faptul că „supraaglomerarea spațiilor de locuit este o cauză care generează accelerarea îmbolnăvirilor și creșterea mai rapidă a numărului de persoane infectate”.

În opinia sa, forma actuală a reglementării mai are și un alt mare dezavantaj – descurajează natalitatea.”În marile orașe ale țării, cuplurile și familiile nu își pot achiziționa un apartament cu 3 sau 4 camere pentru că nu se încadrează în cota redusă de TVA. Astfel, cuplurile tinere care își doresc copii sunt nevoite să aștepte momentul în care pot cumpăra un apartament cu 3 camere pentru a deveni părinți”, explică inițiatorul propunerii legislative.

Vă reamintim că o altă modificare a fost adusă în cazul cotei reduse de TVA de 5% la începutul anului trecut (Legea 30/2019). Atunci, au fost eliminate restricțiile privind suprafața terenului pe care este construită locuința (maximum 250 de mp) și cele prin care persoanele fizice pot achiziționa o singură locuință la această cotă redusă.

La ora actuală, orice persoană fizică poate să cumpere cu TVA 5% mai multe locuințe care au o suprafață utilă de cel mult 120 de mp, exclusiv anexe gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 de lei, exclusiv TVA.

Părerile cititorilor
1 părere
  • Dincolo de Noua Casă: soluția dezvoltatorilor pentru creșterea puterii de cumpărare în domeniul locativ. La ce subterfugii apelează acum românii -Ştiri imobiliare, Ştirea zilei – ImoExpert

    […] Citește și: După Noua Casă, a venit momentul majorării plafonului pentru TVA 5%. Opinia dezvoltatorilor […]

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Spații de birouri de aproape 500.000 de metri pătrați se află în dezvoltare în cinci mari centre regionale. Au termene de predare până la finele lui 2021

Unii dezvoltatori, din București, Timișoara sau Iași, au început construcția unor noi proiecte chiar în această perioadă. Potrivit celor mai recente rapoarte de piață realizate de compania de consultanță...

citește mai departe
Colliers: Pe șantiere se lucrează în ritm normal în această perioadă – ba chiar mai accelerat pe alocuri

Unii dezvoltatori au planuri de recuperare a întârzierilor întâmpinate în perioada stării de urgență, când anumite lucrări s-au desfășurat la o capacitate mai redusă decât în mod normal. Potrivit...

citește mai departe
Dincolo de Noua Casă: soluția dezvoltatorilor pentru creșterea puterii de cumpărare în domeniul locativ. La ce subterfugii apelează acum românii

Potrivit datelor oficiale, trei sferturi din locuințele achiziționate prin Prima Casă din 2009 încoace sunt bicamerale – cele cu patru camere nu ajung nici măcar la 5% din total....

citește mai departe
Cresc prețurile locuințelor în pas cu Noua Casă? Răspunsul dezvoltatorilor

Marii dezvoltatori nu anticipează creșteri ale prețurilor locuințelor, odată cu modificările aduse la nivelul pieței de programul Noua Casă. „Sunt o serie de analiști care au speculat faptul că...

citește mai departe
Un grup italian investește 80 de milioane de euro într-un ansamblu rezidențial de 1.300 de unități în Timișoara

Lucrările de construcție au început la finalul anului trecut, iar primele clădiri din cadrul complexului urmează a fi predate în primăvara anului 2021. FRI-EL Buildings, parte a grupului italian...

citește mai departe