Februarie, a doua lună de scumpiri la apartamente. A atins piaţa pragul de jos?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Publicat pe: 2 Martie 2011, Ultima actualizare: 02 Martie 2011

Bucureştiul este ultimul pe lista creşterilor de preţuri. Braşovul şi Iaşiul se menţin pe un trend descendent.

După o primă lună a anului ce a adus scumpiri la anumite categorii de apartamente în mai multe oraşe ale ţării, în luna februarie această tendinţă se consolidează. Astfel, dacă în ianuarie Indicele naţional imobiliare.ro se menţinea la o valoare uşor mai scăzută faţă de decembrie, în ciuda scumpirilor înregistrate pe alocuri, în luna ce tocmai s-a încheiat acest indicator a trecut pe creştere. În prezent, preţul mediu cerut pentru apartamentele vechi sau noi la nivel naţional este de 1.034 de euro pe metru pătrat util, ceea ce marchează un avans de 0,3% faţă de valoarea de 1.031 de euro înregistrată în ianuarie. Comparativ cu preţul mediu cerut în perioadă a anului trecut – 1.200 de euro pe metru pătrat util – valorile actuale sunt cu 13,8% mai mici.

Cum se explică tendinţa de stabilizare a preţurilor vizibilă în momentul de faţă? Adrian Erimescu, directorul general al www.imobiliare.ro, punctează faptul că, faţă de perioada de vârf a pieţei de acum trei ani, preţurile actuale se situează la un nivel semnificativ mai scăzut, fapt ce activează cererea din partea potenţialilor cumpărători. „În condiţiile unui interes în creştere pe segmentul rezidenţial, proprietarii menţin preţurile la multe categorii de apartamente. După trei ani de criză, vânzătorii sunt setaţi pe un timp de aşteptare mai lung”, subliniază Erimescu.

Ploieştiul, primul la majorări
Dintre cele şapte mari oraşe ale ţării analizate, cinci au înregistrat creşteri ale preţului mediu cerut de vânzători, în vreme ce alte trei s-au înscris pe un trend descendent. Într-un clasament al scumpirilor, Ploieştiul ocupă primul loc. Aici, Indicele imobiliare.ro indică o valoare de 904 euro pe metru pătrat util pentru apartamentele vechi şi noi, ceea ce relevă o creştere de 2,8% faţă de luna precedentă. Comparativ cu februarie 2010, preţurile solicitate în prezent sunt cu 13,2% mai mici.

Tot în categoria scumpiri se încadrează şi Timişoara. Preţul mediu cerut de proprietari a ajuns luna trecută la 804 euro pe metru pătrat util, valoare cu 0,6% mai mare decât în ianuarie. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile actuale sunt cu 16,9% mai mici. În februarie, apartamentele noi din Timişoara s-au scumpit cu 5,6%, ajungând la 849 euro pe metru pătrat, în vreme ce apartamentele vechi s-au ieftinit cu 0,3%, până la 797 euro pe metru pătrat.

Clujul, cea mai mică ieftinire la 12 luni
În Constanţa, apartamentele s-au scumpit cu 0,4% în a doua lună din an. Faţă de ferbuarie 2010, preţurile actuale sunt cu 8,3% mai mici. Tendinţa de majorare înregistrată luna trecută a fost resimţită atât în cazul apartamentelor noi, al căror preţ a crescut cu 1,4% (până la 959 de euro pe metru pătrat util), cât şi în cel al locuinţelor din blocurile vechi, care s-au scumpit cu 0,2% (până la 937 de euro pe metru pătrat util).

Tot o creştere de 0,4% a preţurilor cerute pentru apartamente a fost înregistrată şi în Cluj-Napoca, acestea ajungând la un nivel mediu de 989 euro pe metru pătrat util. Comparativ cu februarie 2010, valorile actuale sunt cu 2,2% mai reduse. Creşterea din a doua lună a anului a fost determinată de avansul de 6% înregistrat de apartamentele noi, care au ajuns la 970 de euro pe metru pătrat util. Pe de altă parte, locuinţele din blocurile vechi s-au ieftinit cu 1,1% în ultimele 30 de zile.

Bucureşti: preţuri cu aproape 11% mai mici faţă de anul trecut
Bucureştiul este cel de-al cincilea mare oraş al ţării în topul scumpirilor din luna februarie. Aici, Indicele imobiliare.ro indică o valoare medie de 1.160 de euro pe metru pătrat util, în creştere cu 0,3% faţă de ianuarie. În comparaţie cu a doua lună din 2010, preţurile solicitate în prezent sunt cu 10,8% mai mici. Tendinţa de creştere a fost resimţită cu precădere pe segmentul apartamentelor vechi. Acestea s-au scumpit cu 0,2% faţă de luna precedentă, ajungând la nivelul de 1.090 de euro pe metru pătrat util. Pe de altă parte, preţurile locuinţelor din blocurile noi din Capitală au scăzut cu 0,1% în perioada analizată.

Unii proprietari îşi reduc încă pretenţiile
Dintre cele două oraşe care s-au înscris pe lista ieftinirilor în luna februarie, Braşovul se situează pe locul întâi, cu un declin de 1,5% faţă de ianuarie. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul mediu cerut în prezent este cu 9% mai mic. În ultima lună cel mai mult s-au ieftinit apartamentele noi. Preţul acestora s-a diminuat cu 4%, până la 927 euro pe metru pătrat util. În acelaşi timp, locuinţele vechi au înregistrat o scădere de 1,3%, până la 865 de euro pe metru pătrat.

În Iaşi, Indicele imobiliare.ro indică o ieftinire de 1,3% a apartamentelor vechi şi noi, până la o valoare medie de 839 de euro pe metru pătrat util. Situându-se la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, preţurile cerute în prezent sunt cu 10,3% mai mici decât în februarie 2010. În a doua lună din 2011 apartamentele noi s-au ieftinit cu 0,4% (până la 952 euro pe metru pătrat util), iar cele vechi cu 0,9% (până la 804 euro pe metru pătrat util).

Părerile cititorilor
5 păreri
 • Adi

  Pai daca a fost fraier sa cumpere la 1200 euro\mp… In viata mai si pierzi. Chiar si ca speculant. Pe o Dacie din 80 mai da cineva 10.000 euro. Nu. Pentru ca nu face. La fel si cu apartamentele. Nu merita preturile pe care le au. Si nu are cine sa le cumpere. Nu te obliga nimeni sa vinzi. Dar daca o sa vrei sau vei fi nevoit sa faci asta, pretul va fi cel corect, dictat de cerere-oferta. Poate sa fie cerere. Cerere este pt orice. Dar cei care cer sunt saraci. De aici si pretul oferit… In restul lumii raportul (venit mediu\pret mp) este mult mai avantajos.

 • imobiliaru’

  ..ai ceva de vanzare?Mai mergi prin Germania sa vezi cu cat se vind locuintele…….SI DE CE NU TREBUIE STIUT CA ORICE IMPRUMUT DE LA BANCA,LA MATURITATE AJUNGE DUBLU IMPRUMUTULUI.Cine are cunostinte elementare de economie sa calculeze( la 60.000 euro imprumutati platiti,in total,120.000 euro…).Q.E.D.

 • janet

  As vrea sa te vad pe tine daca ai vinde un ap. pe care l-ai cumparat la 1200euro/mp la 500?!Mai bine il las sa-si faca casa painjanii!!!!In tot restul lumii iti ipotechezi viata pentru o casa nu numai in Romania dar imi dau seama ca rominul nostru e comod si obisnuit sa-si plinga de mila!!!!Oricum informeaza-te la cat si cum se vind apartamentele in restul lumii!!!!

 • Adi

  Speculatorii si bancile sunt la cote maxime de disperare. Mai arunca cate o fumigena in speranta ca se va inghesui lumea sa cumpere. Pot sa ceara si 3000 euro\mp pe cotetele pe care le au, nu-i opreste nimeni. Nu mai pacalesc pe nimeni cu tot felul de mesaje exagerat de optimiste si euforice. Cand se va ajunge la un pret corect de 500 euro\mp atunci o sa si vindeti. Pana atunci va uitati la ele. Cand va dispare programul “Prima Casa” care tine pretul sus, la pragul psihologic de 60.000 euro se va aseza si piata imobiliara. Sa fi sclav la banca pe 30 ani pt o garsoniera nu merita. Cu aceiasi bani (pt. garsoniera) se vor cumpara apartamente de 2 si 3 camere.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Tot ce trebuie să știi când vrei să te muți la casă lângă Brașov

Cele mai scumpe locuințe de la marginea orașului Brașov pot fi găsite în Cristian, unde proprietarii solicită un preț mediu de 1.611 euro/mp. Prețurile mari nu îi descurajează pe...

citește mai departe
Apartamente ieftine vs scumpe în Brașov. Prețuri pe zone și principalele tendințe în imobiliare pe plan local

Orașul Brașov a depășit Capitala în materie de prețuri și se poziționează pe locul al doilea în clasamentul celor mai scumpe din țară pentru cumpărătorii de apartamente, potrivit celui...

citește mai departe
Timpul necesar pentru tranzacționarea unui apartament. Cum a evoluat trimestrul trecut marja de negociere în marile orașe?

Capitala are în acest moment cea mai activă piață, pe plan național, având în vedere perioada medie de vânzare pentru un apartament. Capitala este urmată, din acest punct de...

citește mai departe
Ritmul scumpirilor și al ieftinirilor în marile orașe. Prețurile în funcție de zone, în cel de-al treilea trimestru din 2022

Prețul apartamentelor, la nivel național, a scăzut cu 1,8% față de cele trei luni anterioare. Excepție face Timișoara și Brașov, două centre regionale în care prețul apartamentelor a crescut,...

citește mai departe
Urban Plaza redefinește linia orizontului la Brașov: 2.000 de apartamente și facilități integrate, la cele mai înalte standarde

Cea dintâi etapă de construcție se află în curs de finalizare, iar predarea locuințelor aferente celei de-a doua va începe spre finele acestui an. După 13 ani de experiență,...

citește mai departe