Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
3 Iulie 2023

Investițiile de tip shared ownership – noul mod de business din imobiliarele de lux. Care sunt avantajele?

scris de Corina Sfia in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 19 Iulie 2023

În ultimii ani, termenul cunoscut din afara țării – shared ownership –  a câștigat popularitate pe piața investițiilor în imobiliarele de lux. Noul mod de business a apărut atât ca o oportunitate pentru cei interesați să investească în proprietăți exclusiviste, alături de alți investitori, în locații turistice de top de la munte sau de la mare, beneficiind atât de utilizarea proprietăților în scop personal, cât și de avantajul închirierii.

Apărut ințial în afara țării, modelul de proprietăți fracționate a fost replicat și în România de către dezvoltatorii imobiliari ce au construit hoteluri la malul mării, sau în zonele montane, în încercarea de a-i atrage pe cei care căutau să investească într-o a doua casă fie ca locuință de vacanță, fie ca investiție pentru protejarea economiilor de inflație.

Cele mai cunoscute proprietăți din România sunt cele construite de Certion Property Developers. Locuințele de vacanță au fost lansate inclusiv pe piețele internaționale, întrucât modelul de business era unul deja folosit în străinătate – în special în țările arabe sau SUA. Promovate drept tipul de proprietăți ce pot atinge randamente anuale de până la 8%, cu un capital de minimum 32.000 de euro, locuințele de vacanță din proiectele hoteliere au fost lansate imediat după pandemie, moment în care a început și construcția lor.

Pe de altă parte, avem și exemple din capitalele Europei – mai precis Londra, în care dezvoltatorii imobiliari au lansat acest sistem alternativ de achiziție a unei locuințe chiar și pentru locuitorii care încercau să își achiziționeze prima locuință, în încercarea de a facilita accesul mai ușor al cumpărătorilor eligibili.

Totuși, cele mai multe exemple le regăsim pe piața investițiilor în imobiliarele de lux, acolo unde investitorii caută, de fapt, beneficiile obținerii unui randament fără prea multe riscuri și cât mai rapid.

Care sunt beneficiile achiziționării unei părți dintr-o proprietate imobiliară de lux în comparație cu achiziționarea întregii proprietăți?

  1. Investiție accesibilă: Unul dintre cele mai mari avantaje ale achiziționării unei părți dintr-o proprietate de lux este accesibilitatea financiară. Proprietățile de lux în locații turistice sunt adesea costisitoare, iar cumpărarea lor integrală poate fi o sarcină dificilă pentru mulți investitori. Prin achiziționarea unei fracțiuni, puteți deveni coproprietar al unei proprietăți de lux și să vă bucurați de beneficiile acesteia la un cost mult mai redus.
  1. Utilizare personală: Achiziționarea unei fracțiuni într-o proprietate de lux oferă posibilitatea de a utiliza personal acea proprietate pentru vacanțe sau concedii. Fie că este vorba de o vilă la malul mării sau un apartament într-un complex turistic exclusivist, veți avea șansa de a experimenta luxul și confortul pe care îl oferă aceste locații de vis. Acesta este un aspect valoros, deoarece puteți obține satisfacția personală a unei escapade de lux și în același timp se poate beneficia de potențialul de rentabilitate al proprietății.
  1. Venituri din închiriere: Un alt avantaj major al achiziționării unei fracțiuni este capacitatea de a genera venituri din închirierea proprietății. Astfel, proprietatea se poate închiria pe perioade în care nu este utilizată în scop personal. Proprietățile de lux în locații turistice sunt adesea căutate de către turiști ce doresc experiențe exclusive și unice. Prin intermediul agențiilor specializate în închiriere, puteți beneficia de oportunitatea de a genera un flux constant de venituri din închirierea proprietății, contribuind astfel la amortizarea investiției inițiale și, în cele din urmă, la obținerea unui profit.
  1. Costuri de întreținere împărțite: Achiziționarea unei fracțiuni într-o proprietate imobiliară de lux implică, de obicei, împărțirea costurilor de întreținere cu ceilalți coproprietari. Aceasta poate reduce în mod semnificativ povara financiară a întreținerii unei proprietăți exclusive. Cheltuielile precum curățeniea, întreținerea grădinii, serviciile publice și asigurarea pot fi distribuite între toți coproprietarii, făcându-le mai accesibile și mai ușor de gestionat din punct de vedere financiar.

Corina Sfia, jurnalist de profesie, are o experiență de peste 16 ani în audio-vizual, comunicare și content marketing. S-a alăturat echipei Imobiliare.ro în anul 2021, iar în prezent este Video Content Manager și MC for events.

Părerile cititorilor
1 părere
  • Mardale Mihaela

    Interesata de shared ownership

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Analiza Pietei Imobiliare anul 2011 tendinte 2012

 NOU ! Analiza pietii imobiliare 2012 tendinte prognoze 2013 judetul Cluj si Municipiul Cluj Napoca  este in lucru si va putea …

Citeşte mai departe

citește mai departe