Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
15 Martie 2011

Închirierea, un business de criză pentru dezvoltatorii de lux

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Ultima actualizare: 15 Martie 2011

În contextul în care vânzarea unor locuinţe scumpe se dovedeşte dificilă în actuala perioadă, dezvoltatorii caută soluţii alternative.

Înainte ca valurile crizei imobiliare să se simtă şi pe meleagurile autohtone, mulţi dintre cei activi în piaţa de profil vedeau segmentul rezidenţial de lux ca o oază în mijlocul deşertului. Ultimii trei ani au adus însă şi în acest sector o scădere semnificativă – atât a preţurilor, cât şi a volumului de tranzacţii. În condiţiile în care vânzările se lasă aşteptate luni întregi, închirierea a devenit o variantă tot mai atractivă.

Această reţetă este verificată într-unul dintre puţinele complexuri mixte din Capitală – Monte Carlo Palace (foto). Situat în zona de nord, în apropierea Pieţei Presei Libere, proiectul este alcătuit din 111 apartamente. Deşi ansamblul a avut iniţial un profil strict rezidenţial, fiind destinat exclusiv vânzării, venirea crizei i-a făcut pe dezvoltatori să folosească locuinţele nevândute. pentru închirierea în regim hotelier.

Apartament cu servicii de hotel la 1.000 de euro/lună
Cătălin Antonio-Simion, broker/owner al agenţiei Elogy, este unul dintre agenţii care se ocupă de închirierea şi, mai nou, de vânzarea de locuinţe în cadrul Monte Carlo Palace. Lucrează atât cu proprietarii, cât şi cu dezvoltatorul, iar anul trecut a reuşit să intermedieze închirierea a 10 locuinţe în acest ansamblu. Povesteşte despre cea mai recentă tranzacţie a sa: un apartament cu trei camere, cu o suprafaţă construită de 112 metri pătraţi, închiriat de la proprietar pentru 1.050 de euro pe lună, cu pachet inclus (de curăţenie, spălat şi călcat rufe). La dezvoltator, chiria este ceva mai mare, ajungând la circa 1.200 de euro pe lună pentru un apartament cu trei camere cu servicii hoteliere incluse. Preţurile actuale sunt totuşi mai mici decât cele anunţate iniţial de către dezvoltator în urmă cu un an: 1.500 de euro pentru un apartament cu trei camere, 1.200 de euro pentru unul cu două camere şi 900 de euro pentru o garsonieră.

În ciuda acestor reduceri, închirierea rămâne o opţiune rentabilă. Simion spune că, în momentul de faţă, 75% dintre locuinţele din cadrul complexului sunt vândute, iar dezvoltatorul vrea să păstreze cea mai mare parte dintre unităţile locative rămase pentru exploatarea în regim hotelier.

Vânzarea, indicată pentru cei care au în plan alte proiecte
În ce măsură este închirierea o variantă mai atractivă decât vânzarea în actualul context de piaţă? Simion este de părere că totul depinde de ce vrea respectivul dezvoltator să facă cu banii. Dacă intenţionează să-i reinvestească pentru dezvoltarea unui nou proiect – şi este un moment bun pentru asta, ţinând cont de costurile mai reduse de construcţie -, atunci vânzarea este o opţiune indicată. Dacă, pe de altă parte, nu are un plan concret „de atac” şi îşi permite să mai aştepte, atunci închirierea este mai atractivă. Brokerul imobiliar spune că, la modul teoretic, toţi cei care au construit locuinţe de lux au făcut-o cu scopul iniţial de a le vinde. În condiţiile în care şi vânzările pe acest segment au avut de suferit de pe urma crizei, aceşti dezvoltatori au preferat să le închirieze decât să stea cu ele goale, pentru că şi apartamentele neocupate generează nişte costuri.

Veniturile din chirie acoperă costul creditului
Închirierea poate fi un business atractiv şi pentru dezvoltatorii de mici dimensiuni. Anca T. este co-developerul unui mic imobil format din patru apartamente situat în zona Pieţei Presei Libere. Construcţia la proiect a început în 2009 şi a fost finalizată în decembrie 2010. Deşi în perioada de boom nu mai dezvoltase niciun proiect, Anca T. a făcut acest pas îndrăzneţ pentru o perioadă de criză tocmai pentru a beneficia de costurile reduse aferente acesteia. Încă de la început, intenţia sa a fost cea de a închiria apartamentele, nu de a le vinde, iar cu veniturile astfel obţinute să plătească rata la creditul contractat pentru construcţie. Preţurile cerute sunt de 1.590 de euro pentru două apartamente cu suprafeţe construite de aproximativ 220 de metri pătraţi şi de 1.990 de euro pentru o locuinţă situată la parter, cu o suprafaţă construită de 270 de metri pătraţi, ce dispune şi de o terasă şi o curte private.

Părerile cititorilor
2 păreri
  • ema

    Nu inteleg de ce investitorii in Romania sint numiti “speculatori”.oricine face comert speculeaza,deoarece cumpara la un pret mai mic si vinde la un pret mai mare.Diferenta o face cererea de pe piata.sigur nu pot cistiga cu totii,sau nu cu totii pot cistiga foarte bine,dar acestia sint cei care mobilizeaza economia.in felul acesta se creaza locuri de munca chiar si intr-o perioada de criza.

  • SCADERI

    DUPA PRIMA CASA, URMEAZA SCADERI IMPORTANTE IN PERIOADA URMATOARE.
    SPECULATORII CARE N-AU REUSIT SA VANDA PANA ACUM VOR AVEA MULT DE PIERDUT :)))

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în Cluj-Napoca

Să-ți cauți o chirie în Cluj-Napoca nu este ușor. Prețurile sunt unele dintre cele mai ridicate din țară, iar concurența pentru cele mai răvnite proprietăți este tot mai acerbă....

citește mai departe
Închiriezi sau cumperi? Iată ce spun datele că trebuie să faci

Ultimii ani nu au fost ușori, ne-am confruntat cu mult temuta pandemie, a urmat războiul din Ucraina, apoi incertitudinile pe segmentul de creditare. Chiar și așa, piața rezidențială nu...

citește mai departe
RE/MAX: De trei ori mai multe tranzacții de închiriere în S1 2019

Cererea pentru proprietăți disponibile spre închiriere s-a majorat direct proporțional cu tendințele pieței. RE/MAX România a înregistrat în primul semestru al anului curent o triplare a numărului de tranzacții...

citește mai departe
3 pasi simpli pentru a inchiria un apartament perfect!

Sa inchiriezi o locuinta nu este o treaba usoara in conditiile in care vei patrunde in cel mai dinamic si competitiv sector al pietei imobiliare. Luptele se duc la...

citește mai departe
Ce este certificatul de performanta energetica si ce schimbari va produce pe piata imobiliara?

Certificatul de performanta energetica va deveni obligatoriu din 20 iulie 2013, vanzarea sau inchirierea unei locuinte fiind imposibila in lipsa acestui document. Ne propunem sa patrundem dincolo de rigiditatea...

citește mai departe